Vodorovné trhliny medzi posledným radom tvárnic a vencom

Zdravicko! Nedávno sme si vsimli na pár miestach vodorovné trhliny, ktoré sa ťahajú medzi posledným radom tvárnic (Porfix Plus 375) a vencom z U-Profilov. Niektoré majú dlzku 2 metre. Sirka trhliny je v podstate nemeratelna... pár desatiniek milimetra. Toto je nasa prva zima v dome, prvý krát sa kúri (minulý rok uz boli hotové omietky aj fasáda, ale kúrenie sme este namali nahodené, tak sa celú zimu vôbec nekurilo. Na veniec sú priamo polozene nosníky stropného systému porfix. Zaujimave je, ze sme si to vsimli tento týzden, ked uz v podstate celý tyzden dost mrzne. Mozno náhoda, mozno nie... Neviem. Estetické hladisko ma nezaujima. Pri buducej maľovke sa to opravi. Obavam sa len váznych statických problémov - po lopate povedane, aby nám nepadol dom na hlavu... Je to dôvod k prizvaniu statika za nemale peniaze, alebo takéto nedostatky sa prejavuju pri kazdej novostavbe....? Mate niekto prípadne kontakt na nejakeho ochotného cloveka, ktorý by bol ochotný napr. na zaklade fotiek a popisu aspon ako tak posudit, ci to je banalita alebo vázna vec...
Odpovedať
Profilova fotka
vodorovné trhliny, zhodné so spojmi tvárnic nie sú statické ale objemové zmeny materiálov. Veniec obsahoval viac vody ako okolitý materiál. K zníženiu vlhkosti dôjde v priebehu dvoch rokov. Že sa to prejavilo v zime ? vtedy je vonku najnižšia vlhkosť, takže aj materiál vysychá.
Odpovedať
@jan45 Touto odpoveďou ste ma potešili... Už som sa obával vážnych problémov...
Odpovedať
Nám sa tento problém prejavil po prvom zakúrení v dome. Omietky sme mali rok hotové a všetko bolo v poriadku. Potom sa prvý krát zakúrilo a zo dňa na deň sa nám stalo toto isté.... Čím sa to dá opraviť pri maľovaní, aby to časom znovu neprasklo?
Odpovedať
ked vam to už usadne po roku dvoch tak som to riešil tak, že som omietky v meiste prasklin oškrabal a nanovo nasieťkoval a zapucoval. Niekde som na intrenete čítal, že takéto praskliny sa dajú aj niečim vyplniť, ale nespomenim si kde a či je to vôbec relevantné. Aby to časom neprasklo? myslím že skôr či neskôr sa nejaké tie praskliny opäť prejavia ale kedy a či vôebc to je vo hviezdách :D
Odpovedať
@michmikl Keď sme v aprili maľovali, tak na kritické prechody (medzi rôznymi materiálmi) dal maliar akryl (biely, ktory sa dá pretrieť normalnou farbou). Samozrejme to v tych prechodoch už je vidieť, pretože to asi nie je dostatočne pružne. Ale možno, keď sa to po par rokoch ustáli, tak by ten akryl aj pomohol. Teraz, ked este steny schnu, pracuju.. tak je prasklinky zbytocne riesit. Ja som sa len obaval nejakych statickych chyb, ale zatial ma kazdy presviedca, ze pri novostavbach je to normalne. Hlavne u nas to podlozie nie je moc idealne, mäkká zem, vysoká hladina podzemnych vod...to vsetko potom pracuje. Zaklady mame hlboku 85 až 100 cm, poriadne zaarmované, ale príroda urobi svoje.
Odpovedať
@oondrejj Ked to bude prilis vadit, tak najhorsie prasklinky budeme asi takto reparovat pred druhou maľovkou.. Ono je to ozaj tak, ze ked to chce prasknut, tak to praskne aj so sietkou aj bez. My to mame komplet osietkovane, aj strop a predsa. Ale ako som videl, tak s klebrom na niektorych miestach setrili a mozno prave do vodorovných skar sa tolko klebru nedostalo a tu je vysledok...
Odpovedať
@beejay Zdravim, ma prosim Vas niekto skusenost ze sa rozpadaval porfix? Toto je prva zima a celkom nechapem ako sa porfix moze takto rozpadavat. Potesia ma akekolvek uvahy, informacie a aj fotografie. Jednu prikladam aj ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@bho17 fuha.. vyzera to zze si uz odstal nejaku zimu na mraze ten porfix pred tym ako bol predany.. ja osobne by som poskodene menil... vyzera to ako poskodene zimou - moj nazor
Odpovedať
...no ja osobne by som mury na zimu prekryl (sneh, voda, mráz = vid foto)
Odpovedať
a co tak strechu tam spravit :-)
Odpovedať
strechu som nestihol, mam totiz zdrav. problemy. do porfixu som volal skor ako som isiel robit druhu deku, pretoze ani tu som nemal este v plane robit. ale poradili mi vraj ked spravim deku tak to porfix ochrani. a neochranilo. takto poskodene steny su zo vsetkych stran domu. dnes som do porfixu volal, vraj to nic neni, vraj to sa vyspravi. ano vyspravi, ale bude to stat zase o nieco viac. kto vie ako hlboko to pojde ked to budem cistit... bol by som rad keby mi niekto napisal z vlastnej skusenosti, co s tym robil, ci je navine porfix alebo to proste tak je. ani vo sne ma nenapadlo ze tie mury mysim balit do folie ako darcek k jari :) dakujem za prispevky
Odpovedať
@bho17 no ved to je kvader napije vodu a ked zamrzne a rozmrzne a znovu to iste odokola tak co by si cakal
Odpovedať
Článok sa načítava...
to mi je jasne. mam k domu pristavanu garaz, ta je 250mm hrubka, ako mi potom vysvetlis ze tam neni ani kusok kvadra ulomeneho? a tiez tam je sneh a mokne to a mrzne.
Odpovedať
Profilova fotka
@beejay Podľa vášho popisu sa nejedná o statické trhliny ,ale zmršťovacie trhliny.Vznikajú vysichchaním materiálov a na prechodoch rôznych materiálov. @bho17 Táto porucha je spôsobená zamrznutím tvárnice v ktorej je veľa vody.Tvárnica by po prvom mraze nemala takto vyzerať..Takýchto stavieb som videl prezimovaných na stovky,nikdy nič podobné po pár mrazíkoch.Určite to je reklamovateľné.
Odpovedať
no prave, videl som tiez vela rozostavanych domov, hlavne z porfixu a ytongu, ale taketo nieco som este nevidel. ked som volal do porfixu, chceli odomna stitky z obalov paliet. niektore este mam no vsetky asi nie. samozrejme fakturu mam, tak snad na pripadnu reklamaciu by mala stacit, nie? koho treba prizvat aby to odbornejsie pozrel?
Odpovedať
tak toto narobilo teda poriadnu škodu. Akože staval som už nie jeden dom ale s niečím takýmto som sa ani ja v praxi ešte nestretol. Potom keď to dáš reklamovať daj vedieť ako si dopadol, či ti to ta firma uznala alebo chceli prisúdiť vinu na teba. Veľmi by ma to zaujímalo ako to uzvarú.
Odpovedať
Takže moja rada. Štitky ti netreba. Pozri na kocky a najdeš tam razítka nap. 12.6.12 B\2 120 t.j. číslo výrobku v porfixe si potom dohladaju číslo štítku. Čo si to kúpil porfix plus alebo klasický porfix. Ked si staval aké boli kocky ked si odbalil palety neboli celé mokré? Vyzerá to na problém z výroby.
Odpovedať
@riki811 Kupil som porfix plus. Ked ho doviezli, kocky boli mokre, sparene a neskutocne tazke! Lenze ako dokazat ze to je chyba vyroby?! Volal som do porfixu a odporucili mi aby som urobil deku vraj tym budu mury ochranene. Mam nove fotky (ak chces uploadujem nejake), jedna strana je celkom ako keby rozozrana, roh pri preklade sa rozpadol, no hruza. Neviem ako to riesit. Dik za akykolvek koment.
Odpovedať
@bho Daj foto. Aký dátum výroby je tam čiže razítko? S kým si volal na porfixe? Po fotkách budeme múdrejší. Kde si kupoval v stavebninách alebo ti to doviezli rovno z fabriky?
Odpovedať
No foto ti mozem poslat, ale co ti pomoze ak ti poskytnem vsetky detaily ako dat.vyr., a ostatne otazky na ktore sa pytas?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@bho Ahoj, je mi luto, ze si takto dopadol s tym porfixom. Vsimol som si ze od temy je uz rok. Ako si dopadol? Vyreklamovali ti to? Musel si to asi vymurovat cele od znova vsak? Dufam ze je uz dobre, prajeme len to najlepise!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
obnovujem tému, čo s prasklinami v omietke? Tiež nám nejaké vznikli. Presieťkovať alebo radšej aj vyrezať, lebo som sa stretla s názorom, že ak sa to len presieťuje, tak to praskne nanovo. Ďakujem @antonmesaros @jan45
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?