Zamenitelnost: lepidlo-murovacia malta-suchy beton

Profilova fotka
Ahojte, nenasiel som vhodne forum na otazku. Takze ked su materialy na stavbu napr. - cementove lepidlo (co sa pouziva na sietkovanie, alebo murovanie na tenku maltu) - murovacia malta (napr. baumit) - suchy beton mozu sa dane materialy pre urcite pouzitia zamienat? v podstate je vsade zaklad cement + piesok/strk (moj laicky pohlad), mozno pri lepidle este dake prisady. Napr. pouzitie na ostenia na oknach/dverach. Ak su na osteniach konce tehal tak maju zuby. takze mozem spravit to, ze tieto nerovnosti vyrovnam murovacou maltou a na to natiahnem lepidlom sietku alebo rovno pouzijem viac lepidla a sietku? Alebo vyplne skar v murive, napr. po sekani odpadov a pod. ked to prezeniem tak mozem pouzit aj suchy beton alebo murovaciu maltu, pripadne na male skary maltu alebo lepidlo? vdaka
Odpovedať
cementove lepidlo nanesene vo vacsej hrubke praska, neda sa pouzit vsetko na vsetko...
Odpovedať
Profilova fotka
na výplne môžete použiť hocičo, aj do lepidla pridať piesok pre zväčšenie objemu. Nemôžu sa miešať zmesi spolu, extrémne by to ani nemuselo stvrdnúť.
Odpovedať
betónom by si škáry v murive veľmi ťažko zahadzoval :-D . Lepidlo tiež nie je ideálne (a kde máš v ňom ten štrk?). Moc riedke. To je na tenké vrstvy. Murovacia malta tiež nie je moc určená na také vysprávky. Ja som skúšal na také vysprávky Grobputz, alebo jemnú omietku. Alebo sádru. Alebo sádrovú omietku. Podľa toho, čo na to ideš dávať. Ak sádrovú, tak tú odporúčajú aj na vysprávky. Pre stavebné práce treba mať určitý cit. Časom získaš. Teoretizovať je často hlúposť. Vyskúšaš, uvidíš. Pokaziť toho veľa nemôžeš. Keď zistíš, že to ide nahouby, alebo nedrží, tak asi to nebude správna cesta.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
nechcem zakladat novu temu ale mam otazku co pouzit na zalozenie prveho radu tvarnic na betonovy zaklad ked potrebujem vynivelotat aj rozdiely okolo 3-4 cm -nejaku maltu alebo polosuchy beton (do vnutra tvarnic sa bude liat klasicky beton na to plotna) Vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Skusim zase ozivit tuto temu, kedze nik nedal ziadne realne priklady. Uz som pisal v inej teme, ze potrebujem vyspravit okenny otvor, aby sa do neho dali vlozit okna. Z mojej neznalosti vyplynulo to, ze mam okna robene z tvaroviek, ktore maju v sebe (v strede prierezu tvarovky) otvor pre XPSko... To vsak je zbytocne, kedze budem davat okna na okraj muru. A teda potrebujem niecim ten otvor vyplnit. Otazka je cim. Prosim, ak by sa dalo, tak konkretne a nie "niecim to zalep".... Ja rozmyslam do tej 4 cm drazky dat 3 cm XPS a 1 cm NEJAKEJ MALTY, ale neviem akej.... Co tam dat?????????
Odpovedať
@ivantausk Ak je ten vyklenok v interieri teda az za oknom, je zbytocne to komplikovat xps-kom. Ja by som to dorovnal beznou hrubovrstvou omietkou.
Odpovedať
@rillwen co je to "bezna hrubovrstvova omietka"? Mozes dat nejaky nazov napr od Baumitu? Nerozpadne sa to, ked sa do toho zavrta skrutka uchytenia okna?
Odpovedať
@ivantausk Napr. toto http://www.onlinestavebniny.sk/staveb... Ak by si sa rozhodol ist tymto smerom, najlepsiu by ti uz poradili majstri omietkari. Ja sa v tomto nepovazujem za odbornika. Skrutky sa musia uchytavat az v tehle, ale pri vrtani sa to rozpadnut nerozpadne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Zdravím. Došla mi murovacia Malta do prvej rady na platni pod Ytong tvárnice. Mám ale kopec vriec suchého betónu. Môžem zameniť pod prvú radu namiesto malty suchý betón? (Zajtra je nedeľa maltu nekúpim a chcem murovat lebo v týždni budem zas v práci....)
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_petrovic_bosko cize si koli jednemu dnu ochotny riskovat cely barak ? :) . Malty maju obycajne nejake prisady, ktore sposobuju, ze su pruznejsie, ja by som to neriskoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj kôli týždňu xD A práveže nechcem riskovať preto sa pýtam či má niekto skúsenosť či vedomosť xD rozmýšľal som aj 1:1 to zmiešať s lepidlom to by sa blížilo viac k malte možno xD
Odpovedať
Profilova fotka
Chcel som reagovat ale pozeram ze datum 2015 😄
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pavol_petrovic_bosko hobby markety sú otvorené aj v nedeľu, jestli se nepletu, hi hi hi.
Odpovedať
@pavol_petrovic_bosko obi aj MM je pomaly v každom okrese, no mal si poobede sadnúť do auta a ísť kúpiť. Zajtra otvárajú o deviatej ale v nedeľu neviem ci budeš murovat
Odpovedať
@pavol_petrovic_bosko zakladaj, len sa s tym zle robi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahojte, obnovim trochu temu co odporucate na okenny otvor ? stena bola tehlova, urobil som otvor ale je prilis velky ...lebo sak tehly hore to mam rovne, a ked tam okno vlozim, tak mam hore medzeru cca 5cm ... cim to zrovnat, tehlu co mam tensiu ma 5cm, tazko tam budem davat, potom sa nezmesti okno ak by som urobil jednu radu a zrovnal ... rozmyslam to "zasalovat" a urobit z betonu ... okno potom vlozit do otvoru, pena ... okno bude na okraji, bude sa este zateplovat ... prip. radsej nejaku maltu ? mam zopar beton vrecok, tak sa mi nechce zbytocne kupovat 2 vrecka malty (tak by to vychadzalo 1.2,x 25cm x 5cm) ... mam aj tabulu xps, ale to sa vraj nema davat okolo ramu okna, ci nevadi ak sa bude zateplovat ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?