YTONG - svojpomocne alebo zivnostnici?

Ahojte, zaujimalo by ma kolko ste zaplatili za pracu murarom za hrubu stavbu ak ste si sami objednali ytong? (obvodove mury, priecky, preklady atd atd) Pytam sa kvoli tomu lebo rozmyslam nad tym ci sa do toho mam pustit sam (s trochou pomoci od rodiny) alebo si najst murarov zivnostnikov. Chcel by som si porovnat ci sa mi oplati zaplatit si partiu murarov alebo si dat inzerat ze potrebujem len pomocnika ktory by mi len pomahal.
Odpovedať
1
2
@stavbar789 ty nemusíš chodiť do roboty? ty nemáš rodinu? nemáš ako lepšie využiť svoj čas? smutné. vymurovanie múrov je ešte lacná časť stavby. a malo by to byť aj rýchle, lebo na to nadväzuje väčšinou práca strechárov, ktorá býva dohodnutá mesiace vopred. spomeň si na "ušetrených" pár tisíc eur, keď budete zariaďovať interiér a budú len tak lietať desaťtisíce. aj nábytok a okná si ideš robiť? a čo už spomínaný krov? tiež s kamarátom? chlapci zoberú násobne viac, ako "murári" na múry.
Odpovedať
Zalezi, aka velka je stavba, ci s murovanim mas skusenost, ako rychlo Ti to ide, ake tvarnice vlastne ides pouzivat (vaha), ako si na tom s chrbtom a krizami atd. Mna stavba naucila na tazke prace si volat partiu, pretoze to nestoji zas az tak vela, je to nasobne rychlejsie a hlavne, posetrim si chrbat, kolena atd. Ale zasa ak ides robit bungalov 80m2 a mas na to cas, tak preco nie? Da sa to, nieje to jadrova fyzika.
Odpovedať
Obvodove mury sa neoplati robit sam, ale treba si to velmi dobre strazit. Priecky som si robil sam a robil by som ich znova.
Odpovedať
Z mojho pohladu sa hrubu stavbu neoplati robit svojpomocne. Narobis sa ako kon, bude to trvat tisic rokov (ak mas teda nejake standardne zamestnanie a neplanujes vypoved + naplno sa venovat stavbe) a extra vela neusetris. Ale kazdy si musi spocitat, co mu vyhovuje.
Odpovedať
Bungalov, 92m2, obvodové sám po 6 rad, potom s pomocníkom. Vnútorné sám. Ušetril som (podľa ponúk) cca 4000 eur, čo bolo skoro na väzníky. Časovo 2 víkendy obvod, 3 víkendy vnútro, úžasný relax, hlavne pre ľudí, ktorí pracujú v kancelárii. Robil by som to znovu a znovu. Ale je pravda, že už som mal s murovanim viac skúseností.
Odpovedať
A ešte dodám k argumentom vyššie.....ak si to nikdy nerobil, môžeš si to pokašľať, ....uleti ti múr a prúser. Hlavne pri osadzani okien. Čiže časté argumenty - veď omietka vyrovná nie sú všetko
Odpovedať
@worker_falcon ten ytong vazi prd to ti aj deti mozu nosit 😄 a zdvihas normalne ako sa ma a nie ako blb, tak tiez nieje problem ak nato mas cas, isiel by som svojpomocne aj tehlu kludne spodok si zalozis tiez sam, len ti to nebude trvat 2hodiny ale cely den a potom to uz len na penu hadzes na seba alebo si pozicas pripravky nato a aj keby si to daval do lepidla, tiez si zalozis, spravis pripravoj a hotovo ...
Odpovedať
@tomik25 zas taku katastrofu z toho nerobme, ako to moze pri osadzani okien vadit ...tie osadzas snad separe potom ak nevidis na vodovahu tak je jasne ze kaslat nato ale inak ked niekto vyplakava ze mu leti mur o mm ...nuz ... nech si zaplati ked mu to zato stoji
Odpovedať
@shadowmilan nerobím, len nechcem zľahčovať. Videl som uletené múry voči sebe v otvore pre HST a to 5 cm 🤭 a v oknách tiež.
Odpovedať
@tomik25 pri takych ponukach sa necudujem, ja som platil do 2000 za prizemie, asi 30 paliet 375 a 250 nosne. Ze by to bol relax alebo pierko ako tvrdia ini, to nemozem povedat. Obvodove mury su cista muklovacka.
Odpovedať
ak to ujde o 5cm tak to murary viac pili ako murovali 😄 vies ako to je, nerobia svoje 😄 cest vynimkam nuz vravim, ak niekto nevie ani vodovahu pouzit, tak bohuzial ...
Odpovedať
@vykricnik váha mi nevadila, ja makám stále, keď môžem som zvyknutý. Aj veľa športujem....ehm.... športoval som 🤔 lebo tento rok všetok voľný čas berie stavba 🤷‍♀️
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomik25 stokrát nic umořilo osla. Specialne ked sa ta 375 neda kvoli svojej velkosti poriadne chytit.
Odpovedať
@vykricnik robil som z 300. To sa dalo. Tie dolné rady som len bral z paliet ( zložené na platni) a ukladal. Šlo to šup šup. Od 6. radu to dalo zabrať, priznávam....na lešenie klásť.
Odpovedať
@stavbar789 žiadna raketová veda. Normálne som chodil do práce a po práci muroval. Obvodové keď zrátam, tak max dva týždne... (Bolo to dlhšie, lebo bola pauza kôli hypo - zakladala sa rozostavaná stavba...) Priečky trvali dlhšie, lebo desinka a lebo som sa neponáhľal. 😄 Kríže, kolená... Niekto si za ich dojebkanie platí v posilke, ja som nemusel...
Odpovedať
@stavbar789 Minulého roku (2021) zaťko za kompletné YTONG-ové podlažie (12,20 x 12,40 m) včítane vnútorných múrov zaplatil partiji nejakých 1600 - 1800 €. Obvodové š. 375 mm, vnútorné nosné š. 300 mm, obidve kategórie "statik". Ťažké ako sviňa, vôbec sme nebanovali, že sme to dali robiť cudzím.
Odpovedať
@stavbar789 ak to dáš robiť nejakej partií ktorá ti to sfusuje.budes mať potom viac starosti.akurat by som zavolal murara na založenie prvého radu a potom pokračovať sam
Odpovedať
@shadowmilan Buď rád, že Ti tak dobre zdravie slúži, to je dar. Ja som naposledy robil domček 45m2 z 250ky statik a bola to chyba, cítil som to ešte mesiace. Už by som do toho nešiel, jedine overená partia. Za ten čas by som zarobil na tú partiu ako nič a pošetril sa. Sám by som si dnes robil už len vodu, elektrinu, obklady a kúrenie. Zvyšok partie. Ale áno, keď som robil svoj dom, tak to boli aj omietky, aj sdk... ale to som groše inak počítal a mal času aj sily.
Odpovedať
@megdesign @tomik25 sport/fitko, kde clovek robi/snazi sa robit cviky so spravnym drzanim tela, technikou, s primeranou vahou a v primeranom mnozstve... vs. tazka manualna muklovacka na stavbe a inde, su 2 uplne rozdielne veci. Pri sporte si clovek zdravie upevni, pri muklovacke vacsinou doserie. Ja som roky sportoval bez vacsich problemov a pri stavbe vyplavali rozne zdravotne komplikacie.
Odpovedať
Profilova fotka
Svojpomocne…
Odpovedať
Ja som mal ponuky za 3000€ a zvládol som to za mesiac po robote a z toho 2 týždne som mal dovolenku ale robil som len doobedie lebo potom bolo 35st a to sa robiť nedá. Murovanie som robil 1x a je to ta najjednoduchšia robota na stavbe. Ideálne jeden pomocník vo podáva a reže. Keď som videl ako po okolí profíci robia krivé múry ze tam išlo 6cm omietky tak som sa rozhodol to spraviť sám. Každá usetrena 1000cka sa počíta.
Odpovedať
@jumt Ake rozmery domu? Tiez vazujem ci sam.
Odpovedať
@marian_8 L-ko 15,5x13 a šírka 9,5
Odpovedať
@jumt Vyborne, ja chcem zhruba 12x12, to musim dat tiez. Toto ma motivuje ked sa to niekomu podarilo.
Odpovedať
@marian_8 keď to zvládnu tí jednoduchší, musí to dať každý jeden z vás. Otázne je, ako je na tom kto fyzicky, ako sa kto ľutuje, keď má niečo porobiť, akú má kto výdrž a ako kto fňuká, keď ho pár dní bolí telo po práci 🤭 Každý sme iný....pre jedného je práca na svojom relax a pôžitok z dobre urobenej a tvorivej práce, iní to označujú za galeje, teror a umučenie 🤷‍♀️
Odpovedať
@tomik25 Ono sa to oplatí hlavne takým, čo za ten strávený čas reálne nedokážu zarobiť viac € menej namáhavým spôsobom, než by ich vyšla dobrá partia 🙂 zvyšok je sebaklam 🙂
Odpovedať
@kejsix Mna na svojpomoc motivuje uz len (ne)kvalita prac. Hlavne pri dokoncovackach. Lebo vidim veci, co ini nevidia. Zial, tato choroba je neliecitelna. 😢 Co by som za to dal, keby mi to bolo jedno a vinecko by som popijal, kym by mi robosi muklovali na stavbe.
Odpovedať
@kejsix ty zarobis par tisic za 2 tyzdne?
Odpovedať
@zefe Preto vyssie pisem overena partia. Kazdy den by som tam bol s vodovahou, ziaden strach, presne viem, o com pises..
Odpovedať
@vykricnik Zalezi od domu, ale tie 2-3 co by dnes vysiel moj dom? ano, zarobim, s prehladom... ale ja som sam sebe panom, to je tazke porovnavat, beriem si tolko prace, kolko prave uznam za vhodne..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?