Oplatia sa hliníkové okná aj pri menších rozmeroch okien?

Zdravím, mám takú dilemu - dom je naprojektovaný s viacerými fixnými oknami v rozmere 4 metre (x2,5 m výška). Pôvodná predstava bola taká, že to bude jednoznačne hliník a pekne v jednom kuse. Realita je však taká, že +- všetci oknári mi to odporúčajú predeliť na polovicu aj v hliníku. Či už v jednom ráme alebo 2 fyzicky oddelené okná. A to aj z dôvodu, že aj tak tam bude stĺpik z externých žalúzii pred oknom. Keďže tie pri 4 metroch sa síce dajú vyrobiť, ale budú výrazne menej odolné vetru. Preto radšej predeliť. A potom tam už môžeme dať aj stĺpik v okne na tom mieste, čo uľahčí manipuláciu, dopravu, možnú výmenu atď. Čiže vo výsledku to budú fixné okná maximálne 2-2,5 m x 2,5 m. Oplatí sa v takom rozmere hliník? Oproti plastu je tam cena cca 50 % naviac. Môžem si to dovoliť, avšak skôr premýšľam, či tam je nejaká pridaná hodnota, za ktorú doplatím tých 50 % alebo mi úplne rovnako poslúžia aj plastové okná. Zaujíma ma životnosť, či sa nebudú časom krútiť, farebná stálosť... Väčšina okien na južnej strane, tienená len externými žalúziami.
Odpovedať
@vincuro Pri fixných oknách je z pohľadu stability viac - menej jedno, z akého sú materiálu. Hliníkový rám je ale viac tepelne vodivý, takže na dotyk bude chladnejší, ako plastový. Badám to aj pri oknách, ktoré mám plastové na rozdiel od HS portálu, ktorý je z hliníkového profilu. Ale hlavný únik tepla bude aj tak cez sklenenú tabuľu, keďže je tak obrovská, takže z pohľadu tepelných únikov je rám zanedbateľný. Či je tam pridaná hodnota? Ty musíš vedieť, či ti hliníkový rám stojí za to.
Odpovedať
@chrobak7 áno, vidieť to aj na Uf hodnotách. I keď tie úplne najvyššie rady hliníkových okien majú porovnateľné Uf ako najlepšie plastové. Ale to sme cenovo inde. Neviem sa rozhodnúť 🙂. Stále hľadám dôvody a výhody/nevýhody jednotlivých riešení. V prospech plastu hovorí jednoznačne lepšia cena, lepšie izolačné vlastnosti (mierne). Hliník som chcel hlavne kvôli stálosti a odolnosti. Ale keď vravíš, že pri tých fixných oknách to je aj tak v podstate jedno a nebudú sa krútiť, tak potom neviem. Akú má vlastne potom hliník výhodu, okrem modernejšieho vzhľadu?
Odpovedať
@vincuro Pri pohyblivých konštrukciách je to jednoznačne pevnosť. Hliníková konštrukcia (profil) je pevnejší, ako plastové, najmä pri väčších rozmeroch. Preto som aj ja išiel pri HS portáli o rozmeroch 3,6 x 2,3 m do hliníka. A keď už výrobcovia ponúkajú pohyblivé časti, tak musia ponúknuť aj pevné zasklenia. Pri ich kombinácii nemá zmysel dávať pohyblivé hliníkové a pevne plastové, preto je všetko v hliníku. Ak máš dosť peňazí (usudzujem už len zo samotného faktu, že dávaš tak veľké presklené plochy), tak si daj hliník. Otázne je, z čoho budeš mať zvyšné okná. Plast? Hliník? Ja mám okná plast a HS portál hliník. Zvonku je dekor zlatý dub a nevidno rozdiel medzi hliníkom a plastom. Zvnútra okná mohli byť biele, HS portál musel byť z oboch strán v rovnakom dekore. Ale nijako to neprekáža, nakoľko HS portál nie je spojený s oknami, je medzi nimi vzdialenosť cca 4 metre.
Odpovedať
@chrobak7 no ako som písal, peniaze na to mám, ale ak mám doplatiť pár tisíc € za to, že to bude vyzerať mierne lepšie a bude to mať mierne horšie izolačné vlastnosti a to je všetko... nuž, peniaze viem využiť aj rozumnejšie. Pôvodne som špekuloval dať všetky južné veľké (fixné) okná + HST portál v hliníku a zvyšok v plaste. Nech sa tie veľké rámy časom nezdeformujú. Ale suma za tie zvyšné okná už bola relatívne malá čiastka, tak som premýšľal dať všetko v hliníku, nech to je jednotné v celom dome. Avšak kúsok si mi zamiešal karty s tvrdením, že pri fixných oknách na tom až tak nezáleží a nebude vadiť ani plast. Potom odpadá "nutnosť" dať veľké južné fixy v hliníku. Takže teraz beriem reálne aj možnosť dať všetko v plaste, možno až na HST (ten je na západ). Čiže tento fakt zmenil môj výber o 180°. Ak dám všetko v plaste, povedzme až na HST, tak: +++ môžem ušetriť pár tisíc € a dať ich inde ++ lepšie izolačné vlastnosti - subjektívne horší vzhľad, hrubší rám - pravdepodobne horšia stálosť farby, rôzne fólie atď. na plaste budú na tom časom horšie - horšia odolnosť voči vlámaniu (nepodstatné) Zabudol som na niečo? Ešte je tu fakt, že na plastové okná sa dá nasadiť hliníkový klip. Netuším však, či to pomáha len esteticky, alebo to aj predlžuje životnosť rámu? Minimálne však pomôže so stálosťou farby, keďže ide o hliník.
Odpovedať
@vincuro My sme pri mensích rozmeroch dali nacenit plast
Odpovedať
@vincuro Ako spomínali vyššie, ak je to fix, nemal by byť problém ani s plastom. Hliník sa dava predovšetkým na veľké okná namáhané otváraním. My máme najväčší fix 190x230 a pýtali sme sa aj v Slovaktuale aj v Incone, či je potrebné ísť do hliníku (tiež sme si mysleli, že áno) no povedali nám aj tam ,že pri takomto rozmere je to zbytočne, plast bohaté postačí ak ide o fix.... A inak aj plastový fix má pekný tenký rám 😉
Odpovedať
@vincuro Neviem, prečo ľudia tak preceňujú hliníkové rámy. Jedinou výhodou, ktorú ja vidím, je pevnosť konštrukcie. To, čo si písal: - subjektívne horší vzhľad, hrubší rám - pravdepodobne horšia stálosť farby, rôzne fólie atď. na plaste budú na tom časom horšie - horšia odolnosť voči vlámaniu (nepodstatné) sú predsudky. Plast nemá automaticky hrubší rám - sú rôzne rozmery rámov aj u plastu aj u hliníka. Inak to je nepodstatné porovnanie. Stálofarebnosť? Na oboch je zvyčajne fólia, ak ide o drevodekor. Jedine ak je hliník v RAL, tak je možné ho nafarbiť práškovou farbou. Ale aj plastové rámy sú stálofarebné. Vlámanie? Sklo máš rovnaké v oboch rámoch. A záleží na kovaní, nie ráme. A ak sa niekto chce dostať dnu, tak sa dostane.
Odpovedať
@chrobak7 tak ono aj tu na modrej streche najdes niekolko prispevkov o tom, ze by si uz plastove okna nekupili, lebo im poprehybalo ramy (i ked skor asi mysleli kridla?). Potom si to okno neplni zakladnu funkciu a to nie je zrovna zanedbatelna nevyhoda. Coraz viac ludi s pribudajucim € bohatstvom si dava väcsie a väcsie okna ako kedysi. Mozno to je dovod, preco ide vela ludi do hlinika alebo drevohlinika. A ano, pri hliniku som myslel RAL alebo eloxovanie. Osobne mi pride dat si na hlinikove okna foliu s drevodekorom kusok uletene 🙂. Dalsia vec je zivotnost okna. Mam zopar kalkulacii a hlinik je o 30% (Aliplast) az 50% (Schuco) drahsi oproti plastu (Geneo, Salamander), ak zaratame aj montaz, ktora sa nemeni. Je zivotnost hlinika o 30% az 50% vyssia ako pri plaste? Ako bude vyzerat plastovy ram po 30 alebo 40 rokoch? Budem musiet pocas mojho zivota menit okna este raz, cim zaplatim vo vysledku vyrazne viac, ako keby som na zaciatku kupil hned hlinikove? Aka bude vzduchotesnost a termizolacne vlastnosti plastoveho ramu po 30 rokoch? Pozor, ja tym nic nechcem implikovat a navadzat na nejaky konkretny zaver. Skor su to otazky, ktore mam v hlave pri rozhodovani. Z mojich prispevkov hore vidis, ze ja realne zvazujem dat vsetky okna v plaste, nemam predsudky. Len by som chcel mat uspokojive odpovede na otazky hore...
Odpovedať
@vincuro Ad 1: plastové rámy prehne, ak sú otvárateľné a veľké. Ty ale budeš mať pevné okná, tam je to jedno, tam nemá čo ohnúť, prehnúť. Ad 2: Drevodekor neurobíš práškovou farbou. Tam treba lepiť fóliu. A ja mám dekor zlatý dub na plastových oknách aj na hliníkovom HS potráli. A je to celkom bežné, že si ľudia dávajú drevodekor na okná. Ad 3: Špekulovať o životnosti plastových či hliníkových okien nemá zmysel. Tie prežijú aj teba. My sme mali v bytovke plastové okná od roku 2000, byt sme predávali v r. 2017. Tým oknám nič nebolo a vydržia možno ďalších 20 rokov. Tam sa nemá čo opotrebovať. Tesnenie je dnes už silikónové, nie gumené ako kedysi, takže vydrží roky na rozdiel od gumy. A keby aj nie, nie je problém okná pretesniť. Ak chceš ušetriť, kúp si kľudne plastové, tie veľké fixné. Ak ti to je jedno, alebo osobne chceš radšej hliníkové, tak si kúp hliníkové. Ak sa nevieš rozhodnúť, hoď si kockou.
Odpovedať
@vincuro tak daj plasthliník, keď chceš pozri album máme aj fix 3,5x2,5m. Je to rovnaká konštrukcia ako aj drevohliník. Čiže ten hliníkový klip má za účel ochranu rámu pred poveternostnými vplyvmi = predlžuje životnosť okien, je bez údržbový. To že sa ti hliniková konštrukcia nebude prehýbať je blbosť vlastná skusenosť, máme dvere Gava 92, plnoprekryv krídla a keď sa do nich oprie slnko tak isto sa prehnú mierne, platové by ale boli jak banan.
Odpovedať
@chrobak7 ked spomínaš HST portál - prečo si si ho ty sám dal v hliníku a nie v plaste? Ja som sa bavil s ľudmi z Fenestry a pri mierne väčšom rozmere HST ako máš ty mi odporúčali kľudne dať plastový HST, že to tak robia bežne a nie je s tým žiaden problém. Veď istým spôsobom to sú 2 fixné okná na koľajničkách, nevidím tam nejaké veľké namáhanie, pre ktoré je nutné mať hliník a zároveň podľa teba pri fixnom okne rovnakých rozmerov stačí plast. Hliníkový Schuco je o 2300 € drahší. Keď už plast, tak či rovno nedať aj portál v plaste?
Odpovedať
@vincuro Keď som ja vyberal okná (2016), tak v ponukách rozdiel medzi plastom a hliníkom bol cca 500 €, niektoré plasty boli rovnako drahé ako hliníkový profil. Ja som chcel mať hliník z dôvodu pevnosti rámu, preto som si ho dal, aj keď bol drahší. A hlavne - bol som rozhodnutý pre hliník. Chcel som sa vyhnúť riziku, že by sa plastový profil (keďže mal byť aj zvonku v drevodekore) nejak deformoval pri teple od slnka. Ty máš ale pevné okno, čo je uchytené do ostenia, takže tam sa ti nemá čo zdeformovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 ano. Este som si to ujasnoval s ludmi, co s tym robia a utvrdili ma v tom, ze uplne kludne staci plast. Aj na HST. Hlinik by mi podla nich daval zmysel ak by som velmi tuzil po tom odlisnom designe, alebo mal velke otvarave okna alebo mal velmi vysoke skla. Tusim od 2,6m? Dakujem za tuto diskusiu. Argumenty ma presvedcili a usetril som si par tisic €. Idem do plastu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?