Stavba chatu - ytong 375 alebo tenší?

Dobrý den. Prosím o radu. Plánujeme postaviť rekreačnú chatu o rozmeroch 8x6m, prízemnú, sedlová strecha so škridlou. Chatu budeme využívať len v letnom období máj-sept., takže neplánujeme zatiaĺ zatepĺovať. Ale do budúcna , ak sa nám tam zapáči ☺ nie je vylúčené že sa tam budeme zdržiavať aj v zime takže možno v budúcnosti zateplíme. Projektant dal do projektu stav.materiál 375mm ytong. Nie je to zbytočné? Známy murár hovoril že už staval z ytongu 375mm+zateplenie a ešte v máji bolo v stavbe poriadne chladno na kúrenie, a odporúčal skôr 250-300mm ytong. Čo poradíte vy? Momentálne mi ide samozrejme aj o náklady na stavbu, a samozrejme aj o to aby bolo v chate v lete príjemne, ale ak by sme tam niekedy trávili čas aj v zime aby sme neplatili za kúrenie majland. Ďakujem za rady
Odpovedať
@emiliap projektant je idiot, zateplenie stoji nic, zatepli rovno ked uz
Odpovedať
Zabudla som napísať že projektant navrhuje ytong lambda 375 bez zateplenia. Ja momentálne počitam každé €, keďže pri výstavbe je výdavkov až až. Preto som uvažovala klasický ytong napr.300mm a zatepliť až o niekoĺko rokov (ak vôbec bude chata využivaná aj v zime), a peniaze na zateplenie sa dovtedy našetria. Ale samozrejme teraz záleži aj na tom, aby v chate bolo v lete prijemne, aby sa neprehrievala. Čo teda poradíte?
Odpovedať
@emiliap je tu 300 tem na toto, na taku malu stavbu je to zbytocne a zle, ano stavi aj 250-300mm aj porfix alebo iny ak bude lacnejsi. Polystyrwn stoji na taku malu stavbu par sto eur a odstrani tepelme mosty a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@emiliap podla mna je 375 zbytocna. ved rodinne domy sa stavaju z 300 aj tensich a lepsie nasledne investovat do izolacie. A ze netreba zateplovat 375 je myslim z polovice pravda, lebo co som v zime videl domy z nej postavene a nezateplene tak bolo na nich krasne vidno spoje tehal (= tepelne mosty). takze ja si myslim radsej tensie mury a hrubsia izolacia ked uz. navyse na podoryse 8x6m ziskas aj vo vnutri daco viac miesta. len ak planujes v buducnosti zateplovat, tak si daj okna za rovno s vonkajsou fasadou. nebudu potom okna utopene pri vacsej izolacii. Alebo aspon blizsie k fasade. a take zateplenie co nic nestoji, ako spominal @sysell by som bral aj ja :) :) skoda ze som o tom nevedel :-)
Odpovedať
@dorwin tak si vyrataj plochu steny domu 8x6 prizemnkeho, pomozem cca 80m2 x cca 4e za metere mas do 400e to je co za polozka?
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell 4e za m2? ok. je to EPS hrubka cca 7cm. plus praca plus lepidlo plus sietka, nejake APU listy, mozno prenajom lesenia atd... dostanes sa na kolko? 20E za m? to uz je 1600E :) jasne, pri svojpomoci sa da usetrit. ale ani rodina Ti nepride robit zadarmo. navyse tych 7cm hrubka nie je nic moc. takze 4E myslim neodpoveda vyslednej realite.
Odpovedať
Ďakujem za vaše rady :-) Takže ytong lambda 375mm je hlúposť, na tom sa asi zhodneme :-) pozerala som cennik ytong , a lambda 375 by bola cca o 900€ na 80m2 drahšia ako klasický ytong 300. Takže dáme ten ytong 300 a v budúcnosti podĺa potreby zatepliť. Dobre uvažujem?
Odpovedať
@dorwin bla bla, aka praca? ake apu? ake lesenie? cena je za 10 cm cca,. ked nedas polystyren apu na okna nedavas? lesenie na fasadu netreba? len na polystyren? lepidlo sietku na ytong nedavas? 20€ za meter? nalepenia polystyrenu? .., boze uz nevymyslaj, jedine co je navyse je nalepit blby polystyren co sa da za hadam aj za jeden den. Je to par stoviek ako sompisal, kto stavia chatu ma aj par stoviek na fasadu.
Odpovedať
@emiliap ako v buducnosti? ze nechaj hole streny a potom budes dakedy lepit polystyren? Pozri si este porfix najlacnesji kolko stoji
Odpovedať
Radsej normalny kváder a nie lambdu. Je to lacnejsie a kváder nikdy nebude izolovať tak dobre ako polystyrén. Navyse klasicky kváder je ťažší a tak lepsie izoluje hluk a ak das tenší kváder, tak získaš aj viac priestoru vo vnútri
Odpovedať
Nie, nechcem nechať holé steny, chcela som normálne dokončiť stavbu a možno niekedy o pár rokov zatepliť (tak ako zatepĺujú iní majitelia už hotových niekoĺkoročných stavieb) Ale OK, zvážim zateplenie súčasne pri stavbe chaty, je pravda, že náklady za lešenie, omietku ... sú rovnaké či zateplím alebo nie. Teraz otázka znie aký hrubý múr a akú hrubú izoláciu? Som laik, ale čo tu na MS čítam, tak dať na 300mm ytong 10cm polystyrén asi nie je dobre, keďže rosný bod bude v murive (teda ak som to dobre pochopila).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?