Z čoho mohla vzniknúť trhlina na nosnom múre?

Profilova fotka
V marci tohto roka sme začali so stavbou bungalovu 963 (Euroline), Tohto času máme hotovú strechu aj vnútorné priečky. Po položení strechy (už je tomu 1 mesiac) nám však vznikla úzka trhlina (max 2mm) na jednej z nosných stien, ktorá sa ťahá tvárnicami (Ytong Xella 375 mm) od vrchu až nadol kolmo na základy, veniec a základy sú však neporušené. Trhlinu je vidno len z vonkajšej strany, vo vnútri domu ju nevidieť. Dnes však manžel prišiel zo stavby s tým, že aj na boku tej istej steny, vedie ďalšia trhlina, dokonca ju je vidieť aj na venci. Stavebný dozor nám prikázal trhlinu sledovať, avšak nemáme sa vraj zbytočne znepokojovať, pretože to je vraj tým, že dom sadá, a takéto trhliny na ňom vznikajú. Sme už z toho celého zničení, a neradi by sme ešte nedokončený dom búrali (čo však dúfam, nebude potrebné), manžel už špekuluje aj nad tým, že čo ak je to tým, že do základov dali kari rohož len o veľkosti 4mm 15x15 mm (či to nebolo málo železa). Môžu byť tie trhliny naozaj spôsobené tým, že dom sadá, alebo to môže byť niečo viac? Ďakujem.
Odpovedať
Na akom podklade ste stavali? Nebola to navazka alebo nieco nestabilne? Aka je v okoli pôda, a co spodna voda? Je pravda ze dom sada...a este bude sadat niekolko rokov. To vam aky majstri dali kari rohoz o danych rozmerov do zakladov??? Je to poddimenzovane...ale v tom by nemal byt problem. Ja davam do poterov 5mm 10x10cm a nie to do zakladov.
Odpovedať
Stavíme ten samý domek podloží máme takový štěrkopísek základy máme 80cm hluboko plus 2 řady ztraceného bednění z nichž jedna jakoby ještě skoro celá v zemi do základu jsme žádné železo nedávali kromě zemnícího pásku máme tam ale spoustu kamení roxory jsme dávali do ztraceného bednění pruměr 10 jak vodorovně tak svisle základová deska je 15cm silná a jsou v ní kari sítě pruměr 6 s oky 15x15... stavíme z Porfixu takže podobný materiál momentálně nám dělají krov tak uvudíme až usadíme na střechu betonovou tašku snad nás nečeká něco podobného... podle fotek mi ale základy které máte přijdou nějaké málo hluboké :-)
Odpovedať
euroline davaju myslim, ze do vacsiny bungalovov kari siet o rozmere 4mm 15x15 cize nebol to vymysel majstrov, postupovali podla projektu ;-) , otazne je ci tam dali dostatocne strkove vlozko alebo len nahrnuli zeminu
Odpovedať
Dobrý den. Jestli a jak vyarmovat základy určí statik, nebo projektant podle kvality zeminy, ve které se vrtáte. Mě se zdá, že Váš dům má moc mělké základy a že nebyla odstraněna dostatečná vrstva málo únosné zeminy ( je základová spára v nezámrzné hloubce ? ). Podle fotky prázdného pozemku bych řekl, že to bylo obyčejné pole a že nějaká navážka tam zřejmě nebude. Nicméně, s tím stavem už neuděláte nic a je nutno počkat, až se celá situace stabilizije, protože každá stavba určitou dobu sedá. Tím dochází zejména v nosných stěnách k pnutí, která dosahuje takové intenzity, že vzniknou praskliny. Barák Vám určitě nespadne a taktéž nic bourat nemusíte. Ale s finální úpravou povrchů bych raději počkal aspoň jednu zimu. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Pricin moze byt viac. Najpravepodobnejsia bude chyba pri zakladani stavby. Je tu aj moznost, ze je slaby veniec a strecha roztlacuje steny. Pomohli by fotky. Trhliny sledujte ako sa menia - zhotovte na nich sadrove terciky. Burania sa nemusite bat. Kari siete to urcite nesposobili. Mne z toho vyplyvaju dalsie otazky: 1. bol urobeny hydrogeologicky prieskum na urcenie hladiny spodnej vody a na urcenie pevnosti zeminy? 2. na aku pevnost zeminy su nadimenzovane zaklady? 3. bol aspon prizvany statik pri vykopani zakladovej ryhy? 4. strkove lozko pod zakladmi bolo zhutnene dostatocne?
Odpovedať
Profilova fotka
Ťažko súdiť bez fotto.Vyfotte to podľa tvaru a smeru trhliny budeme múdrejší .Možno z toho zistíme prečo to prasklo.Prasknutý veniec neveští nič dobré.
Odpovedať
mna by zaujimaly rozmery zakladov a hrubka strkoveho lozka, hlbka zakladovej skary voci terenu ?
Odpovedať
Profilova fotka
neviem ale podľa fotiek sa mi zdajú tie základy dosť plytko.
Odpovedať
elvirkat hlavne to zaloz ako normalnu temu a nie otazku, takto moze prispiet kazdy len raz ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?