Odporúčate vonkajšie žalúzie? Aké máte skúsenosti?

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte chcem sa len poradiť či odporúčate vonkajšie žalúzie, počúvam aj názory že sú to zbytocne vyhodené peniaze nakoľko silný vietor, krúpy a pod ich môžu zničiť. Potrebujeme nejako poriešiť okna keďže budeme mať z jednej strany susedov, čiže ak viete poradiť aj alternatívu okrem roliet deň a noc a klasických žalúzií vnútorných budem veľmi rada 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od potocok:

@frantisekbako nemyslel som to tak. myslel som to…
@potocok akoze k tmavemu domu by som dal blede zaluzie - to absolutne nie. este opacne by to nejaky dojem spravilo, ale mas pravdu to cistenie by bol asi zabijak. @jerad112 no ale niektore mas odolnejsie proti silnejsiemu vetru. zalezi od toho aj kde byvas, v akom pasme, ci u vas zvykne fukat vietor silnejsie - no chapes co tym myslim 😅 @sarmaj super to vyzera, takto je to zladene podla mna uplne v pohode, nijak to nebije a posobi to tak prirodzene 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
ahojte, chcela som sa poradiť ohľadom vonkajších žalúzií, a keďže som našla túto diskusiu, nechcem zakladať novú. máte s nimi niekto skúsenosti, resp. viete ich porovnať s vnútornými, či je to lepšie?
Odpovedať
Vedia v zime šetriť teplo a v lete chlad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fauni:

ahojte, chcela som sa poradiť ohľadom vonkajších …
@fauni Nedajú sa porovnať vnútorné a vonkajšie, každé sú na trochu iný účel a majú rôzne vlastnosti. Teda spoločný účel majú ten, že zatieňujú svetlo. Pokiaľ ide o zatienenie v lete proti prehrievaniu, tak vnútorné sú na to nevhodné. Tie v lete fungujú skôr ako vykurovanie - keď sa od slnka zahrejú, tak interiér vykurujú. Naopak, vonkajšie zabránia prehrievaniu interiéru. Vnútorné sú nezávislé od počasie. Vonkajšie by si v silnom vetre nemala mať stiahnuté dole, lebo by sa mohli poškodiť. Vnútorné sú v zíme proti chladu neúčinné. Vonkajšie môžu trochu pomôcť, aby sa okno tak neochladzovalo. Cenovo sú vonkajšie niekde úplne inde, ako vnútorné. Vnútroné kúpiš na jedno okno za 30 €, kým vonkajšie ťa vyjdú na jedno okno od 500 € vyššie. Najlepšie je mať oboje a podľa potreby ich používať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fauni:

ahojte, chcela som sa poradiť ohľadom vonkajších …
@fauni vonkajšie sú o dosť drahšie, ale omnoho účinnejšie. A ešte majú ďalšiu pridanú hodnotu, ak máte nejaké smart ovládanie s programom. Napr v lete aby poobede zatvorilo automaticky západné žalúzie, keďže západné slnko v lete najviac prehrieva dom. A zasa v zime, nech sa úplne otvárajú ráno, aby ste maximalizovali slnečné zisky. Sú rôzne spôsoby automatizácie, buď originál od výrobcu, alebo veľa rôznych iných riešení formou rôznych prídavných modulov. Napr ja používam moduly shelly skryté pod ovládače na stene. Vnútorné žalúzie sú jedine tak dobrý radiátor v lete.... A toho vetra sa báť nemusíte. Veľmi silný vietor ktorý by ich poškodil je možno 1x za rok. Keď silne fúka, tak ich vytiahnete a je, ale to je za rok tak do 10-20x Aspoň u mňa. A ak máte automatizáciu tak aj to sa dá spraviť automaticky. Inak ja tvar žalúzií je dôležitý pre odolnosť voči vetru. Najodolnejšie sú Z90.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?