Vymrznutie hrubej stavby

Caute.Chcem sa opytat ci mi niekto nevie poradit ako je to s vymrznutim hrubej stavby cez zimu.Ozaj ju treba nechat vymrznut alebo to je somarina?...pretoze som pocul z viacerych stran ze sa to ma nechat ..dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Je to nezmysel povera.Stavbu treba nechať po zhotovení strechy čo najlepšie vysušiť,nieje podmienkou ,že to musí byť cez zimu.
Odpovedať
@lubo43 @antonmesaros nejedna sa o moj nazor ale riadil som sa nim: hrubá stavba musí sadnúť, pritom sa trochu pohne , je to o milimetroch, takisto tepelne dilatuje, aj to je o mm. Keď sa na nesadnutú stavbu hodí omietka, a ta pracuje odlišne od hrubej stavby, samozrejme vzniká pnutie a objavuju sa trhlinky, praskliny. Cez zimu dojde k väčším teplotným pohybom, preto sa hovorí o vymrznutí. Ale ide tu aj o čas, ktorý doprajeme stavbe aby sa usadila v teréne. Mne odporucili nechat usadnut aspon zakladovu dosku.
Odpovedať
Profilova fotka
@idom presne to som chcel napisať :)
Odpovedať
Tak,tak @idom , ale potom by tu neboli dotazy - preco mi praska omietka okolo venca a podobne...... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@idom Dom na hlinenom podloží sadá celý čas.To ma učili na škole.Preto treba podložie zhutniť a urobiť adekvátne pevný základ voči podložiu a váhe,konštrukcii domu.
Odpovedať
@antonmesaros Mňa učil otec že všetko má svoj čas zrenia. :) Jedna vec je sadanie(ktoré asi prvú zimu bude najviac výrazne), ale stále ostáva odstránenie vlhkosti z malty, betónu, stien, poterov, .... pretože pri mrazoch sa sublimáciou uvoľní viac vody ako pri letných výpekoch odparovaním.
Odpovedať
OK diky este raz za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@idom Nechcem sa hádať ani silou mocou tvrdiť svoju pravdu.Je mi to v podstate jedno ,ako si kto urobí tak má.Ako to vysvetliť.Múr môže prasknúť len vtedy ak prasnú základy, alebo veniec.Ak prasknú základy ,alebo veniec v prvej zime tak niekto niečo riadne "doondil".Zima s tým nemá nič spoločné ,je to povera.Podľa vás ak postaví rovnako mokrý dom Laponec v Laponsku a Grék v Grécku tak Laponcovi vyschne dom rýchlejšie. :-N
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?