Odpoveď na príspevok od dionka79:
Dobrý deň, je podľa vás v poriadku, keď nám firm… @dionka79 tieto finty by sa IMO nemali robiť (statik by nebol nadšený), ale v prípade širšej tehly (44cm) sa to bežne robí. Dôvod je vraj väčšia plocha domu t.j. základová doska je 100m2, ale zastavaná plocha napr. 102m2. Don't worry, dom nespadne - s týmto tuningom sú postavené tisíce.Odpoveď na príspevok od dedo758:
Ale čo sa statiky týka, bude to v poriadku - ak p… @dedo758 je to 1/6 a videl som to len pri širších tehlách (>40cm). V prípade 30ky resp. extrém 20tky je to podľa mňa na hrane (pre istotu som nerobil žiaden presah).https://www.domztehly.sk/vylozenie-li...Presnú odpoveď na túto otázku môže dať len statické posúdenie v konkrétnych podmienkach. To znamená, že maximálna hodnota vyloženia môže byť v závislosti od konkrétnych podmienok zaťaženia premenlivá. Bez statického posúdenia sa dá maximálne možné vyloženie tehál stanoviť na 1/6 šírky tehly (hrúbky steny).
Odpoveď na príspevok od dionka79:
Dobrý deň, je podľa vás v poriadku, keď nám firm… @dionka79 Vo vašom prípade, murári boli precízny a zmerali si uhlopriečky a murovali podľa nich a plánov, nekopírovali krivú základovú dosku, takže im môžte poďakovať a ruky bozkávať....Odpoveď na príspevok od dionka79:
Dobrý deň, je podľa vás v poriadku, keď nám firm… @dionka79 tiež v tom necítim dobudúcna žiadny problém.Odpoveď na príspevok od zicher:
@dionka79 tiež v tom necítim dobudúcna žiadny pro… @zicher a keby bol ten presah vacsi, tak ako to riesit? trvat na tom, aby to rozobrali a zacali odznova?Odpoveď na príspevok od kotrinka:
@zicher a keby bol ten presah vacsi, tak ako to r… @kotrinka áno, záleží od presahu. ale bežne sa napríklad zasekávajú armatúry-kurenarske rúry do steny a ryha môže mať na hĺbku aj 10 cm. ja to tak mám a dom nespadol.Odpoveď na príspevok od dionka79:
A to vážení nie je všetko, jeden stavebný otvor n… @dionka79 Preboha, to vám čo dorobili? Veď to je strašná hanba, aby nejaký stavebníci nevedeli čítať výkresy a nevedeli, čo majú ako spraviť.Odpoveď na príspevok od marianna_1:
@dionka79 Preboha, to vám čo dorobili? Veď to je … @marianna_1 ako uz bolo spomenuté vyššie - bola zakladova doska krivá alebo nebola ? Sedela uhlopriečka ? Sedel rozmer platne podľa vykresov ? Pochybujem že by len tak pre nič za nič spravili ten presah, ale k tomuto sa zadávateľka témy vôbec nevyjadrila. Šak nech sa spýta stavebníkov prečo to tak spravili. Čo na to stavebný dozor ak nejaký je ? Zase sa tu riešia teórie na základe jednej fotky - to je žalostne málo informácií na "posúdenie" nemyslite ? Nebolo by jednoduchšie spýtať sa tých, ktorí to vyhotovili prečo to tak je ? A nie zisťovať tu, či to tak môže byť ? Nikto tu nemá vestecku guľuOdpoveď na príspevok od pealu:
@marianna_1 ako uz bolo spomenuté vyššie - bola z… @pealu ak je základová doska krivá, vyrovná sa zateplením, ktoré sa na ňu bude na konci lepiť t.j. rôzne širky Styroduru, vyrezávanie a PUR pena namiesto lepidla. Lenže to je prácnejšie, že.. jednoduchšie (skôr jebnoduchšie) je vystrčiť tehlu, aby bola položená iba na 20 cm, pričom zvyšnú časť drží viera v nekonečno. Okrem toho pani píše, že jej to realizuje firma, takže je otázne, či základovú dosku nespackali tí istí, ktorí aj murujú obvodové steny. Na základe toho, že zamurovali otvor na okno, tipujem, že pravdepodobnosť hraničí s istotou..