Ulozenie nosnych prekladov na obvodovom murive

Dobry den prajem, prosim o radu, murujeme z tehly a majstri murari ulozili nosne obvodove preklady na penu heluz. Je to takto v poriadku? Ja som to videl zatial len na murovacej malte ulozene, tak neviem a mam obavy. Na preklady pojde veniec a betonova doska. Problem je, ze nad oknom na schodisku a vnutonych dverach je to uz nadmurovane tak ze sa to nebude dat v pripade chyby rozobrat. Majstri murari tvrdia ze sa to takto bezne robi, ale priznam sa ze by som rad pocul nazor aj inych odbornikov. Dakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martinko21:

Dobry den prajem, prosim o radu, murujeme z tehly…
@martinko21 Ing. Martin Hintoš, technický poradca, HELUZ tehliarsky priemysel, s. r. o. "Najčastejšie sa opakujúcou chybou na stavbách je osadenie prekladov na murivo do tenkovrstvovej malty, tzv. lepidla. Pri keramických prekladoch ide zo statického hľadiska o veľmi nesprávne riešenie. Preklad sa má správne osadiť na maltové lôžko, ktoré zabezpečí správne fungovanie celej konštrukcie. Ďalej je dôležité dodržať statický návrh, teda určený správny počet prekladov do otvorov na stavbe... V neposlednom rade je potrebné dbať aj na uloženie prekladov na murivo. Tabuľky predpisujúce dĺžku uloženia prekladu na okolité murivo máme dve, a to v závislosti od toho, či sa na vytvorenie ostenia otvorov použijú krajové tehly alebo nie. Samozrejme, pri použití krajových tehál môže byť toto uloženie kratšie, pretože tieto tehly sú priamo určené na použitie do tejto časti stavebnej konštrukcie..." Tá pena tam nemá žiadnu funkciu. Čím, ako vyrovnali výškový rozdiel prekladu voči výške tehly? Spadnúť to pravdepodobne nespadne....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@martinko21 Ing. Martin Hintoš, technický porad…
@frantisekca tam kde to bude mozne prerobit to, prerobime, len nad tym jednym oknom na schodisku to uz nebude mozne, keby sme tie schodiskove preklady podstojkovali a zarezali drazku ktoru vyplnime maltou, to by bolo v poriadku? Tam kde je to takto moze praskat omietka? resp. aky najhorsi scenar sa moze udiat pri tomto ulozeni? Dakujem Vam za rady a pomoc.
Odpovedať

@frantisekca tam kde to bude mozne prerobit to, p…
@martinko21 robievajú to niektorí takto. Namiesto toho aby dali maltové lôžko pod tých 20-30cm čo je preloženie prekladu, tak dávajú potom na vrch prekladu tehly do maltového lôžka. Príde mi to pracnejšie, ale pre nich je to ľahšie takto robiť častokrát, lebo tie dlhé preklady dosť vážia a nemusia ich toľko dvíhať a upravovať do správnej výšky atď. Ale teda praskliny nebývajú časté v tomto mieste, ak ešte nad to pôjde aj veniec s výstužou.
Odpovedať

@frantisekca tam kde to bude mozne prerobit to, p…
@martinko21 Či to bude v poriadku nik nepovie, ani aký môže byť najhorší scenár. Není to v súlade s technologickým postupom a nik neskúmal improvizovanú "opravu". Navyše, klasickú maltu na také opravy nemožno použiť, musela by byť expanzná. Neviem aké veľké je to okno (schodisko), ale aby nevzniklo ešte viac problémov pri snahe o nápravu. Nad dverami by som na to nesiahal, a k zvyšku sa sotva možno vyjadriť. Ale pokiaľ sa jedná o rozmery okna do 1,5m a preklady sú tesne pod vencom, tak by som to tak nechal, prípadne by som na tých miestach nepoužíval vencové tehly, ale veniec tam šaloval doskami (s presahom).
Odpovedať
Profilova fotka

Dobry den prajem, prosim o radu, murujeme z tehly…
@martinko21 buďte kľudný, nič sa nestane, stavba stojí a bude stáť, statika je o inom, nie o malte pod prekladmi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?