Z čoho stavať obvodové múry pre dlhý dom?

Zaujimal by ma Vas nazor, z coho by bolo idealne stavat obvodove mury pre projekt alfa 140, dom je dlhy 25m. Viem, ze je to tu x krat riesene, ale nie az na takuto dlzku =)
Odpovedať
@aduska001 ahoj, je mozne pouzit cokolvek co je na trhu. ale odporucam pouzit lacne murivo, ktore ma nosnu fuknciu (napr murivo z DT - debniacich tvaroviek), vzhladom na to, ze mate dlhe rovne mury je to jednoduche a jedno z najlacnejsich rieseni. Na stenu riesit tepelnu izolaciu. Lacnejsie a aj z tepelnej techniky lepsi variant ako neake tepelnoizolacne murivo (porotherm, ytong...), ktore dodatocne aj tak zateplite. Pekny den.
Odpovedať
Aha, tak to mi iba potvrdzuje, ze idea obvodovych murov z monolitickeho betonu nebola az taka blbost =) Tiez som si myslela, ze pri obdlzniku by s tym nemal byt problem, normalne zacinam o tom betone rozmyslat, rozvody a podobne niesu problem. Problem je iba najst niekoho, kto by to vedel postavat. V podstate by sa tym usetrilo aj miesto, kedze to bude podstatne uzsie
Odpovedať
@spiderhst A dakujem a kolkoatky by ste tie DT-cka davali?
Odpovedať
Este detail, tie male okienka na tej jednej strane nebudu, bude tam svetlovod plus ani to obyvackove okno z boku, cize okna cisto z jednej strany a to vsetko vyska 210, cize dvere a v tej obyvacke 400 x 210.
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasím so spiderhestom, miesto svetlovodu by som použil okná s vyšším parapetom, aspoň jednu deliacu priečku by som robil 25 cm so stužujúcim vencom, radšej dve, to okno na rohu je efektné, ale skomplikuje statiku a zbytočne zvýši tepelné straty.
Odpovedať
Profilova fotka
Murovanie z DT je jeden najdrahších variantov nie najlacnejší!Zbytočné problémy s inštaláciami v stenách obrovské množstvo zabudovanej vody problémy s napájaním hydroizolácií.Nie som si celkom istý ,ale tuším, že pri 25m dlhom múre z DT je nutné robiť dilatačnú špáru.To je zbytočný problém sám osebe.Nechápem prečo by som si mal komplikovať stavbu predraženým a komplikovaným systémom z DT keď na trhu sú Ytongy a Tehly. 300mm Dt stojí cca 1,3€/ks+ do toho ide betón armatúra 3x potrebujete domiechavač s betonom + putzmeistra.Porovnateľne veľký ytong alebo tehla stojí 3€. Ak si myslíte že máte dlhý dom tak sú aj oveľa dlhšie.Ak budete mať poriadne urobené základy tak na murovke moc nezáleží.
Odpovedať
@antonmesaros tiez sa pripajam, betonova vypln to predrazuje
Odpovedať
@raven77 existujú tzv. murovacie betonové tvárnice, do ktorých sa nedáva betón... http://www.laden.sk/
Odpovedať
Hej, prave to pozerame, nasli sme www.be-tong.cz a vyzera to super, zevraj je 70 percent domov vo Francuzku takto postavenych, ale na marketing az tak nedavam =) Ono ten monoliticky beton vyzera stale najzaujimavejsie, ma aj najlepsie akumulacne vlastnosti, ale to neriesim, lebo tam pojde cerpadlo aj tak, ale celkom sa mi pacila idea nechat priznany ten beton zvnutra, len to by muselo byt super spravene, priecky by boli z ineho materialu a v nich by bola voda, elektrina a pod a samozrejme v podlahe, vypinace, ani zasuvky by nutne nemuseli byt v obvodovych stenach. Inac tie laden vyzeraju presne to iste, ako be-tong. Jedine, co ma na tom systeme odradza je zateplenie z vnutra. Asi je to koli rozvodom.
Odpovedať
Len môj skromný názor-som fanúšikom jednoduchých riešení,takže 250 porobetón a poriadna izolácia. Ľahké murovanie na penu,rozvody bez problémov,odskúšané,dobrá izolácia... Proste výborný pomer nákladov a prínosu. Svetlovod je viac efektný ako efektívny! Oveľa účinnejšie a lacnejšie bude jedno sklopné okno cca2m dlhé umiestnené vyššie a navyše ním môžete vetrať. Ako povedal Jan to obyvačkové okno môže byť problém radšej spraviť ako dve samostatné s rožným stľpom,môžete ho riešiť bežným prekladom. Rohové okno vypadá síce zaujímavo ale treba riešiť poriadne statiku,pri tej šírke okna 4m to chce riadne nadimenzovať aby vám po rokoch roh neklesol... Toto všetko sa vás netýka ak oplývate dostatkom peňazí a chcete robiť lacné pokusy ktoré vyjdú draho :-) :-) :-)
Odpovedať
No ved som pisala, ze okna budu iba z jednej strany, takze roh nic. S tym svetlovorom neni problem, lebo na izbach budu aj tak vsade sklenene dvere, tak by sa to mohlo trosku presvetlit, alebo na strechu supnut dlhe okno, strecha by mala byt sikna s minimalnym sklonom. Dakujem vsetkym za info, idem skusit najst niekoho na ten monolit asi =)
Odpovedať
Tak som to presne nepochopil s tým oknom ale vonku slnko vyšlo,tak sa mi rozjasnilo!!! :-) Šikmá s minimálnym sklonom,teda pultová... Strešné okno do takej strechy je problém kvôli malému sklonu dá sa riešiť ale ďaľšie výdavky... No a ten monolit som zvedavý-monolit je liaty betón do formy,teda šalungu. Keď si zrátate koľko vyjde prenájom debnenia,koľko treba výztuh,betónu a hlavne že na to všetko snáď okrem liatia betónu potrebujete fachmanov.Oči si vyplačete ;-) Asi ste mysleli proste nejaký z betónových tvárnic..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nie normalny monolit, ale pochybujem, ze to niekto bude ochotny robit, par takychto domov je aj na slovensku, sused si robil takyto plot asi 70m dlhy 3-4 m vysoky, sme iba pozerali, ze najdrahsi plot, skoda, ze sme vtedy nechceli stavat, sme sa mohli dohodnut :-( asi je to iba sen, ale kto vie
Odpovedať
Dalsia vec, ze ten salung by musel byt v tip top stave, aby bohol byt beton pohladovy, prenajom som zatial zistila 14 € na meter a odlieva sa do 1,20m.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
dobry vecer,nasla som si tento projekt,tak sa chcem len opytat ako pokracujete :-) alebo ako ste dokoncili :-) @aduska001
Odpovedať
Ja by som skor volil vpc tvarnice alebo 20cm ytong vyssej pevnosti ak by statik povolil...ono tie beton.tvarnice su lacne ale ked sa zrata wsetko okolo toho az take lacne to nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dobry den, prave riesim taku otakzu ci pri "dlhom" dome 19m je nutne staviat vnutorny nosny mur to znamena zaklady v zemi + mur + veniec,,alebo som dobre pochopil vasu odpoved ze staci priecka 25cm s vencom? alebo ho netreba vobec v pripade strechy z veznikov, dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze základy neriešia priečne stuženie, , väzníky neriešia vzper, dal by som na statika.aj keď stredný nezaťažený múr nepotrebuje taký základ ako obvodový.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dobry den, ked to dobre chapem stacilo by priklad v strede domu hrubsiu priecku previazat s obvodovym teda nosnym murom a stuzit ju vencom?, ja len ci nebude dochadzat k diletacii ked obvodove steny su zatazene strechou a vnutorne plnia funkciu stuzenia, alebo sa sily rovnomerne rozlozia aj do stuzujucej priecnej steny? chcel by som pocut nazor aj od ineho odbornika, Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze riešite to moc zložito, na stavbe to funguje jednoduchšie, ale veniec treba, stena ho nesie, dalo by sa to riešiť aj nosníkom alebo stropom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?