Zvukovo – izolačné tehly, resp. akustické tehly na vnútornú nosnú stenu medzi obývačkou a spálňou

Zaujímal by ma vás názor na to, či sa medzi obývačkou a spálňou použiť nejaký typ špeciálnej akustickej tehly. A vôbec či majú vôbec nejaký zmysel. Je mi jasné, že predajcovia mi odporučia ich využiť. Má niekto reálne skúsenosti?
Odpovedať
@bohanic pokukaj si vzduchovú nepriezvučnosť jednotlivých tehál. Najlepšiu nepriezvučnosť má najťažší materiál, teda vápenno-pieskové tehly alebo betón. 3 dB znamenajú dvojnásobok, takže tehla s útlmom 50 dB utlmí 2x viac zvuku ako tehla útlmom 47 dB
Odpovedať
Profilova fotka
@bohanic pokiaľ materiál, ktorý ste vybrali na priečky má dostatočnú nepriezvučnosť nemá zmysel riešiť niečo špeciálne....otázka nárokov na nepriezvučnosť môže byť veľmi individuálna :-) .....tiež si treba uvedomiť že nepriezvučnosť obyčajných dverí bude asi najslabší článok steny z tohoto pohľadu..... z pohľadu cena/hrúbka/vlastnosti je výborné riešenie dvojplášťová SDK priečka vyplnená min.vlnou.... naproti tomu taká 7,5cm priečka z porfixu Vám zabezpečí že sa s manželkou porozprávate v kľude aj bez toho aby ste sedeli v jednej miestnosti :-D
Odpovedať
Nie nemajú zmysel. Ak staviaš nahrávacie štúdio tak ti tie tehly nijako nepomôžu, na to sú iné systémy. Ak ide o bežný dom tak si vygúgli kade všetko a ako sa šíri zvuk a potom tieto postupy popíš murárovi a dohliadni aby ich dodržal.:-) Som si istý, že ešte rok bude stáť s vyvalenými očami a mať otvorené ústa!?:-)
Odpovedať
Pouzil som v stredovej nosnej stene na oddelenie dennej a nocnej casti v dome. Neviem porovnat aka by bola akustika keby som pouzil klasicke nosne tehly ale v tejto konfiguracii to funguje velmi dobre. Avsak (!) ak mas dvere do spalne priamo z obyvacky alebo niekde pobliz, tak tie akusticke tehly nemaju vyznam. Takze zavisi velmi aj od vzdialenosti a sposobe oddelenia dennej a nocnej casti a najma pravidlo dvoch dveri, teda od napr. obyvacky do spalne by mali byt min. dvoje uzatvoritelne dvere. Dnes sa casto riesia dispozicie spojenych pristorov s chodbou a z nej len jedny dvere do spalne. Vacsinou to akusticky nestaci. Samozrejme ide aj o material dveri, typ prahu atd. Avsak pri dobrej dispozicii (denna / nocna cast) postacuju aj dvoje jednoduche dvere (napr. s vostinovou vyplnou).
Odpovedať
Vďaka za názory. Značne ste mi uľahčili rozhodovanie. Nebudem tam riešiť žiadne špeciálne tehly.
Odpovedať
@bohanic postavis skrinu na stenu kde je obyvacka a mas zvukovo odizolovane. ;-)
Odpovedať
Aj to je riešenie ;-)
Odpovedať
ja som staval z porfixu. priečky som mal dať porfix 10cm, čo považujem za totálne nedostatočné (mám to v práci). Preto som priečky vymuroval z akustických tehál. Okrem zvukovej nepriezvučnosti získaš aj tepelne akumulačnú stenu. Dvere samozrejme treba dať s dutinkovou drevotreskou a prahy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?