Odporúčate vonkajšie žalúzie? Aké máte skúsenosti?

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte chcem sa len poradiť či odporúčate vonkajšie žalúzie, počúvam aj názory že sú to zbytocne vyhodené peniaze nakoľko silný vietor, krúpy a pod ich môžu zničiť. Potrebujeme nejako poriešiť okna keďže budeme mať z jednej strany susedov, čiže ak viete poradiť aj alternatívu okrem roliet deň a noc a klasických žalúzií vnútorných budem veľmi rada 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od potocok:

@frantisekbako nemyslel som to tak. myslel som to…
@potocok akoze k tmavemu domu by som dal blede zaluzie - to absolutne nie. este opacne by to nejaky dojem spravilo, ale mas pravdu to cistenie by bol asi zabijak. @jerad112 no ale niektore mas odolnejsie proti silnejsiemu vetru. zalezi od toho aj kde byvas, v akom pasme, ci u vas zvykne fukat vietor silnejsie - no chapes co tym myslim 😅 @sarmaj super to vyzera, takto je to zladene podla mna uplne v pohode, nijak to nebije a posobi to tak prirodzene 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
ahojte, chcela som sa poradiť ohľadom vonkajších žalúzií, a keďže som našla túto diskusiu, nechcem zakladať novú. máte s nimi niekto skúsenosti, resp. viete ich porovnať s vnútornými, či je to lepšie?
Odpovedať
Vedia v zime šetriť teplo a v lete chlad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fauni:

ahojte, chcela som sa poradiť ohľadom vonkajších …
@fauni Nedajú sa porovnať vnútorné a vonkajšie, každé sú na trochu iný účel a majú rôzne vlastnosti. Teda spoločný účel majú ten, že zatieňujú svetlo. Pokiaľ ide o zatienenie v lete proti prehrievaniu, tak vnútorné sú na to nevhodné. Tie v lete fungujú skôr ako vykurovanie - keď sa od slnka zahrejú, tak interiér vykurujú. Naopak, vonkajšie zabránia prehrievaniu interiéru. Vnútorné sú nezávislé od počasie. Vonkajšie by si v silnom vetre nemala mať stiahnuté dole, lebo by sa mohli poškodiť. Vnútorné sú v zíme proti chladu neúčinné. Vonkajšie môžu trochu pomôcť, aby sa okno tak neochladzovalo. Cenovo sú vonkajšie niekde úplne inde, ako vnútorné. Vnútroné kúpiš na jedno okno za 30 €, kým vonkajšie ťa vyjdú na jedno okno od 500 € vyššie. Najlepšie je mať oboje a podľa potreby ich používať.
Odpovedať

ahojte, chcela som sa poradiť ohľadom vonkajších …
@fauni vonkajšie sú o dosť drahšie, ale omnoho účinnejšie. A ešte majú ďalšiu pridanú hodnotu, ak máte nejaké smart ovládanie s programom. Napr v lete aby poobede zatvorilo automaticky západné žalúzie, keďže západné slnko v lete najviac prehrieva dom. A zasa v zime, nech sa úplne otvárajú ráno, aby ste maximalizovali slnečné zisky. Sú rôzne spôsoby automatizácie, buď originál od výrobcu, alebo veľa rôznych iných riešení formou rôznych prídavných modulov. Napr ja používam moduly shelly skryté pod ovládače na stene. Vnútorné žalúzie sú jedine tak dobrý radiátor v lete.... A toho vetra sa báť nemusíte. Veľmi silný vietor ktorý by ich poškodil je možno 1x za rok. Keď silne fúka, tak ich vytiahnete a je, ale to je za rok tak do 10-20x Aspoň u mňa. A ak máte automatizáciu tak aj to sa dá spraviť automaticky. Inak ja tvar žalúzií je dôležitý pre odolnosť voči vetru. Najodolnejšie sú Z90.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 nam cele poobedie az do vecera prazi slnko do obyvacky s kuchynou. Uz dlhsie sme rozmyslali nad exterierovym tienenim, ale sme si povedali, ze vsak uvidime toto leto😃Mozete dvakrat hadat, co sme zistili, jasne ze to potrebujeme ako sol. Vsak sme boli ako na grile.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od krakovskaa:

@chrobak7 nam cele poobedie az do vecera prazi sl…
@krakovskaa Ja som vonkajšie žalúzie riešil už vo fáze projektu. Vedel som, že ich chcem dať. Kastlík som nechal namontovať na všetky okná ako predprípravu, žalúzie sa dali len na južné a západné okná. Ostatné kastlíky sa len zakryliy plechom. Ak bude treba, stačí plech dať dole a doobjednať žalúzie. Aj elektrina už je pripravená. Ak je už dom hotový, potom sa už ťažšie napasujú vonkajšie žalúzie.
Odpovedať
Profilova fotka
Máme vonkajšie žalúzie, určite by sme ich dali znova. Odolali silnému vetru, snehu aj menším krúpam. Vnútri je poriadna tma – presne tak, ako sme chceli. Keď sú zatiahnuté, dovnútra vôbec nie je vidieť. Jediná nevýhoda je, že sa nám občas v kastlíkoch usídlia sršne, takže to pravidelne sledujem. A potom už len to čistenie – dvakrát do roka k nám chodí jedna pani, ktorá nám ich profesionálne vyčistí. 🤫
Odpovedať
Skúsenosti ako uživatel topkové, súkromie,v lete ani klimu nepotrebujeme pri velkých oknách. Mame ich 5 rokov a vytiahli sa 2x pri silnom vetre,ale určite by vydržali. Skôr sa jedná o životnosť. Už po 2 rokoch sa museli servisovať, životnosť laniel je okolo 10 rokov a technik sa vyjadril,že je lacnejšie a lepšie vymenit celé lamely... motory tiež nevydržia večne a navíjací systém taktiež. Či že počítajte s opravami/údržba 5+ rokov a výmena komponentov 10+ rokov. Máme Climax 2022, už 7 reklamacii za sebou
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od budix:

Skúsenosti ako uživatel topkové, súkromie,v lete …
@budix co take si musel riesit ak to nieje tajne?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@budix co take si musel riesit ak to nieje tajne?
@cukrik25 Jedna z najznámejších firiem v ZA a po celom slovensku 4,6/5* Climax+Somfy..... Keď nepočítam, že len montáž robili na 4x (2x oprava amatérsky namontované boxy,zlá dĺžka lamiel, zlá farba lanka). Reklamácia : zlé dovieranie žaluzii (dole otvorené hore zatvorené) - špovocie háky, žaluzie sa nezasunuly až do boxu,jedna žaluzia padla na parapet (škrabance), výmena navíjakov. Následne po reklamaciach výrobca Climax uznam chybu pri xy stovkách/tisícoch výrobkov/montáží, že lanový systém bol nekvaltný, tak nám vymenili komplet všetky žaluzie na dome. Po montáži,zas reklamácia,že žuluzia je na zemi a nezasúva sa do boxu celá... Dnes reklamujem znova, že z mechanickej časti pri spustaní žaluzia rapká/seká ,aj po premazaní a jedna sa zas nezasunie do boxu celá. Tá istá značka teraz po 10 r z rodiny , začali im praskať lanká, odporúčili výmenu roliet komplet. :)
Odpovedať
ano, rozhodne. buď externé žalúzie alebo externé rolety. Máme 7 rokov, tento rok sme menili spony, plastovokovové popraskali, nahradili sme ich kovovými. inak spokojnosť.
Odpovedať
@chrobak7 tak to ma vôbec nenapadlo, že by mi vnútorné žalúzie mohli vykurovať v lete, to rozhodne nechcem, lebo mám izbu orientovanú tak, že mi do nej celí deň pomaly svieti slnko. to by som tam bola ako v saune asi. v zime zas nejako veľmi nepotrebujem riešiť žalúzie, lebo veď aj tak si kúrime normálne, takže to teplo máme. dilema riadna, keď si ešte k tomu vezmem fakt tie ceny....
Odpovedať
@kajo873 ten vietor bol hlavný argument v našej domácnosti, prečo ísť radšej do vnútorných, a samozrejme cena, čo si budeme klamať 😀 ale je fakt, že zas mať to na smart systéme je celkom zaujimavé, možno by som tým vedela doma argumentovať. na presvedčenie muža musím mať racionálne dôvody, prečo chcem to alebo to. inak uňho veľmi nepochodím. veď to asi páni poznáte nie? 😄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od budix:

Skúsenosti ako uživatel topkové, súkromie,v lete …
@budix hmm mame tiez climax Z90, uz to bude 7. rok a este sme nemali jedinu poruchu. Tak ale po 10 rokoch ocakavam, ze bude treba nieco vymenit.
Odpovedať

@kajo873 ten vietor bol hlavný argument v našej d…
@fauni No u nás musím zasa ja vysvetlovať prečo niečo chcem :D A myslím si že najracionálnejší dôvod je to, že by ste v let nemali v oknách doslova "radiátory" tie vnútorné žalúzie. Keď vlete zatvoríš vonkajšie žalúzie, tak síce si ako v jaskyni, ale je omnoho nižšia teplota vo vnútry. Odkedy mám vonkajšie žalúzie, tak klímu ani moc nepoužívam. Len keď manželka nechá v lete ráno dokorán okná a zabudne ich zavrieť a do vnútra sa dostane 35° vzduch.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od kreola:

@budix hmm mame tiez climax Z90, uz to bude 7. ro…
@kreola Tak to máte šastie, ja som reklamoval množstvo produktov/realizacii, dom ma 3 roky. A to vyberám strednú/priemiovú triedu. Asi mám len také štastie na nepodarky.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 nas to vobec nenapadlo, ze by sme nieco take potrebovali. Ze to bude az tak vyhrievat sme necakali. @fauni myslis, ze ten vietor je tak dolezity faktor? Aby som si aj ja vedela pripravit nejaku obhajobu, ked som videla tie ceny 😂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od krakovskaa:

@chrobak7 nas to vobec nenapadlo, ze by sme nieco…
@krakovskaa V bývalej práci sme mali presklenú celú stenu a na nej vnútorné žalúzie (také masívnejšie, nie tie malé klasické interiérové). V lete, keď tam pražilo slnko, tak sme mali dilemu, či ich zatiahnuť. Keď boli zatiahnuté, tak bolo cítiť, ako z nich sála teplo. Ak boli vytiahnuté, tak nám zase pražilo slnko na plešiny. Po pár rokoch firma namontovala také vonkajšie slnolamy. Potom to už bolo lepšie, hneď nebol vnútri taký hic.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?