Zamena Ytong muriva P4-500 za P2-500

Ahojte, nenasla som tu takuto temu a nemyslim si, ze by niekdo sal niekedy rovnaky problem ako sa stal nam. Staviame domcek (firma stavia), v projekte je obvodove murivo a nosne murivo Ytong 250 P4-500. Ked sme prisli na stavbu, nasli sme igelity P2-500. Nehovorim, ze to chlapi urobili naschval, nemuseli si vsimnut co im doniesli zo stavebnin. Uz je vymurovane komplet, buduci tyzden maju zalievat vence... Kludne to zastavime ak treba. Ide o bungalov 13x10m, stredom priecne ide nosna stena. Otazky znie, ci je to velky problem. stalo sa niekomu nieco podobne? Ako to riesil? Co by ste radili? Stavitel nam nedviha telefon, je na dovolenke, pride az pondelok. Podla technickeho listu je rozdiel v tlaku, ale nie som statik, neviem ci velky, ci tolerovatelny..
Odpovedať
@janka_82 ako pises, rozdiel je v pevnosti muriva a to dost velky... to je otazka statika nie na MS.
Odpovedať
@janka_82 možná pro uklidnění, mě projektant spočetl, že mohu vyměnit ytong p4-500 250 mm za porfix p2-440 250 mm. Máme bungalov 16,5x8,35 s dvěmi nosnými zdmi, sedlová střecha, vazníky a betonová taška. Ale je to opravdu otázka pro statika.
Odpovedať
@janka_82 pri bungalove to nemusi byt problem. Potvrdit statikom a nasledne vyjednat zlavu za prace ak si to firma nevsimla a nestava podla PD :).
Odpovedať
Chapem ze je tourcite otazka na statika, ale teraz cez vikend, pred svatkami. Tazko sa nam bude zaspavat :(
Odpovedať
@janka_82 lepsie teraz tazko zaspavat ako potom kvoli tomu vobec nespat...
Odpovedať
nie som statik, ale na tom bungalove to je naozaj jedno, hlavne aby neosidili ten veniec a vsetko bude OK.
Odpovedať
@rkorba jj, k tomu věnci, ten mám naprojektovaný 4prR12 tř R6 á 250 do Uček od porfixu, tedy beton bude v otvoru 140 x 175. Prý díky i těm dvěma nosným (ztužujícím zdem). Taky jsem nevěřil, že to vyjde výpočtově.
Odpovedať
Profilova fotka
P2-500 sa nerobí vo väčších hrúbkach ako 150 mm...je to priečkovka
Odpovedať
@philos panko sa zle zobudil?
Odpovedať
Profilova fotka
@janka_82 nemaj boja, ja stavam s P2-440 250mm poschodový :D
Odpovedať
Profilova fotka
@philos z P4-500 mame postavený dom, hrúbka 300mm...akože sa nerobí?
Odpovedať
@anica on pise o P2, co ale nic nemeni na tom, ze pise bludy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gashtaan aha...zle som precitala.
Odpovedať
@logo22 uvidime co povie statik. Ale aj tak. Keby sme si nahodou nevsimli tie igelity, zijeme šťastný život. Teraz to nebude ono. Taky ten divny pocit, ze co ak raz niekedy, náhodou, nieco...
Odpovedať
@janka_82 ja by som sa este vyjadril k tym igelitom. P2-500 v hrubke 250mm sa v Ytongu ani nevyrabaju. Tvarnice hr. 250 mm pre nosne steny su z P2-400. Radsej este raz skontroluj samotne steny, z coho su vymurovane. Vseobecne pri zmene z P4-500 na P2-400 by sa mal vyjadrit statik. Vacsinou to vychadza, no zalezi od konkretneho riesenia domu.
Odpovedať
@janvirostko
Odpovedať
@janvirostko dalsi expert na to, co ytong (ne)vyraba... to mate odkial, ze take tvarnice ytong nevyraba? http://www.ytong.sk/ytong-presne-tvar... Ytong - presná tvárnica s perom a drážkou: P2-350 250x249x599 P2-400 250x249x599 P2-500 250x249x559 P4-500 250x249x599
Odpovedať
@janka_82 z nalepky pevniat v tkaku 2,8N na mm2. 250mm x 600 mm = 150 000mm2 x 2,8 = 420 000N = 42 000kg to je 42 ton. Co ti znamena? Ze jwdna tvarnica ma prwdpokladam nejaku medznu pevnost cca 40 ton. Kolko vazo dom? Peleta ma cez tonu, kolko piet mas? 20? To je cca 30 ton, skridla kolko 8 ton? Drevo 8? Cize material na dom vazi menej ako udrzi jedna kocka. Bjem ze takto sa statika urcovat neda ale myslim ze obavy o umosnost muriva na prizemny dom je neopodstatnena.
Odpovedať
@sysell P2-500 vs P4-500: Charakteristická pevnosť muriva v tlaku fk = 1,92 vs 2,71 N/mm2 Výpočtová pevnosť muriva Rd = 0,6 vs 1,0 N/mm2 ...ale ako pises, tak sa statika urcovat neda, na murivo posobia aj ine tlaky a tahy nez je vaha strechy.
Odpovedať
@gashtaan aky je prosim rozdiel medzi fk a Rd? Jasne, tam sa pocita sneh, vietor, a kadejake ine zatazenie Och jaj. Len dufam ze statik nebude zajtra dovolenkovat.
Odpovedať
ja neviem ci sa mam smiat, alebo plakat ? KOKOS 1. stavbniny dodali zle? 2. robotnici objednali zle ? to akoze, vysolit DESIATKY TISIC eur a ludia si robia co len chcu ? ja by som tam nabehol s motorovou pilou... ale zapnutou ale ked je to uz vymurovane, nebal by som sa.. ten rozdiel nemoze predstavovat nieco, na com dom stoji a pada... pokial to nezacali murovat s nenosnymi prieckami tak moj laicky nazor je ze OK. ale zodpovednych by som vytrestal.. a to poriadne.. inak, presne z tohto dovodu som zobral (ako sa vola ten vercaig, ktory msa rozotiera malta? ja som len amater laik) do vlastnych ruk a nikoho k tomu nepustim... velmi by ma zaujimalo, co povedia stavebniny, co doviezli a preco - obecne, ak nieco nemaju skladom, byva zvykom, ze sa tam da v cene daneho produktu produkt vyssej rady a nie nizsej. stavebny dozor mate? kludne sem hodte foto, napr aj venca, ako je zelezo viazane, ohnute, snad tam nedali 6mm roxor namiesto predpisaneho a podobne.. tu som skor ironicky, nebojte sa nic.. ale overovat, overovat, overovat.. pokial je to mozne...
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 tak som to narýchlo prerátal.....porfix cca50t.+stropný 5t+ okna a dvere tipujem 2t + škridla a rezivo 15t ostatne sa ťažko tipuje ale dajme tomu ze cely kamión takže 25t (dlažba, sadrokartón, sanita atď). Dajme tomu ze s nábytkom cca 100t.takze v pohode. @sysell ono skôr zaleží koľko máju nosných múrov... je rozdiel rozrátať váhu keď máju len vonkajšie mury nosne ako keď máju aj nejakú vnútorne.... ale inak más pravdu.... pochybujem ze dom bude vážiť viac ako polovicu možného zaťaženia stien
Odpovedať
@logo22 zvlastne pocty :-) co s tym ma celkova vaha stavby?
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 no lebo je zmenené z P4 na P2. Tím menis nosnosť múrov. Čiže celkové zaťaženie na múry. A keď janka_82 pisala že už sú vytiahnuté múry tak nech je kludna :-D :-D
Odpovedať
@logo22 ved to hej, ale ako si prisiel na to ze 100t je dobre cislo pre P2?
Odpovedať
@pavol_12 ja nie som statik, ja o tom viem dokopy nic, len som chcel poukazat na to, ze pevnost tvarnice dost ovplyvnuje celkovu pevnost muriva. Keby sme to pocitali ako sysell, tak by stacilo 4 poschodovy dom postavit z 100mm prieckoviek, jeho hmotnost by udrzali s prehladom :)
Odpovedať
Ja vam velmi pekne dakujem za vsetky povzbudenia. Uvidi sa zajtra. Kazdopadne dam vediet ako sme dopadli :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 ten výpočet čo dal sysell je dobré prepočítaný.....
Odpovedať
Dobre spravy, staticky to vyslo. Ale nie je to len tak, treba trosku zburat, cosi vymenit v projekte... Nie je toho vela na prerabku, ale mohlo to byt aj bez tychto problemov a na prvy krat. A samozrejme, nieco € to aj stoji...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?