Skladba steny na chatu

Zdravim, chcel by som si spravit maly domcek rozmerov cca 6x7 s obytnym podkrovim na juznom svahu nad Bratislavou... z Ytongu a zateplit polystyrenom. Poradte prosim hrubky.muru a zateplenia, chcem to vyuzivat ako chatu, v zime obcas na par dni prespat, ale uvazujem, ze ked sa nam to zapaci, mozno tam budeme byvat aj dlhsie. Kurit chcem pieckou na drevo, predpokladanm, ze taky maly priestor by sa dal lahko vykurit a nemuselo by to mat steny ako rodinny dom. Vdaka za rady.
Odpovedať
ak si budeš chcieť postaviť dom budeš potrebovať k tomu architekta aby ti vypracoval plán. Keď mu budeš predkladať svoju víziu tak on už bude vedieť akú hrubú izoláciu budeš potrebovať aby vyhovoval normám. Inžinieri majú na to svoje výpočty a školu pýtať sa to tu takto ľudí asi nemá cenu, iba ak by sa tu našiel niekto, kto zhodou okolnosti pozná vzorce a daný výpočet :) brat to študuje skúsim ti to zistiť a potom ti dám vedieť od čoho všetkého to závysi
Odpovedať
@brut Ak postaviť dom, tak ho postaviť poriadne. Čiže lepšie, ako odporúča 10 rokov stará teplotechnická norma. Steny z muriva 25 cm + EPS 25 cm. Do podlahy aspoň 20 cm EPS, strecha 40 cm vlny. Okná s trojsklom. V strede komín s prieduchmi a kachle za 500 €. El. ohrievače sa ľahko prikúpia podľa potreby, 20 €/ks. Na TUV 50 litrový bojler. Riešiť vetranie - rekuperácia komplet svojpomocne 600 €.
Odpovedať
@brut Dobrý den. Já bych postavil nulový stan. To je stan, kde sa nekůrí. :-D :-D :-D :-D :-D :-D Jinak ve Vašem případě je naprosto jedno z čeho, jak a za kolik. Kdybyste to ale chtěl používat pravidelně, tak bych to asi postavil pořádně. Čili pravidla jako pro dům. Předpokládám, že dřeva máte dostatek, protože v zimě velmi rychle ubývá. Ale rozhodující je, jak tam budete v tu zimu dlouho, jak často apod. Čili asi to bude dobré koncipovat jako dům. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@brut bolo by vhodne rozhodnut sa dopredu, ci to bude na obcasne vyuzivanie alebo na trvalejsie byvanie. Skladbu steny pre chatu by som volil v skladbe s nizkou akumulacnou schopnostou.
Odpovedať
No pokial tam budeme chodit ako na chatu, tak v zime asi pomenej, lebo na zahrade nie je az tak co robit, ale mozno sa tam o par rokov prestahujeme, to ani boh nevie. Akumulacna schopnost ytongu sa mi javi na tento pripad ok, nie je az tak velka, ale akataka je, co mi vyhovuje. Navyse to nemam daleko z domu a ak by sme tam isli na noc, nemam problem tam rano vybehnut a zakurit v piecke. Skor som uvazoval tym smerom, ci to naozaj stavat poctivo ako na trvale byvanie, teda tych 25cm murivo + 25 EPS, kedze penazi nie je vela, ze ak by sme tam chceli po case zit, ci to az tak pocitim na spotrebe dreva v takom malom priestore. Na druhej strane asi by bolo naozaj lepsie spravit to poctivo aj kvoli tomu, ze ked tam prespime a potom na 1 noc pojdeme domov, nech to do dalsieho dna uplne nevymrzne zase na nulu. Oplati sa uvazovat nad setrenim na tensej stene a tensom EPS, alebo ten rozdiel v cene materialu medzi tensou a hrubsou je v pomere k ostatnym pracam a materialom nevyrazny ?...asi toto je otazka, ktoru by som chcel riesit :-S
Odpovedať
@janvirostko co sa tyka tej akumulacnej schopnosti, najprv som prave kvoli tomu uvazoval nad drevom, ale ono je to orientovane na juznom svahu, kde je v lete uplne peklo, tak mozno ta akumulacna schopnost (v letnom pripade chladu) nebude az tak na skodu...navyse chodim tam cca kazdy druhy den a vzdy mozem zakurit, nech si ten dom udrziava teplo, aby to nepremrzlo a nemusel som liat nejake fridexy do zachoda a vypustat vodu.
Odpovedať
@brut fakt to zalezi na tom, ako casto tam budete. Od toho sa odvija vyhodnost investicie do izolacii. Proti letnemu prehrievaniu by v drevostavbe bolo vhodne pouzitie drevovlaknitych dosiek zo strany exterieru, ktore maju dlhsi fazovy posun a zaroven dobre tepelnoizolacne vlastnosti. Tienenie okien beriem ako samozrejmost. Ak bude chata dobre zaizolovana, tak v zime ani skoro nevychladne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?