Plastové okno, sklenná vypln, argon

Ahojte. Vie mi niekto napísať ako asi vyzerá /či vôbec/ sklenená výplň bez argónu. Máme nové /4,5roka/ okná a jedna výplň sa mi nezdá. Ešte pred tým ako oslovím výrobcu.
Odpovedať
@staronova Ako chces vidiet neviditelny plyn, nevidno to niako
Odpovedať
@sysell dakujem aj to je odpoved, .....áno, to viem aj ja......ale tá dotyčná výplň je proste na pohľad iná..Všimli sme si, že aj hluk z ulice máme zrazu v miestnosti.
Odpovedať
@staronova Zvykne sa rosiť medzi sklami, vnútri, lebo do dutiny vlezie vzduch s určitým obsahom pary a skondenzuje. Inak Ug je síce vyššie, ale nie výrazne, pretože to čo markantne zvyšuje / znižuje hodnotu U, nie je argón, ale pokovená vrstva na skle. Čiže ak máte dvojsklo 4-16-4 s Ug=1,1 tak po zámene Ar za vzduch bude U=1,4 W/mK. Čo sa týka útlmu zvuku, treba pozrieť techn. list dvojskla bez a s argónom (neviem to z hlavy) a porovnať... odmerať úroveň hluku....? Toto sa ťažko dokazuje v reálnych podmienkach. Čo znamená, že výplň je na pohľad iná?
Odpovedať
@blacksr Prejavuje sa to nejak takto? Fotené za slnečného dňa interier 16C ext. 1C. Vnútri až 3 3j skiel 4-16-4-16-4 K0.6. Čo je zaujímavé nie je to trvalý stav ani počas podobného rázu počasia. U dodávateľa som reklamoval, vyjadrenie výrobcu skla zatiaľ nie je.
Odpovedať
@pripad001 @blacksr nerosí sa, vôbec ani mm dolu pri rámiku, proste nič. Ale máme suchý byt, nám sa rosia sklá minimálne iba v spálni ráno a v kúpelni po večernom sprchovaní pri fakt mínusových teplotách -10 a vyššie. s týmto som spokojná a teším sa že neriešim plesne. Zas treba riešiť iné. Ale už pred rokom som si všimla to okno, že nie je také "čisté" , sem tam bol fliačik, pásik, takej akoby hmly, prachu - neviem to definovať. Po nejakom čase zase pribudol celý cm široký vodorovný pás "hmly" v strede tabuľe. A pred 4-mi týždňami som dala dolu záclonu /toto krídlo okna využívame málo - skoro vôbec/ pri vetraní, nakolko máme v obývačke 4 krídla/ no a teda inkriminovaná tabuľa je vo vnútri celá akoby zaprášená. Prirovnám to prachovému sklu, ked zasvieti naň slnko. Aj ked som ho umyla je sivé pri pohlade z metrovej vzdialenosti. Čiže aj priehľadnosť je in´horšia. A nie je to para /podla môjho sedl. rozumu/ nakolko to bolo aj v lete vždy tie obláčiky "hmly". Dnes som volala do firmy, čo nám robila okná. Musím povedať, že toto je firma, ktorú by som mala dať za vzor, ako sa jedná so zákazníkom. Robili nám okná na tri etapy. Vždy ochota, ukážkový prístup, aj ked problémy boli, všetky sa vyriešili k našej spokojnosti. Jednanie úplne korektné. Vždy aj nejaká navrch zľava. Tak sme sa dohodli, že ak nám to nesúri, po 9-tom januári príde šéf s technikom a povie nám, čo je tomu sklu, čo sa tam deje. Zatiaľ iba tolko.
Odpovedať
@pripad001 to je orosené vnútri vo vonkajšej alebo vnútornej dutine? alebo zvonku? To, čo vidím na fotkách, neviem ohodnotiť... Ak by bol v dutine vzduch s určitým objemom pary, orosené by bolo vždy pri nízkej teplote vonku. Nie iba niekedy. Tvar je tiež zvláštny - presný geometrický tvar. Kondenzácia začína vždy naspodu skla. Myslím, že tuná zohráva úlohu to, že sklo vedie teplo, preto je na kraji sklo nad rosným bodom. Dobrá správa: Pri trojskle je pokles Ug z 0,6 na 0,8, ak vyfučí z oboch dutín všetok Ar. Takže izolačne stále slušné. Ale pokiaľ sú okná nové, v záruke, a rosia sa v dutine, je v nej vzduch s parou - treba reklamovať, aby vymenili sklo. A urgujte to, aby ste dosiahli nápravu. Nepochopila som vyjadreniu "Vnútri až 3 3j skiel " ...
Odpovedať
@staronova Ďakujem.
Odpovedať
@blacksr Vďaka za reakciu. Tá hmla-orosenie bola vnútri skla. Schválne som sa pokúsil zotrieť znútra a po otvorení aj zvonku. Bez výsledku. Okná sú nové montované v 03/2016. Odfotil som to v jednom čase podľa fotiek 29.11.2016 o 13h a až na 3ch oknách rôznych rozmerov všetky orientované na juh. Neviem nechám si poradiť. V novostavbe ešte nebývam, tak neviem bolo pozorovateľné aj viackrát. Nie som tam trvalo. V tom istom čase sa okná orientované na sever nezahmlili. V každom prípade ďakujem za reakciu, nakoľko sa mi aspoň potvrdilo, že nehľadám vo veciach duchov.
Odpovedať
@pripad001 čiže na rovnakú svetovú stranu = rovnaké podmienky, rovnaké izolačné sklá... ale nesprávali sa rovnako, hej?
Odpovedať
@blacksr Nie. Na rovnakú svetovú stranu JUH = rovnaké podmienky, rovnaké izolačné sklá sa PRÁVEŽE správali všetky tri rovnako. Všetky so zahmlením v rovnakej časti. Pozdĺž pravého (západ :-) ) rámu okna odspodu hore. Zahmlenie som nespozoroval na typovo tých istých oknách otočených na sever či západ.
Odpovedať
@pripad001 Aha, som myslela, že na juh sú ešte aj iné okná. Napadlo mi, či to nemá súvis s tým, že dovtedy na ne priamo svietilo slnko a keď zašlo za roh, za pravé (západné) ostenie, prudšie v dutine a na skle klesla teplota. Argónu tam nikdy nie je 100%, čo viem, býva 90% a zvyšok je vzduch. Možno máte iný pomer. Ak je to tak, tak zrejme po zájdení slnka toto oroseniu vymizne..? Ale netvrdím to s istotou. Tiež máme takto orientované okná a nerosia sa vo vnútri plynovej dutiny.
Odpovedať
@blacksr Sledujem stále diskusiu, zaujíma ma to. Chcela som pridať fotky, neviem urobiť taký detail. Ale všimla som si, že ten akoby prachový povlak je iba na vnútornom skle, samozrejme vo vnútri dvojskla. Len na doplnenie a možno pre budúcnosť aj pre iných majiteľov problémov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr podarilo sa mi čo to nafotiť tá strana na pravo, akoby prachová. Po tuju je to vidno, ked svieti slnko. Viem, že teraz nič nevyriešim, ale ak by mal aj iný problém, alebo by si myslel, že je to normálne. Nie je bohužiaľ, niekde sa stala chyba. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova Pokiaľ máš okná 4,5 roka, ako spomínaš, tak ten plyn tam už pravdepodobne nie je. Argon je unikavý plyn, ktorý by sa mal v určitých časových intervaloch v oknách doplňať, len tá informácia sa zákazníkovi nejako nedostane. Ale uznajme, kto by sa tešil, keď mu povedia, že každé dva roky to sklo z rámu musí von, naplniť a znovu namontovať? @pripad001 Niečo podobné sa stalo aj mne, keď som prerábal svoj domček. Vlastne to bolo tak, že keď dom nebol vykurovaný, na oboch podlažiach boli rovnako podobne ako Tvoje. Na druhý rok sa vykurovalo iba prízemie, lebo som tam už býval a na prízemí sa vytvoril taký istý efekt, ale už na poschodí nie. Vlani som spojazdnil už aj prízemie a teraz je to už rovnaké bez fľakov všade. Tiež mám trojsklá.
Odpovedať
@prirodokochac Ďakujem za informáciu. V dome mám podlahovku a vykurujem, temperujem na 15-16C rovnako hore aj dole. Nie sú ešte dvere tak je predpoklad, že hore je máličko teplejšie. Na spodných oknách je z vnútornej strany maliarska mikrotenová fólia. Dám dole a uvidím, čo to urobí pri mrazoch čo nám SHMU sľubuje na najbližšie dni. V každom prípade sak sa výrobca okien vyjadrí a nezabudnem napíšem dôvod. Ale to čo píšeš s únikom má logiku a asi toto je prejav vlhkosti vo vzduchu. Tak som zvedavý, či dotankujú v záruke. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
píšem po dobre dlhom období, keď som šéfa montážnej firmy konečne dotiahla na obkliadku. Prvá info je, že on sa s tým za tie roky praxe vôbec nestretol a technik nemenovanej firmy iba raz. Prosím vás prečo práve my musíme mať takúto smolu!!! Samé rarity máme už aj počas prerábky a ešte to pretrváva aj po 3 roky po nasťahovaní. Komunikácia je zatiaľ ako v lete na sánkach. Síce dačo sľúbil na ďalší pondelok, ale to už prešli medzitým tri. Už mi je nepríjemné vyvolávať. Ach jo-Slovensko.
Odpovedať
Píšem po zase pár týždnoch, ale dnes som spokojná. Okno je vymenené. Sef vybavil s tým, že sme nič neplatili, napriek tomu, že záruka už dávno nie je. Majster to nahodil a nám ostáva dúfať, že už nás nič s oknami nepostihne. Komunikácia so šefom je vzorová-to chválim. Málokde sme sa počas našej prerábky stretli s takým prístupom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?