Teoreticky:
Na stránke porfixu sa uvádza pre Porfix 250 P2-440 má pevnosť v tlaku 2 N/mm2. Zoberme že minimálne je to 1,5 N/mm2 čo je 1 500 000 N/m2
1 500 000 / 9,8 = 153 061 kg
Znamená to že Keď postavím z 250ky porfixu P2 múr, tak 1m2 toho múru dokáže uniesť hmotnosť až 150 ton? Keď taký CELÝ priemerný rodinný dom nepresahuje 50-60 ton stačí na postavenie jednopodlažného rodinného domu Porfix P2?
Alebo treba zohľadniť ešte nejaké iné hľadiská?
@agentac priemerný rodinný dom nepresahuje 50-60 ton- chýba tam jedna nula- , riešite veci mimo Vás, nechajte to na projektanta, ale pri RD okrem extrémnych miest toto riešiť netreba.
@agentac neries statiku, ani tepelny odpor ale akustiku.
Ked na P2 das polystyren, tak dovy dopo neruseny spanok, lebo nema dostatocnu hustotu na tak malu hrubku aby zamedzil prenikaniu hluku z exterieru.
Koli tomu idem stavat z P4.
Cena rovnaka a tepelny odpor mi zabezpeci polystyren.
@jan45 Noo 500 ton na dom je asi veľa, ja som si len tak trocha počítal že moj dom obvodové múry 70m+vnútorné nosné cca 30m = 100m múrov z toho vyplýva objem 100*2,8*0,375 = 105m3 a hmotnosť 105m3x 450kg/m3 = 47ton.
Celý drevený krov cca 20m3 dreva čo je hmotnosť 20m3x700kg/m3 = 14ton
Škridla cca 350m2 čo je hmotnosť 350m2x50kg/m2=17ton
To značí že spodný rad tehál nesie celkovo dom o hmotnosti 80 ton.
Pán Žember keď ste napísal "...ale pri RD okrem extrémnych miest toto riešiť netreba." Chceli ste tým povedať že pri klasickom dome staticky stačí pevnosť tehly 2N/mm2 a netreba to riešiť?
@agentac pri rozpočte domu je posledný stľpec "hmotnosť", tam sa sumarizuje hmotnosť zabudovaných materiálov bez zeminy z výkopov a vybúraných hmôt. Číslo na konci sa pohybuje okolo 500, samozrejme, že montovaný drevodom 100 m2 je ľahší. By sta sa divili,koľko robia omietky, potery a drobnosti.
Keby vychádzalo väčšie číslo, premietlo by sa to aj do základov, extrémom sú stľpy, tam sa používa beton.
Je to trochu zložitejšie, statika nie je len o pevnosti v tlaku.
Ja mam obvodove steny P-440 25cm bungalov rovna strecha, na tom premaco strop s betonovou 5 cm vrstvou a strkovym zasypom a murovanou atikou, zvacsil som otvor pre hst o meter na 3m, ktore je v rohu, prilahla stena na 2m okno po zem. Cize zostal v rohu 1m mur. Priecky nenosne. Cez nosne steny idu rekuperacne hadice. Cize zataz na steny obrovska, statik povedal ok. Nic nepraska a na hlavu nepada.