Čaute, som tu nový. Volám sa Robo. Niekedy tu bude komunikovať namiesto mňa aj polovička Ingrid. Staviame dom, a privítame akékoľvek nápady. Keďže máme hrubú stavbu hotovú, ďalším krokom sú okná. Ocenili by sme odporúčanie na dobré, kvalitné okná. Dopočul som sa o oknách zn. VEKA, vraj nerobia viac komôr ako 5, ale vraj ako jediný majú oceľovú konštrukciu, ktorá neumožňuje viac komôr. Ďakujeme za príspevky vopred.
@blacksr Ak som ťa dobre pochopil, tak zateplenie, ktoré som ti popísal, že chcem dať odporúčasš, len sa ti nepozdáva 5 cm polystyrén v podlahe, tak je? Odporúčaš aspoň akú hrúbku, nech teda nemám sandále, ale riadne čižmy :-p :-p ?
@macka23 otvor na okna mam 150cm na 150cm okrem spálne a deckej kde je 250cm na 150cm. Rozhodujem sa,či tie otvori neznížim. Škoda, že som na to nemyslel skor :-(
@semo ked nemas problem v kuchyni a v kupelni, myslim, ze je to v pohode, urcite nezmensuj otvory, lebo otvor je sice 150x150, ale aj okna maju svoje ramy a vyslo by ti tam nejake smiesne okno =-) tazko sa da mysliet uplne na vsetko...tiez by sme niektore veci uz uplne inak robili :-) co uz, mozno pri dalsom dome :-D
@semo Neznižujte. Pozor, aby okno tvorilo cca 1/7 plochy obytnej miestnosti. Kvôli svetlu. Ak chcete "odkrojiť" len nejaký centimetrík, je dobré urobiť to pomocou XPS - olepiť ostenie. Radšej dolné, čiže okna osadiť vyššie.
To okno 150x150 má byť 1-krídlové? Rátate s priestorom na otváranie tak veľkého krídla? (Dvojkrídlové zas ale bude mať viac rámu = menej svetla a viac úniku tepla).
@robo1974 Áno. Zvýši sa teplota pod domom = zmenší sa únik tepla podlahou, lebo ten je daný rozdielom teplôt. Čím menší rozdiel teplôt, tým menší únik tepla.
.....ok, ďakujem. Len ešte stále neviem, či je to taká radikálna úspora, aby som vynechal TČ? Písalal si o teplovodnom krbe, len si neviem predstaviť, žeby sa muselo stále v zime kúriť krbom kvôli TUV a tiež vykurovaniu.
@robo1974 Samozrejme, ak je krb len na ozdobu, treba kúriť niečím iným. Len treba rátať s tým, že práve vtedy, keď bude najväčšia zima, budete musieť najviac kúriť aj pripravovať TUV elektrinou, lebo TČ vzduch-voda má vtedy menší energetický zisk. Je to o prioritách - do tohto a tohto chcem investovať, lebo... je to návratné / nie je to návratné. V tom prípade TČ ostáva v hre.
@robo1974 Pri návrhu kúrenia treba vychádzať z energ. náročnosti domu.
Neviem, či je Vašou snahou aj ušetriť na investícii, alebo nie. Koľko dreva miniete, závisí najmä od toho. S podlahovkou sa dá prepojiť všetko - treba však akumulačnú nádobu.
Ako zistím energetickú náročnosť dome? Lebo v projekte som nič také nedočítal...ďalej, predpokladám, dom jetak energeticky náročný, ako veľké sú jeho úniky tepla, nie? A tie zistím až pri dostavaní, nie?
@robo1974 To sa zisťuje vopred výpočtom - podľa toho sa navrhuje kúrenie, rozostup rúrok podlahovky...
Ak to v projekte nemáte = veľká chyba. Musíte mať buď energetické projektové hodnotenie alebo aspoň v projekte kúrenia uvedenú tepelnú stratu a potrebu tepla na kúrenie, prípadne aj potrebu tepla na TUV a mernú potrebu tepla. Ak tieto veci neboli známe, ako Vám mohli navrhnúť TČ? A jeho výkon?
čo sa okien týka, odporúčam slovaktual, teraz sme ich montovali, svokrovci aj moji rodičia ich majú už odskúšané..
vykopčené z ich stránky:
Slovaktual ako jeden z mála výrobcov ponúka plastové okná certifikované pre nízkoenergetické a pasívne domy.
Slovaktual PASIV - HL = špičková tepelná izolácia - so špeciálnym izolačným trojsklom súčiniteľ prechodu tepla celého okna Uw = 0,7 W/m2K
izolačné trojsklo hrúbky 4-18-4-18-4 mm s Ug = 0,5 W/m2K
stredové tesnenie výrazne zvyšuje tepelnoizolačné vlastnosti okna, chráni kovanie pred vplyvmi počasia a zabezpečuje vysokú vodotesnosť
podkladový 5-komorový profil s tesnením na ukotvenie vonkajšieho a vnútorného parapetu (kritické miesto pre vznik tepelných mostov pri menejkomorových profiloch)
doplňujúce profily pre spájanie okenných rámov v rôznych uhloch a podperné profily s oceľovými výstužami pre statické zaťaženie umožňujú realizovať ľubovoľné architektonické predstavy
možná úprava s ALU clipom - profilový systém umožňuje ochranu z exteriéru pevným a odolným hliníkovým krytom s povrchovou úpravou podľa želania - eloxovaný hliník, úprava laminom, striekanie podľa RAL
Ahojte, ja montujem plastove okna 20 rokov, jedine Gealan 6 komoru a aj to triedu A by som volil, po montazi nemate problem je to Nemec a tie okna sa nepohnu.
Profil S 9000 ma aj stredové tesnenie , ku oknam VEKA, kolko rokov ich mate olgazaa?, Ja mam na mojom dome 18 rokov Gealan trieda A a vo farbe orech a nemal som do teraz problém s doladovaním okien a farba je vždy rovnaka.!! Pozor čas ukaže!!
@niko11 no jo, stredove tesnenie celogumove...nepaci sa mi! Ja som za stredove tesnenie na pevnu plastovu stenu uz aj z bezpecnostneho hladiska, ako som dal odkazy vyssie...este aj napr. Salamander BluEvolution http://www.ri-okna.cz/bluevolution
je to na tebe, Gealan tam ma gumu preto lebo u zatazenia okna vetrom tam ma byt dekompresia a inac to z hľadiska zvyesenia U nerieši nič. Je to marketing!