Orosene rohové okno

Zdravím. Viete mi prosím niekto poradiť ohľadom rohového okna, ktoré sa nám v zime takto rosi? Okná su Salamander BlueEvolition 92 montované firmou, ktorá okná dodávala. Pri silnom mraze sa nám rosia aj ďalšie okná, no to je zanedbateľné. Najviac nám protivi okno v kuchyni (viď foto). Nevieme si s tým rady Bývame 4. rok, okná sa trochu rosili aj po iné roky, no tento rok je to už extrém. Kde môže byť chyba? Prosím o radu skôr odborníkov, ktorí sa tomu rozumejú 🙏 ďakujem
Odpovedať
@margaretka25 Aká je vlhkosť vzduchu? Ak je pri daných podmienkach (teplota vzduchu, vlhkosť vzduchu) splnená podmienka - teplota na oknách je nižšia ako je rosný bod - tak sa bude vlhkosť zrážať.
Odpovedať
Akú máte relatívnu vlhkosť vzduchu? Je to dvojsklo alebo trojsklo?
Odpovedať
Teplota vzduchu je dostatočne vysoká, môj prvý nastrel je: viac vetrať.
Odpovedať
To sklo vľavo je prasknuté?
Odpovedať
@margaretka25 máte rekuperáciu ? Teplotu interiéru máte ok. Odhadujem to na vlhkosť cez 65%.
Odpovedať
Okná sú trojsklo. Rekuperaciu nemáme, vetrame otváraním okien na plno (nie na vetracku). Vlhkomer nemáme, takže netuším, aká môže byť vlhkosť. Okno nie je prasknuté, na okne máme nalepenú zrkadlovú fóliu.
Odpovedať
@margaretka25 Pri vonkajšej teplote -12 st. C sa nemôžeš čudovať, že sa ti na spodku okna zarosí sklo. Rosenie je obyčajný fyzikálny jav - v prípade, že vodné pary sú dostatočne nasýtené vo vzduchu tak skondenzujú na chladnom povrchu, ktorého teplota dosiahne rosný bod pre určitú relatívnu vlhkosť vzduchu. Takže buď je vysoká vlhkosť vzduchu, alebo nejaký predmet v interiéri sa ochladí natoľko, že sa na ňom tá vlhkosť vyzráža. Nepíšeš, akú máš relatívnu vlhkosť vzduchu v byte. Ak máš v byte vysokú relatívnu vlhkosť, treba hľadať príčinu, čo to spôsobuje a to odstraňovať. Ak je relatívna vlhkosť do 50%, tak potom problém bude v tom studenom okennom ráme či skle, lebo zase nie je zdravé príliš znižovať vlhkosť vzduchu. Ak je problém v ráme okna, tak dôvodov môže byť viac (všeobecné zhrnutie), napr.: - málo izolačné rámy okien - dvojsklo, prípadne chyby v tesnení - chybne inštalované okná - chlad môže prechádzať cez škáru medzi rámom a ostením. Ak si chceš overiť tvoj prípad, tak sa pozri na tabuľku dole. Podľa teplomera máš v interiéri cca 22 °C. Ak je relatívna vlhkosť v interiéri 55%, tak ak sa v miestnosti ocitne akýkoľvek predmet, ktorého teplota je 12,6 °C, tak sa na ňom začne zrážať vlhkosť obsiahnutá vo vzduchu. Ak si odmeriaš teplotu vnútornej tabule skla na okne, určite bude mať menej ako tých 12,6 °C. Tam nie je čo meditovať - jednoduchá fyzika. Keď je veľká zima, okno nebude asi lepšie izolovať. To by si musela mať asi štvorsklo. Napriek všetkým opatreniam a dokonalej inštalácii okien sa v zime, najmä pri tak nízkych teplotách, ako máš na teplomeri, bežne stane, že sa okno na spodku zarosí a netreba kvôli tomu panikáriť. Keď je aj vonku vlhko (napr. prší) aj mne sa spodky okien niekedy zarosia. Tiež mám okná Salamnder blueEvolution 92 s trojsklom. Mám ale rekuperáciu, vďaka ktorej sa relatívna vlhkosť drží v zime pod 50%, lebo to ženie do interiéru vonkajší vzduch, ktorý má nízke nasýtenie parami (okrem tých prípadov, kedy prší a vonku je vzduch viac nasýtený parami). Ak sa mi už niečo skondenzuje, tak to buď utriem, alebo to v priebehu dňa vyschne. U mňa cca do -5 °C okná nerosia, potom už áno.
Odpovedať
Ahoj. 🙂 Rosenie okien – prečo sa to deje a ako mu predísť? sme písali v našom Magazíne článok, kde sa dozviete, ako to vlastne s tým rosením okien je a kedy je to problém. 😉 https://bit.ly/rosenie-okien-preco-sa...
Odpovedať
@margaretka25 V praxi proti roseniu okien pomôže len zníženie vlhkosti vzduchu, ako sa uvádza v odkazovanom článku. Viac tipov, ako znížiť vlhkosť vo vzduchu je aj tu: https://tojenapad.dobrenoviny.sk/rada...
Odpovedať
tak nam sa toto deje neustale, ale nejak to extra neriesime. vyvetrame, okno utrieme a vybavene. nemame to tak v kazdej miestnosti, tak sa to da prezit. tu vlhkost doma nejak uz zmenit nevieme, takze si s tym uz nejak nelameme hlavu.
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem veľmi pekne za rozumné vysvetlenie. Zadovážili sme si vlhkomer a teda tá vlhkosť je vyššia. Máme 60 percent a to som si myslela, že vetráme dostatočne 🤷 ako by ste odporučili vetrať? Resp.znizit vlhkosť? Ďakujem aj ostatným za rady. Ako chápem, že to rosenie pri tak nízkych teplotách vonku Mišo byť, ale toto kuchynské okno mi už zarie nervy 😬😱 fakt ho uz nestíham utierať. Ostatné okná sú o čosi menej zarosene.
Odpovedať
@margaretka25 Téma číslo jedna čo sa týka novostavieb 😄 Nedávno sme sa o tom bavili pri pive čo máme domy. Každý máme iného výrobcu, zhodli sme sa, že prvé roky to pri mrazoch robí skoro každému, vysoká vlhkosť z výstavby. Dvom to nerobilo vôbec, ani prvý rok a jednomu to robí už 4. rok . Riešil to aj s profesionalmi, inštalacia čo má fotky prebehla správne aj pásky OK, okná má salamander,menili tesnenia a teraz idú meniť sklá, či sú správne napustené plynom atd.. proste veda. Robí im to od -5. Na našom starom dome (drevenne dvoj okná) nám pri -13°C zvnútra zamrza sklo 😄 Sám som zvedavý čo bude stavba robiť nám.. rekuperáciu máme, tak uvidíme dalšiu zimu. Článok dal asi všetky amatérske rady čo môžeš urobiť, ešte možno lokálna rekuperácia do kuchyne/obyvacky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?