Smrek alebo borovica na eurookna?

Dobry den, ideme objednavat drevene okna z europanelov, mame priblizne rovnake cenove ponuky od dvoch firiem, akurat jedna ponuka okna z borovice a druha zo smreku. Su tam samozeejme aj ine rozdiely, ale teraz mi ide len o to drevo. Okna z ktoreho dreva su podla vas pri zachovani ostatnych parametrov lepsie? Vopred dakujem za nazor.
Odpovedať
@strelnica Nechcem ti brať ilúzie, ale plast vydrží dlhšie.
Odpovedať
@pieskovisko áno plast i 1000 r. koľko sa chceš dožiť, myslíš že ťa lisované drevo i neošetrované neprežije?
Odpovedať
@strelnica Ťažko odpovedať. Možno je dobré oprieť sa o objemovú hmotnosť dreva, ktorá je prvým predpokladom pri zohľadňovaní tepelnej vodivosti. Sušený smrek má objemovú hmotnosť nižšiu (440) ako borovica (510 kg/m3), tzn. mal by byť lepší izolant. @pieskovisko Videl som 80 ročné drevené okná (dubové) a len som čumel, v akom excelentnom stave boli. Plastové som 80 ročné zatiaľ nevidel ;) Okrem toho, otázka znela inak.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 dub by som nedal kvôli hmotnosti určite na prvé miesto.....červený smrek je najlepší.....iba že to vyjadruje aj cena :-)
Odpovedať
@strelnica jediný rozdiel tam je taký že borovica je mastnešia. Záleží akú upravu ste si zvolili ak budete lakovať tak smrek a ak len prírodná uprava napr. ako máme my (Olejová glazúra) tak skôr borovica. Ale po skúsenostiach by som si už nikdy nedala drevené okná. Uvidíme ako dlho nám vydržia ale nie som moc optimistická. Naše treba každý rok pretierať tým olejom a vzhľadom na to že máme veľké okná na juh a cez zimu nám na ne praží slnko nevyzerajú bohvie ako. Sú presusené a vidieť na nic malé prasklinky,
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 raketu nie ....ale to krídlo váži 2x viac....trpia kovania a manipulácia nie je bohvie aká.... životnosť nič extra (Keby bol dub taká extra drevina robili by z neho záhradný nábytok a terasy)
Odpovedať
Jasne že červený smrek vydrží viac ako dub a hlavne v exterieri
Odpovedať
@eagleowl pri vdlkosti a vehe trojskla, je rozdiel vahy medzi dubom a smrekom uplne zanedbatelny, lebo na okennom kridle aj tak najviac vazi sklo. Ked ide o trvanlivost, tak dub vyhrava o 3 kategorie, ked ide o tvarovu stalost tak k 5 v porovnani so smrekom, aj s cervenym, nie to este obycajnym.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 rám ako najslabšie miesto okna bude z dubu na tom izolačne ešte horšie...mne o dube hovoril človek čo robil s oknami a povedal že by si také okno nedal....nič som od neho nekupoval...bol to názor....čítal som o dube že má problém s povrchovou úpravou ...pravdepodobne veľmi dobre znáša trvalo vlhké prostredie čo sa ale okien netýka....neviem o tom že by dub bol pri oknách populárny. . ani pri záhradnom nábytku či terasách....ale proti vkusu....
Odpovedať
dakujem vsetkym za nazor. ak by sme mali na okna viac penazi, dali by sme si meranti, takto asi ostaneme pri borovici
Odpovedať
Profilova fotka
@strelnica borovicu a ob.smrek by som v hmotnostnej kategorií ani neporovnaval,nemá to vyznam.Skor by som sa zamyslel nad tým o aký finálny odtieň okna pôjde,tým pádom pri svetlejších odtieňoch by som doporučoval smrek,ale nakoniec aj v tmavých nakoľko borovica ma viac živicových kanálikov...Osobne málo čo vyrábame euro-okná z borovice.
Odpovedať
@stolarstvojf, dakujem za odpoved, ale velmi nerozumiem.Co su zivicove kanaliky? Ovplyvnuju nejako kalitu okien? Uz sme dost silno rozhodnuti pre borovicu, napis, prosim, ci su teda pri nej nejake nevyhody alebo rizika. Dakujem. Lucia
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
http://kak-svoimi-rukami.com/sk/2018/... Tu je o tom článok,je to v podstate zivica(smola).
Odpovedať
Ani jedno!Ale ked nemáš na výber tak borovica.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?