Praskliny v rohoch 4-ročného domu

Ahojte, chcel by som sa poradiť ohľadom prasklín, ktoré som si všimol v 4 ročnom tehlovom dome, bývame tu skoro 3 roky, zo začiatku ich bolo iba pár, zatrel som ich tmelom, ale mám pocit, že ich počet sa stále zvyšuje. Ide poväčšine o praskliny, ktoré vychádzajú z rohov dverí, sú vodorovné, vlásočnicové. Iba v jednom prípade je prasklina na betónovom strope, v mieste zavesenia lustra. Najviac ich je na vnútorných priečkach. V jednej izbe sú 3 praskliny nad sebou s asi 80 cm rozpätím. Je možné, že by stavba aj po takomto čase stále sadala? Ide o problém estetický, ktorý vyriešim pri malovaní alebo je potrebné hľadať statika?
Odpovedať
Profilova fotka
@ban Keď sa murovali priečky, murovali sa až po strop alebo sa tam nechala medzera a vyplnila sa niečim pružným, ak sa tam nechala medzera aká veľká
Odpovedať
@martosko netuším, dom stavala firma na kluč, my sme ho kupovali už hotový
Odpovedať
Profilova fotka
@ban písal si že je tam betónový strop, ak sa ten vplivom dotvarovania prehol a priečky boli domurované na doraz s toho môžu praskať, keď to robia iba priečky, raz som videl podobný prípad kde mali v kúpelni veľkoformátový obklad po strop a ten začal odskakovať zo steny. Každopádne ak sa ti to nezdá skús niekoho zavolať, nemusí to byť rovno statik, možno by stačil projektant alebo stavebný dozor, možno by sa to dalo reklamovať u zhotovitela.
Odpovedať
@martosko reklamovat to uz nepojde, zarucna doba skoncila minuly rok, pokusim sa teda niekoho zohnat, ak sa mi nepodari ziskat nejake rady na tomto fore od niekoho znaleho
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa fotiek sú to zmrašťovacie trhliny. Vytvárajú sa na spojoch tehál ,dôsledok strojných ,tenkovrstvých omietok ktoré nie sú schopné preniesť ani najmenšie pnutie v stavebných konštrukciách, ktoré môže vznikať zmenou vlhkostných ,alebo tepelných podmienok,alebo tenkovrstvého lepenia,alebo mokrej tehly pri výstavbe.Ak by tam bola klasická omietka tak by nič neprasklo. Praskliny ktoré vznikajú pri statických poruchách bývajú väčšinou šikmé. Na strope skúste poklepať po omietke či nieje odutá ,aby na niekoho nespadla. Zmrašťovacie praskliny sa dajú väčšinou premalovať. Väčšie sa musia opraviť maltou ,alebo sádrou.
Odpovedať
@mesarosanton dakujem velmi pekne za nazor, chapem to teda spravne, ze ide o problem esteticky, ktory je mozne vyriesit vyplnenim a zamalovanim praskliny?
Odpovedať
@ban Tiez som riesil presne tento problem. Odporucam pred malovanim pouzit penetracny nater Baumit Fillprimer...ktory sluzi na taketo praskliny.
Odpovedať
To urcite ni e su zmrastovacie trhliny...
Odpovedať
Urcite to nie su zmrstovacie trhliny. Ja mam toto iste, statik to oznacil za dosledok dotvarovania stropov. Beton sa pohybuje niekpolko rokov a ked je s nim nieco zlepene, tak to moze odtrhnut. obycajne sa to trha pod najvyssim radom tehal, ale ak zatiekol beton hlbsie alebo je stena doska, ktora nie je s nicim previazana (ako napr. priecka zlepena so stropom), tak sa to moze prelomit aj nizsie. Pripadne sa to prelomi v oslabenom mieste ako je otvor. Ale ja tom mam len an 2 NP. U mna doslo k objaveniu asi 3 roky po postaveni (prve praskliny sa objavili v horucom lete, prakticky odrazu a odvtedy to este stale pomaly pracuje ). Najlepsie zavola statikta abudes mozno kludnejsi.
Odpovedať
Profilova fotka
@ban Väčšinou áno. Problém by bol ak by sa tie praskliny zväčšovali.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?