Ako postupovať po montáži okien?

Robili my okna.A kazali my na druhy den vitiahnut kajliky aj drievka ktore boli pod ramom v rovnovahe.Okna su ukotvene v stena aj v preklade.To co som vytiahla sme vypenili s purpenou.A preto chcem vediet ci to nebude problem po rokoch ked som tie drievka spod ramov povitahovala a zapenila:Lebo teraz my ram dolny sedi na pene:A chcem si tu penu oblepit niakymI paskamy aby som si ju ochranila pred slnkom aby sa my nerozmrvila kym budem zateplovat.Porat aku pasku na to pouzit.Diky za kazdu radu.
Odpovedať
1
2
@petka456 ahoj my sme pouzili den braven pasku http://www.denbraven.sk/montaze-okien...
Odpovedať
@majklname A NEVADI KED SPODOK OKNA NENI PODLOZENE NA DRIEVKACH A PODLOZKACH CO DAVAJU OKNARI DO VODOVAHY CI TO NEBUDE PROBLEM PO ROKOCH .A KOLKO TA STALA TA PASKA.
Odpovedať
@petka456 to ti neviem povedat ja som pod oknami nechal plastove vymedzovacie podlozky co mi tam nechali montaznici. stala okolo 20 euro je tam 30 metrov
Odpovedať
@petka456 ked sy to uz vitiahla tak ta pena to udržý, nezda sa ale drzi silno. Ked to chces len ako ocranou voci slnku kym das polystyren a cches usetrit kupi si hociaku nepriesvitnu lepiacu pasku a zalep tym, Pasku treba ked zu viac tak zvnutra, z vonku ma mensi vyznam. Ak chces ceny google vies pouzit: napr. http://www.allmedia.sk/pasky-a-folie/...
Odpovedať
@sysell @petka456 to som zabudol napisat ze aj z vnutra ale ja som zatial dal z vonku aby sa nerozpadla pena. po poteroch pridu na rad pasky dnu :D
Odpovedať
@sysell Mne budu kazdu chvilu robit vnutornu omietku tak z vnutra to neriesim.Len z vonku to bude az niekedy neskvor mozno za 4 roky.A keby som z vonku nalepila tu ciernu foliu co sa dava pod podlahove kurenie alebo tu striebornu foliu co sa dava pod sadros ale ot neviem ako to prilepim a bude to asi dost s tym robota.A potom som rozmyslala nalepit styrodur tak 1cm ale to musi byt v rovine .A z tych okien som nestastna ze som to vybrala ale hadam my tie okna neupadnu dole.diky.Mohla som to tam nehat .
Odpovedať
@petka456 ak za 4 roky tak to daj rasdej fakt original pasku hadam 4 roky ako tienenie prezije. Ked mi vydula ram na dverach a siel som to optavovat tak so skrabal vonku penu, nebola sanca s tym pohnut kym, nebola uplne vsetka vonku, uz sa nebojim ze by to neudrzala.
Odpovedať
@sysell Tak si ma potesil ze ta pena je taka silna a tie okna my neupadnu na spodny ram okien.A este k tej paske tu my teda staci dat teras len z vonku aby som tu penu chranila proti slnku a dazdu aby sa nedrolila.Z vnutra ju teda teras nemusi davat.
Odpovedať
@petka456 ja ju budem davat aj vznutra , ako bolo pisane vyssie tak asi zvnutra je lepsie ju davat, ja ju dam aj tam aj tam
Odpovedať
@majklname Tak aj ich dam z oboch stran.Ale neviem ci to ma zmysel ked budem za mesiac davat omietku sak oni my spravia aj spalety.Ale ja co som zakladala temu tak najviac ma zaujima to co som ja povitahovala spopod okien tie drievka.Ci to bude problem alebo nie.
Odpovedať
@sysell @petka456 tie drievka tam treba nechavať, spravne by sa mali použivať plastove obdlžnikove podložky, a mali by tam ostať, ta paska čo si napisal link sysell tak to si napisal pasku paropriepustnu ktoru mali dať okenari ked zakladali okna, kedže tam nieje tak to je zle, ale to zisti až potom ked jej zacne plesnieť okolo okien, petka456 chce len z vonku nalepiť pasku aby sa jej ta pena nerozkrusila, aj ked ona povoli len asi do max 1 cm potom už ostava stale stejna, a pre info to že si nemohol s tou penou pohnut je ok, ale pena tam nieje na to aby udržala okno, pena tam je len na tepelnoizolacnu funkciu, okna drzia na tých plieškoch čo ich tam dali, a na turbošrubach ktore su v rame. ak si vybrala kliniky v mieste priamo pod zaveskami, tak ich daj radšej naspeť, to je miesto na ktorom je največší tlak ked otvorís krídlo, neviem tiež ake maš okna, ja mam bezbečnostne nerozbitne 3 komorove štvorsklo a jedno kridlo 150cm * 120cm vyži 92KG, traja chlapi ho zakladali, ale ani dvojsklo nieje nejake extra lahke. petka, z vonku si nalep nejaku pasku napríklad taku sivu lepiacu pasku na koberce, takzvaná kobercovka, daj ale pozor na to aby si ju nenalepila na ram okna, maximalne ak chceš na ram okna tak 5 mm lebo po rokochu ju nedaš dole z toho ramu a na ten ram by mali potom omietkari nalepiť APOLIŠTU a ked tam bude ta paska tak s tym može byť problem. osobne odporucam montaž okien na pasky, tie su stlacene na 5 mm a po nalepeni sa sami rozťahuju až do 4cm, takže ak ti sadne dom alebo okno tak pena ti praskne a cez prasklinu maš unik, tato paska sa aj po 10 rokoch prisposoby novemu stavu, je UV stabilna takže ju netreba z vonki nijako ochranovať a taktiež sluzi ako parozabrana. mnoho firiem ju neponuka lebo vyjde asi o 75% viac ako montažna pena, ale stoji za to.
Odpovedať
@elmas nemyslim ze okno nejako extra drzi na tyxh posratych plechoch pribitych natlkacou hmozdinkou ako to robi 99% montaznikov. Expanzna paska ik len aby drzala aj po 10 aj po 20 rokoch, nevidim extra prinos vici pene. Kliny je mozno lepsie nechat ale uz ked ich vybrala... 92 kg okno myslim keby si nelepil pokusne ram okna na stena a zatazil zvislo pri namahani na strih by ta pena udrzala hadam aj tonu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell no myslím si že tebe dali bud nejaku specialnu penu ktora je po vytvrdnuti ako beton, alebo neviem, ta pena sa tam dava kvoli tepelnej izolacii, a na upevneni okna nema ziaden vyznam, okno drzi na tých plieškoch a na turbosrubach v rame, chodim po stavbach 16 rokov, a vidim ako to robia rozne firmy, a hlavne v poslednom období vidim hlavne tu v nemecku ako to robia, ale ziadne okno ti neudrzi len na pene. bezne dostupne peny nemaju vysoku pevnosť. my na penu montujeme rozvadzace, a ked nejaky vyberame tak to ide ťažšie, je to predsa dobre vyplnena medzera a drzi to na každom bode, ale nieje problem to vybrat, ale nijaký výrobca ti nezalozi okno len na penu. a ta paska ako som pisal je len na tepelnoizolacne upevnenie. tie okna co mam na pasky ja tam su už 3 roky a vobec sa nepohli, mam ich na tých vymedzovacich podložkach v rame su turbošruby a aj tie pliesky tam mam, a všetko ma svoju ulohu v tejto montaži. PS: co sa týka stavebníctva sa aktivne vzdelavam, chodim na výstavy a pýtam sa a aj ked mi niekto niečo vysvetlí tak sa na to pýtam inde a ked mam 10 nazorov tak si potom utvorim vlastny obraz o danej problematike, mam zdravy rozum a viem kedy niekto rozprava somariny a kedy nie. @petka456 ak tam tie vymedzovacie podlozky nedas a okno sa ti zacne zasekavať pri zatvarani, alebo nepojde otvorit, alebo ti nedajbože praskne sklo tak potom budeš vedieť prečo to tak je. moje okna este neboli po montazi nastavovať, a predpokladam že ani nebude treba, ak ti firma povie že okna treba po case doladiť, može byť chyba aj dakde inde.
Odpovedať
Profilova fotka
@elmas urcite by som si dal dobabrat nove okna turosrubami , to iny system na upevnenie okien nemas,,, na ake vystavy to chodis kde v tejto dobe niekto montuje okna na turbosroby? teraz na vystavach su urcite v popredi pasivne domy a tam nik ti nebude prevrtavat ram okna srobom
Odpovedať
@matrin1980 @elmas pani dam oftopic ohladom slovenciny, viem ze je to vela nareci ale šruby, šrauby.... ked uz tak z cestiny šrouby, slovensky je srutka, skrutkovac, maximalne z cestiny šrobovak. Ohladom upevnneia okna, ano ja si tiez robim nazor, videl som ako mi namontovali okna, dalsie som si spravil sam. Skruty cez ram ... kua skuste si vyrovnat okno, naznacit diery dat prec, navrtat hmozdinky aby sa to nepohlo ani o milimeter sedeli navzajom voci sebe a potom to priskrutkovat cez ram. Kua ja mam problem ked naznacim diery posuvkou na jakel a nie vrtat diery do muriva kde sa to uhne jedna radost. A dalej ak ma okno drzat n a tych plechoch alebo aj cez ram. No skuste otvorit a zavret pripadne 100x buchnut dnerami ako sa to uhne vykyve a bude plendať ako .....
Odpovedať
@elmas No to si ma teda nepotesil.Ja som ich uz vybrala a dierky zapenila.Ale okna my drzia nabokoch na kazdej strane na tych plechoch a vo venci tiez.Takze ja s tym uz nic nespravim leno kde som mala tie drievka na ktorom som mala okno v o vodovahe uz som dala von a vypenila tie dierky.Tak som z toho nestastna a neviem co mam robit ci to mam tu penu ktoru som nastriekala mam vyrezat a najst niake tie dreva a dat tam.Ale takto my to povedali co my to osadzali.Tak ja somich posluchla a urobila som zle.
Odpovedať
@sysell pokiaľ som videl pár montáží, cez rám idú priamo turboskrutkami bez naznačenia a skladania rámu. Montáž na pásky som ale nevidel, no tipujem, že tiež neznačia a idú rovno do múru... K podložkám - kvalitná montáž okna musí byť na originál podložkách v určitých bodoch pod rámom (určuje výrobca). Nie je správne podložky vyberať. Ak ale montéri použili nejaké drevené kliny, sú to fušeri čo šetria a dal by som si pozor na kvalitu osadenia. Po vybratí klinov spod rámu môže padnúť aj záruka. Úplne ideálne je mať pod oknom vyspravenú rovnú plochu do váhy, na ktorú stačí položiť rám aj s podkladovým profilom. Tu už nemá zmysel pena, ale expanzná páska.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 neboj nic zle si neurobila, ta pena to udrzi okno nedrzi len spodna cas,ale cely vypeneny obvod ramu , zase neber vsetko katastroficky ked niekto nieco napise ;-)
Odpovedať
@henry_sk Cez ram my nic nevrtali.Z vonku ramu prisrobovali na jednej strane 3pliesky na druhej 3 na vrch 3 potom ich ohli a ukotvili do tehly a do kazdej diery dali dalsie sroby na hmozdeny.
Odpovedať
@petka456 Si jediny ktory si ma potesil.Neviem ci robis s oknami ale za kazdu radu ti dakujem:
Odpovedať
@petka456 keď si sa rozhodla spýtať či je dobré vybrať kliny spod okna, tak už tu padlo dosť dobrých názorov ale vidím, že si vyberáš len tie, ktoré obhajujú tvoj počin okná ťa niečo stáli, plánuješ s nimi žiť pár desiatok rokov a neriešiť problémy so zlým zatváraním a praskaním špalety okolo nich - či mýlim sa? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk aha tak teraz jej vypadnu okna ci jej nebudu drzat ked vytiahla kliny z pod okien? ci ako si to myslel , a ak ty si si nechal nove okna rozvrtat turbosrobami nemusi to robit kazdy ;-) a medzi okenny ram a spaletu sa dava APU lista , pocul si uz o nej , potom jej tam urcite nic nebude praskat ;-)
Odpovedať
@matrin1980 blúzniš? nepísal som že ja mám turboskrutky v nových oknách, ani že jej vypadnú okná a počul si, že APU kvalitne lepom drží na ráme a pohne aj sieťkou v špalete? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk Lista APU vytvori dilataciu medzi okennym ramom a omietkou, takze sa v tomto detaile zabrani vzniku trhliny preto ju vyrobili, to ked uz pohne aj zo sietkou v spalete asi bude zle namontovane okno ktore nedrzi nemyslis? :-D tak ze petka456 sa to netyka, lebo ona len vytiahla kliny a vypenila diery po nich , alebo sa mylim ;-)
Odpovedať
To naozaj si myslite, ze po vytiahnuti tych klinkov sa okno nasrobovane na tych plechoch, riadne zapenene, ze sa niekam pohne??:)to akoze vaha okna ohne 9 plechov, a smykne po bokoch na pene, a zdefoemuje penu pod ramom??to by muselo vazit 1t. Pri otvoreni je ram namahany najme na vychylenie do strany, a to drzia plechy...
Odpovedať
Môžeme to uzavrieť, Peťka aj tak diery po klinoch zapenila. Jej okná môžu poslúžiť ako skúška pevnosti rámu na pene bez podložiek. Ak bude mať chuť to po rokoch zhodnotiť :-D
Odpovedať
@petka456 na slovensku je len 20% firiem ktore robia svoju robotu zodpovedne, vzdelavaju sa a skusenosti z výstav a školení používaju pri svojej práci, ostatný to robia tak ako robili nasi dedkovia, nepouživaju nove technologie a je im srdečne jedno aku funkciu ich výsledná praca bude mať, hlavne že maju zaplatene. akurat dnes dosli na stavbu v nemecku profíci, tak som urobil par fotiek, ak to dokoncia hadam ešte nejake pridám. to ako ti budu okna držať uvidíš časom, možno tam je kvalitnejšia pena ktora to podrží, okna sa ti nepohnu zo dna na den alebo z mesiaca na mesiac, možu (ale aj nemusia) sa posuvat mikrovibráciami.
Odpovedať
Dakujem vam vsetkym za radu a odpoved.Ja uz s tym nebudem nic robit,Su tu kladne aj zaporne odpovede.A ja uz len musim verit ze sa my s nimi nic zleho nestane a dufam ze my neupadnu.Ak sa nieco stane tak dam vediet.Alebo kto my poradi ako to mam opravit ci tu penu narezat a vybrat a dat tam na spodok okna niaka tie drievka alebo po bokoch to este viac uistit mam tam este niake volne dierky v plieskoch do ktorych by sme navrtali sroby s hmozdenamy alebo to uz nehat tak.Tak ako to opravit.
Odpovedať
@sysell len informativne, okno si osadiš, vyklinikuješ, (ak na to nemas original svorky) a potom s dlhym vrtakom rovno cez ram v ktorom su už z fabriky predvrtane otvory prevrtaš dieru do muriva, turbo skrutka sa to vola preto lebo nepotrebuje hmozdinku, skrutkuješ ju rovno do steny, tehla, beton ytong.... a asi si videl montovať okna tých čo to nevedia, ja som do roka na 25 stavbach kde robim elektriku a na 80% z nich v tom case aj montuju okna, a montuju ich fakt na každej stavbe inac, ale turbo skrutky davaju všetci, niektorý davaju pasky z vnútra a z vonka, iný nedávajú nič len penu, daj si co chceš ja si dam do domu montovať okna presne tak ako som uviedol v mojom fotoblogu... HOUK dopisal som.
Odpovedať
@petka456 ak mas dvojsklo tak ja by som už len popridaval do tých plieškov este po jednej hmoždine, ak mas trojsklo tak pod tu cast ktorá je väčšia tam kde je pant, (tam bude pri otvorenom okne najväčší tlak smerom na dol, tak tam by som dal kliniky (tie drievka) naspáť, pri menších krídlach do 80cm to nebude mať veľký význam. ale tie hmoždinyk podoplnaj.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?