Zvukovo oddelit spalnovu a obyvaciu cast domu

Prosim o radu, ako by ste oddelili spalnovu a obyvaciu cast domu, domurat hrubsiu stenu alebo namontovat akusticke priecky? Uz som tu spominala ze nam dost pocut vsetko v dome, hlavne do spalne. dakujem za rady.
Odpovedať
Treba upresnit, z coho su mury + hrubka, spalna je vedla obyvacky(?), su prepojene dverami(?), zvuk moze ist cez skary vo dverach, cez strop, cez diery pre elektroinstalaciu/zasuvky, aky typ zvuku sa prenasa-basovy, dupoty, alebo aj hovorene slovo(?)...
Odpovedať
@durino mame bungalov, mury ytong 11 cm hrube, vaznikovy krov, sadrokartonovy strop, spalna vedla obyvacky, nie su prepojene dverami , vsetko aj slovo, dupot
Odpovedať
@durino takto je chodba do izieb z obyvacky
Odpovedať
@defulik Vyzera to tak, ze zvuk ide asi stropom, ak tam medzi miestnostami nie su dvere. Pripadne je v stene diera na zasuvky cez stenu do oboch miestnosti. Nad tym sadrokartonom je co? Je tam nejaka izolacia, alebo otvoreny priestor?
Odpovedať
@durino ano izolacia vata a na pojde su osb dosky
Odpovedať
@durino rozmyslam ze by sme v tejto chodbe domurali dvere, aj to tak opticky oddeli spalnovu cast od obyvacej, myslis ze by pomohlo?
Odpovedať
@defulik Kazde fyzicke oddelenie pomoze, neviem, kolko "hluku" prechadza do spalne, mozno to prechadza aj cez stenu, kedze je to ytong a ten je lahky. Idealna je najskor vzduchova nepriezvucnost - cize zatesnenie, aby nemohol zvuk prechadzat cez skary, otvory, potom samotna stena - cim tazsi material, tym viac zvukovo izoluje. Makky material zas zvuky pohlcuje/rozbija, napriklad ta mineralna vlna je OK, pripadne koberec znizuje dozvuky v miestnosti a tym tlmi hluk. Ytong sa da zaizolovat napriklad kartonovo-pieskovymi doskami hrubky 1,5cm (Wolf, Silio), upevnuje sa to akustickymi hmozdinkami (take plastove, co sa zatlcu do diery), ak by bol problem v stene a na to sadrokarton. Treba sledovat, odkial sa ten zvuk prenasa. Aj cez chodbu sa dobre prenasa zvuk, ak je hladka a nema sa kde utlmit - bez napr. kobercov, zalezi aj od dlzky chodby a miestnosti, mozu vznikat rezonancie atd... Najskor treba teda vysledovat, ci je to stenou (popocuvat uchom, ci to ide silno zo steny), alebo ten zvuk ide odinakial. Aj podlaha samotna moze roznasat hluk, hlavne dupot. Je toho vela, co to moze byt...
Odpovedať
11 cm ytongova priecka je papier, to je hlavny zdroj problemu.
Odpovedať
@zefe to ale nevyriesime uz teraz😢😢😢😢
Odpovedať
Strop je ako rieseny? Kazda miestnost samostatne, alebo je v celku? Nedavno tu boli uvahy, stavat prieckove steny az na poter, tak dufam, ze tomu neni tak v tomto pripade. Bez toho, aby sa vedelo, ako a cim sa prenasa zvuk je zbytocne cokolvek radit, aj ked tak hrubka prieckoveho muriva nebolo zrovna stastne riesenie. Mozno skusit zmenit navyky a deti poslat hrat sa von 😁
Odpovedať
@frantisekca strop je v celku
Odpovedať
@defulik Ak je problem v stene, tak to sa da zvukovo zaizolovat. V spalni sa daju na stenu tie dosky Wolf, alebo Silio na akusticke hmozdinky a zatvori sa to sadrokartonom. Zoberie to cca 3cm priestoru. Pripadne sa da spavit viacvrstvova izolacia. Robia to aj firmy. Ale nie je to lacne (kvalitne zvukovoizolacne materialy).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@durino dakujem, skusim pozriet wolf
Odpovedať
@defulik SDK z jednej strany. Ale netreba sa nechat opit rozkom s nejakym samostatnym akustickym SDK. Treba tam dat aj akusticku izolaciu medzi SDK a stenu. Daju sa dosiahnut pekne vysledky. A treba preverit aj zvysok, kadial sa moze sirit hluk. Vela pomozu aj dvere z plnej DTD + padaci prah.
Odpovedať
@defulik Ak to chcete robit svojpomocne, tak budete potrebovat: dosky Wolf, alebo Silio (1200x800x16mm), akusticke hmozdinky aspon 5ks na dosku, idealne 9ks na dosku, tmel, ktory vyplni medzery medzi doskami a pri podlahe a strope a bocnej stene (zlepsi sa vzduchova nepriezvucnost), ale aj ked tmel nedate, zlepsi sa to. Specialnu pasku na prelepovanie dosiek, lebo z tych dosiek sa bude zrezavat pri rohoch a je v nich piesok. Dava sa aj drevovlaknita doska hobra 10mm ako podklad pre izolacne dosky, aby neboli priamo na stene, ale to zaberie dalsich 10mm. Podla hlucnosti sa daju dat este dalsie izolacne vrstvy,aj pod hobru, ale myslim, ze by ako zaklad mala postacit len doska Wolf (Silio)+sadrokarton. Alebo to mozte dat urobit firme, aj viacvrstvovo - poradia s vyberom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?