Vyhnutá nosná stena po zaliatí deky - poraďte ako ďalej

Ahojte, chcela by som vás poprosiť o rady ako sa dá opraviť obvodový múr, ktorý sa vychýlil o 4 cm po zaliati deky. Murári zaliali deku naraz a povolilo salovanie. Murárov sme už vyhodili, manžel ide dokončiť murovanie radšej svojpomocne. Rozmýšľame, že by sme deku podstojkovali a potupnoe vymurovali steny nanovo, pripadne urobili zelezobetonovy monolit alebo nazvarali jokle... ďakujem za akýkoľvek názor
Odpovedať
Predpokladám že smerom von. To by mohlo zateplenie schovať...
Odpovedať
Nám sa to stalo pri venci, keď sme zateplovali, tak sa to zbrusilo.a teda my sme tam mali riadny hrb.ale mur ostal na mieste. Povolilo len salovanie, prasklo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak vyhlo mur cely mur myslim nie iba veniec je to problem to musi byt vidno v spojoch v rohoch ze nieco povolilo.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@dedo758 Ano, smerom von. Zateplovacka a omietka by to schovala ale my sa skor bojime, ci je to staticky v poriadku. Neviem ci chceme byvat s tym vedomim, ze to nie je ok.
Odpovedať
@mischelin Vas pripad asi nie je taky zlozity, asi vam vydul len beton. Nam vyhlo cely obvodovy mur.
Odpovedať
@denka259 ale vyhlo ti stenu z tehal resp. z ytongu? alebo len beton vytlacil salung a je o 4cm sirsi ako murivo pod nim?
Odpovedať
@wolodymyr Ano, je vidiet sparu v zakladacej malte a na jednej casti aj sparu medzi tehlami. Poslem v priebehu dna foto.
Odpovedať
@mcsmekac poslem foto v priebehu dna. Dakujem za akykolvek nazor, radu.
Odpovedať
@andyno vytlacilo nam kompletne cely mur o 4 cm, je z tehal..
Odpovedať
@denka259 Tiež ma zaujíma foto ... Lebo píšete že "povolilo šalovanie" = ak by povolilo, tak by to znamenalo len, že sa vydulo a beton presahuje murivo ... Neviem si dobre predstaviť, ako mohlo povoliť šalovanie a zároveň pohnúť celú obvodovú stenu ...
Odpovedať
@lubk0 to si len s manzelom myslime, ze to bolo asi zle zasalovane. V com bol potom problem ked vyhlo celu stenu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@denka259 aj strop sa prehol?
Odpovedať
@petinko1982 Nie, strop by mal byt v poriadku. Chyba bol aj, ze nam stavebnik zalial veniec a deku naraz. urcite by sa to nestalo ak by to zalieval postupne
Odpovedať
@denka259 No ono to moc logiku nedáva ... Ak malo "vyhnúť" stenu smerom von, tak to by práve znamenalo, že šalung bol až tak dobre a pevne spravený, že bol pevnejší ako murovaná obvodová stena. Navyše, ak vrch obvodového múra vyhne "smerom von" o 4 cm, tak niekde v samotnom "šalungu na deke" musí vzniknúť zákonite rovnako veľká medzera ...To, že vylievali deku "naraz" je samozrejme tiež dobre ... Ak to bolo všetko podľa projektu (použitý betón, železo, hrúbka deky, obvodové múry) tak by nemal byť ani statický problém ... Vychádza mi z toho, že jedine, že by bola naozaj veľmi odfláknutá stavba toho obvodového múra (i keď ani tomu moc neverím) alebo že niekto stojkoval strop nie voči podlahe ale voči stene (to by bolo psycho) ... Preto som celkom zvedavý na foto ...
Odpovedať
@denka259 vence sa bežne zalievaju s dekou. No určite daj fotku. Murovali ste si sami? Alebo v to robí firma? Aj murovanie aj deku? Nerozumiem trochu otázke. Murári vám odliali deku, potom ste ich vyhodili, a aké murovanie ide teraz dokončiť tvoj muž? Veď predpokladám, že už je všetko vymurovane (steny) aj deka s vencami odliata.
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som sa poradil so statikom a mozno stavebnym dozorom, daju fundovanejsie stanovisko ako hocikto tu na fore.
Odpovedať

Odpovedať
@bohanic murovali, salovali a zalievali nam to ti isti zivnostnici. Mazel chce vymenit celu stenu, postupne ju rozobrat, vymurovat a skombinovat s monolytom pripadne zeleznymi joklami. Manzel ide pokracovat v murovani vnutornych priecok.
Odpovedať
@denka259 A kde je vidieť nejakú trhlinu? Keď tvrdíš, že tá stena je vyklonená smerom von 4 cm?
Odpovedať
@denka259 Nebolo to tak krivo vymurované? Lebo na fotkách nikde nevidieť trhlinu, že by sa stena pri betónovaní vytlačila smerom von
Odpovedať
@denka259 už vidím, škára pod zakladacou maltou je diera?
Odpovedať
@petinko1982 nie bolo to vymurovane rovno
Odpovedať
@denka259 tie stojky na tom blate? prečo bol odstojkovaný spodný prievlak, keď vrch nie je ešte zaliaty? Nie je aj ten spodný prievlak prehnutý?
Odpovedať
Neviem prečo bol odstojkovany. Spodný prievlak je ohnuty, lebo ho ti chlapi podstojkovali na hline, váhou to kleslo ale tak to aj zatuhlo a nemá to podľa stav. Dozoru vplyv na statiku.
Odpovedať
@denka259 Ten dozor na tej stavbe aj je každý deň, ked im to dovolil podstojkovať na blate? Statika si k tomu zavolaj,aby Vám to nepadlo na hlavu. Ja vidím skôr problém v tom spodnom prievlaku a tom rohu, ktorý je celý ohnutý a stojí len na tom oceľovom stĺpiku.. Aký statik Vám to projektoval?
Odpovedať
@denka259 Ten násyp na pozemku, ktorý je bol robený pred základmi, aby ste vyrovnali pozemok? V základoch je železo?
Odpovedať
Profilova fotka
@denka259 chudáci murári, ich podiel viny nie je taký, ako to posudzujete, aj projketant by si mal spytovať svedomie
Odpovedať
@denka259 Pozerám tie pôdorysy, ten oceľový stĺp pod spodným prievlakom ste dorobili dodatočne? V projekte chýbal? Horný obrátený prievlak mali celý zabetónovať, až potom sa mal odstojkovať spodný prievlak.
Odpovedať
Profilova fotka
@petinko1982 myslíte, že železo v základoch má vplyv na vychýlenie múru?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?