Tehla a zvuková izolácia

Ahojte, vsimli sme si, ze v nasom dome je strasne pocut zvuky z ulice a naopak vonku je pocut zvuky zvnutra domu, v inych domoch tento jav taky silny nie je. Vie mi niekto poradit cim to moze byt a ako by sa to dalo zminimalizovat? Obvodove mury mame z tehly hr. 30cm, na prizemi je priznany tramovy strop a poschodie je kombinacia tehly, dreva a sadrokartonu. Okna su trojsklo. Poschodie je zateplene mineralnou vlnou prevazne hr. 30 cm, tam nie je az taky problem so zvukmi. Na prizemi mame na zemi dlazbu. Zateplovat mame podla projektu polystyrenom hr.15 cm. Mam ale dojem, ze polystyren zvuky moc neutlmi. Moze za tu silnu priezvucnost duta tehla? Alebo ten tramovy strop-drevo? Hrady idu vcelku od kraja po kraj a este meter von na kazdej strane. Stretli ste sa uz niekto s takymto problemom?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ak bol použitý dobrý typ tehly tak by nemal byť problém (zvukoizolačná je 25ťka, takže pri Vašej 30 by nemal byť problém). Tých problémov môže byť viac, nemusia byť správne odizolované okná, môže to ísť viac menej cez hoci čo. Podľa normy by mala byť nepriezvučnosť do 52 dB, ale povedzme si úprimne, že ani žiadne dvere ti tolko dB neustrážia. Niekedy to je len vec pocitu a v skutočnosti to spĺňa normu. Najjednoduchšie je to dať zmerať, ale to je cca 300 eur a tam uvidíš, kde ti do vnútra preniká hluk.
Odpovedať
@maritn no, to zmeranie nas napadlo ako prve..ale tych 300 eur navyse momentalne nemame. tehlu mame kvalitnu, nie je z tych najlacnejsich. ja mam skor podozrenie na tie drevene hrady co idu von, ci sa nejako cez ne nesiri zvuk..nikdy som sa s tymto problemom nestretla, tak kvoli zatepleniu hladam, v com je pes zakopany, ci nemame namiesto polystyrenu pouzit radsej vlnu - je sice patnasobne drahsia, ale keby to pomohlo...
Odpovedať
Profilova fotka
Vlna je OK vrámci hluku, ale polystyren je lepší čo sa týka zateplenie. Lepšie je to zmerať, ako dávať peniaza na "možno to je toto" a podobne
Odpovedať
Profilova fotka
nepíšete typ tehly, ale 30cm formát ľahčenej tehly nespľňal požiadavku zvukového útlmu. Zateplite kľudne PS, má dostatočné zvukovoizolačné vlastnosti, naviac tam príde omietka a tá je zvukovoizolačná. Jednoduchá podmienka pre útlm 45dB je hmotnosť múru 150kg, väčší hluk, väčšia hmotnosť.
Odpovedať
@maritn aha, to som nevedela, celkom tuto informaciu vitam, lebo PS je 5-krat lacnejsi ako fasadna vlna rovnakej hrubky. dakujem za nazor.
Odpovedať
@jan45 nepamatam si presny nazov tej tehly, ale pred tromi rokmi mala najlepsie tepelno-izolacne vlastnosti spomedzi tehal a vyrobca je znamy cesky vyrobca skridle. zvuk sme vtedy neriesili, myslim, ze kazdy stavebny vyrobok by mal splnat nejake normy a teda aj zvukoizolacne, ale to asi zijem mimo reality :o) Potesilo ma, ze PS ma dostatocne zvukoizolacne vlastnosti...inak ked pisete o tych omietkach, mam podozrenie, ze vnutorni omietkari nam urobili prilis tenke omietky a mozno preto je tak vsetko pocut...dakujem za info.
Odpovedať
@keis @stexo tak o tomto som este nepocula, idem guglit co to je a ake su ceny...dik.
Odpovedať
@stexo @keis a co tak sa vykaslat na STERED? ved za to chcu 14e/m2 a pri hrubke 5cm je odpor R=1 (STERED ID 150/050 lambda =0.050).. co pri vlne hrubky tiez 5cm lambde 0.039 je odpor R=1,25 (NOBASIL FKD) a cena je len 5,8e/m2... hlavne ze na ich stranke pisu ze uspora materialu a eurasov.. :-x :-x jedine pozitivum je ze je to reciklat a ze sa tony textilneho odpadu nemusia spalovat alebo skladkovat..
Odpovedať
@stexo zvukovo pohltive vlastnosti to ma, ale ona riesila aj zateplenie fasady,preto som pisal predchadzajuci prispevok.. jednoznacne na zateplenie to nieje..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stexo vedel by som si to predstavit v domacom kine ktore planujem urobit v suterene a tam by mi stacila aj 3cm hrubka.. ta cena by pohla byt aj mensia na to ze je to reciklat a ze vstupny materal nemaju drahy (asi..) kedze je to odpad a kazdy sa chce toho zbavit..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?