Zakladanie prveho radu (heluz), ako na to ?

Ak ste stavali svojpomocne, kto vam zakladal prvy rad tehal? sami, alebo ste vyuzili odbornu pomoc od heluz? Citam, ze ta sluzba stoji 180eur s DPH, lenze je to obmedzene na 4 hodiny a "!! Zakladací technik nerobí samotné sťahovanie zakladacej malty, ani položenie tehál!!" tak co vlastne robi ? len uci, co a ako? kto by v takom pripade vytycoval murivo?
Odpovedať
1
2
@dusantt Ytong aj PorFix ponukaju tuto sluzbu bezplatne s tym, ze zalozia rohy prveho radu.
Odpovedať
@megdesign no to hej, len mam v projekte porotherm alebo heluz :/ tam je nejaka zrada.. alebo asi preto su lacnejsie tehly od ytongov a porfixov...
Odpovedať
@dusantt Projekt ta nijako nezavazuje stavat z tehly ;-)
Odpovedať
@megdesign no to je pravda.. len fakt netusim, co je lepsie pre podkrovny dom s obytnym podkrovym. tehla je pracna, no lacna, zas preklady maju udajne lepsie, aj strop lacnejsi. teoreticky sa to da aj kombinovat, ale take vedomosti uz nemam :D
Odpovedať
@dusantt to že tehla je lacnejšia máš na základe porovnania cenových ponúk?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt teda chlape...obdivujem Tvoju odvahu.
Odpovedať
@slavoslav ano. napriklad kubik tehly je o 20eur lacnejsi, na stavbu potrebujem 50m3. cize 1000e (plus minus, ak pocitam rozbite tehly) strop je taktiez drahsi. ale to nemam prepocitane o kolko presne.
Odpovedať
@dusantt vrátane dopravy, malty a prekladov? a porovnávaš s Ytongom alebo Porfixom? ideálne je mať nacenenú dodávku na celú hrubú stavbu, lebo niektoré položky v skutočnosti dokážu potom dosť prekvapiť.
Odpovedať
@slavoslav Porovnal som len surovu tehlu (heluz 30 brusenu) vs surovy ytong (30cm P2). mal si niekedy podobne porovnanie? lebo ono mne sa hned zdalo cena 3eur tehla, 4 eur ytong trochu brutalny nepomer, ale nevedel som si to vysvetlit.
Odpovedať
@dusantt tak už viem kde je pes zakopaný. :-) ako som písal daj si to naceniť ako ucelenú dodávku, zistíš že sa ti to možno celé otočí. Porovnania som mal (už je tomu nejaký ten piatok), ale keď môžem používam porfix alebo solbet, tie sú zatiaľ najlacnejšie a splnia podobne to na čo murovací materiál slúži.
Odpovedať
@slavoslav j ok, porovnam to ako celok.. tak ytong/porfix/solbet daleko lahsie vymurujem aj sam ako citam...
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt mne prišli založiť rohy z porfixu, dal som im 80 € a založili celý rad. Dvaja po 40 € za pár hodín. Maltu im miešali moji murári, ale bol som si istý, že je to v rovine, my sme nemali nivelačný prístroj :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dusantt pozri si rozmer brusenej tehly a rozmer porobetonu, mozno zbadas rozdiel... 8-)
Odpovedať
@topvideo akym sposobom sa tito majstri objednavaju?termin davas ty,alebo kedy im to vyhovuje?
Odpovedať
Profilova fotka
@kuracinarez ja mám PORFIX, komunikoval som priamo s výrobným závodom, je tam na dohodnutie pán Ing., zavolaj si telefónom a dohodni. Našli sme termín, keď boli voľní, ale musíš murovať z Porfixu
Odpovedať
@tarbavalaba nerozumiem ktory rozdiel zbadam...
Odpovedať
Profilova fotka
ja idem stavať dcére dom a dal som si naceniť tehlu 30 cm heluz femily plus komplet preklady cena 5 761 € a ytong 30 cm P-2 400 aj z prekladmi cena 7 009 € asi taký rozdiel je tam.
Odpovedať
hm, cize da sa povedat, ze 1200eur. teraz je iba otazne, ci by aj praca bola pri ytongu lacnejsia o tych 1200eur. @650716
Odpovedať
@topvideo este to nieje u mna celkom aktualne,len som chcel vediet ako to funguje s tym zakladanim rohov,resp.prveho radu.
Odpovedať
@dusantt zakladaci technik pomocou nivelacneho pristroja nanesie maltu /ktoru sam pripravis, pripadne robosi/ do vodorovneho maltoveho lozka...tot vsjo... ...na druhy den, na polotvrde maltove lozko uz polozia prvy rad tehal murari, na lepidlo. Keby zakladaci technik hned ukladal tehly do cerstvej malty hrozi, ze sa do nej tehly pozabaraju a prvy rad bude krivy :-S
Odpovedať
Ludia keby to murovanie bolo take jednoduche tak ja nemam robotu :)
Odpovedať
@euro_ ? To vam niekto povedal a vy mu verite? U nas majstri z ytongu urobili rohy (bolo ich spolu 10) do hodky a potom o 2 dni sa v jeden den robili spodne rady a na to dalsich 12 radov..
Odpovedať
@stowasser myslim zalozenie na brusene tehly. Ytong je samozrejme nieco ine, ma plne strany, na malte dobre sedi, nezabara sa do nej a ak sa prvy rad aj trochu pokrivi, nevadi to az tak, lahko sa prebrusi :-N ...a maltove lozko sa pri porobetone nenanasa do nivelacneho pristroja...(?) |-|
Odpovedať
@euro_ a čo tak spraviť hustejšiu maltu aby sa do nej nezaborila? To by sme budovali dlho tie krajšie zajtrajšky, keby som čakal deň na maltu, kedy do nej tehlu položím. :-)
Odpovedať
@euro_ a čo tak spraviť hustejšiu maltu aby sa do nej nezaborila? To by sme budovali dlho tie krajšie zajtrajšky, keby som čakal deň na maltu, kedy do nej tehlu položím. :-) a ešte by som ťa chcel vidieť ako brúsiš tú tehlu do roviny.
Odpovedať
@slavoslav ok... buduj krajsie zajtrajsky, na cerstvu maltu, necakaj cez noc kym stvrdne.. ..ale potom sa necuduj, ked tie krajsie zajtrajsky sa pokrivia uz v zakladoch... a brusena tehla sa do roviny nebrusi...! , ved preto je brusena, to da logiku, brusi sa POROBETON :-p
Odpovedať
@euro_ zatiaľ som sa nečudoval (asi mám vždy dobrých murárov) a čakať som tiež nemusel. zle som pochopil tvoj príspevok o brúsení, myslel som že chceš tehlu brúsiť-prijmi moje ospravedlnenie za poslednú vetu.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som dal leier 25! 10,7ks na m2 za 1 euro+ ked pripocitas omietky dajme tomu 7eur na m2 tak to mas stale lacnejsie ako ytong a este ktomu bez omietok!
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt sak do nivelaku rohy...Ked mas dobre stiahnutu deku,tak sme uz zakladali aj rovno na lepidlo. Isteze na cca 2cm hrubku,ale v pohode. Mali sme Geluz a je to naparadu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
To geluz je asi Heluz? Takže prvú radu ste dávali na lepidlo? Nie na maltu? A ešte ktomu niekde aj 2cm? To je fakt na paradu :-) :-) .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?