Podľa akého zákonníka uzatvoriť zmluvu o dielo?

Ahojte! Vie mi niekto poradit, podla akeho zakonnika je najlepsie uzatvorit Zmluvu o dielo, ak nechavam hrubu stavbu postavit zivnostnikovi?Pan si vezme na starost komplet zhotovenie diela. Niekde som citala, ze ak ide o spolupracu so zivnostnikom, je lepsie to uzatvorit podla Obc.zak. 40/1964 a nie Obch.z. 513/1991. Vdaka za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
co sa tyka zaruk, vád diela a pod.. vraj je lepsie postupovat podla obcianskeho zakonnika, nakolko poskytuje lepsie zaruky pre zakaznika.. obchodny zakonník je iny.... Hovorili to teraz v TV myslim v Lamparni, kde sa jednalo o kupu auta napr. , kde sa kupuje na firmu, tak je tam ina situacia , ako ked ju kupuje fyzicka osoba,,,, Lenže neviem, ci sa to tyka len zmluv kupnych, alebo aj tych o dielo.. Ja v praci robim ZoD, denno denne.... a robime ich podla podľa § 536 a nasl. zák. č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v platnom znení.. Lenze to je zase situacia ze firma s firmou... nie fyz. osoba a firma..... :( takze neviem... Každopadne si daj pozor HLAVNE na definovanie premetu plnenia, čas jeho dodania, a hlavne na definovanie záruk, prebratia diela a podmienok...Vedte si stavebny denník a preberajte jednotlive casti diela na podpis, tento preberaci protokol podpisany oboma zmluvnymi stranami nech je podkladom na vystavenie faktury za jednotlive casti diela ( alebo si daj platobne mílniky, ktore budu zaplatene po odovzadní jednotlivyých casti diela definovaých v Zmluve, napr. zaklady a zakl, doska, mury, strecha atd az k zaveru...) ... Na odstranenie vad si stanov presny termin v zmluve, dokedy je Zhotovitel povinny vady ostranit, prip. pokuty za omeskanie diela a pod... to je najdolezitejsie, lebo pokial vsetkio pojde OK, nie je o com..Zmluva ta musi kryt prave pre pripady, keby sa cosi stalo ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@maluboma jednoznacne Obciansky zakonnik, ty si predsa obcan, nie firma... by si sa obabrala, okrem ineho OZ definuje veci, ktore by si si inak podla obchodneho musela presne zadefinovat ;-) inak suhlas s katrin, akurat nezabudni osetrit aj pocasie - aby sa nestalo ze kvoli tomu ze mu budu horiet terminy porusi pracovne stavebne postupy, pretoze su aj firmy/ zivnostnici, ktori zatepluju napriklad ked prsi, lebo termin ]-( ]-( ]-( a detto nezabudni osetrit v zmluve zmluvne pokuty, teda co sa stane ak ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
takze tak ako som pisala, obciansky ponuka lepsie krytie obcana.. nez obchodny... tam su ine pravidla :) ANo, zmluvne pokuty som pisala aj ja na konci, napr. za omeskanie, alebo aj ine mozu byt :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 jasne, suhlas, ja som to len myslela tak aby tam bol ohlad napriek zmluvnym pokutam aj na tzv. vyssiu moc, cize pocasie... aby nemal zaujem to ukoncit presne na termin kvoli vysokej pokute, pricom z technologickeho hladiska by bolo prospesne pockat tyzden/dva, kvoli zlemu pocasiu... pretoze to by sa vymstilo iba im ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
jasne :)
Odpovedať
Jeej, baby dakujem za radu! Ja som nejake vzory stiahla z netu, tak nejaku predstavu, o com sa dohodnut a potom hodit na zmluvu uz mam. Na jednani s nim prejednam jednotlive body. To pocasie ma tiez napadlo a bojim sa toho, ze ked zacneme, tak bude prsaaat a bude sa to natahovaaat...no uz sa "tesim" :( Hlavne vsak, ze konecne zacneme a nebudem musiet ticho v dobrom zavidiet ostatnym, ako im to pekne rastie :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dievcata, akoze riesite to tu na urovni "stiahnem si zmluvu z netu".... tak to aj potom vyzera....si myslite, ze ked pouzijete vyraz ako "vyššia moc", ze zmluva bude kvalitna?? usetrite teraz na pravnikovi, ved zmluva z netu riesi presne "vasu situaciu", a potom sa roky budete vlacit po sudoch...to bude asi lacnejsie... nepochopim..
Odpovedať
Profilova fotka
@stella10 pochvalim sa - jedna moja zmluva uz mala to stastie a skoncila v jednej celkom znamej pravnej kancelarii, kde ju chceli napadnut... no nakoniec im povedali ze by do toho nesli, lebo pravdepodobnost, ze tu moju zmluvu napadnu, je minimalna... ;-) vies, nie je pravnik ako pravnik... no ja mam zial stastie iba na samotnych babrakov, takze zmluvy si pisem sama... a ako som sa presvedcila, robim ich dobre... takze ano, ja si vzor zmluvy stiahnem z netu, nech mam cca predstavu, resp. stiahnem si tych vzorov niekolko, v kazdej je ina veta, ina formulacia.... no a potom nad tym sedim, aplikujem co sa da aplikovat, vymyslam nove odstavce, nechavam to odlezat.... a mam pre mna totalne skvelu zmluvu ktoru ako som zistila ani lepsia pravna kancelaria napadnut nechce :-D :-D :-D takze ano, ja si v tomto verim... a myslim si ze je nas takych viacej, co si vedia kvalitnu zmluvu napisat bez pravnickeho vzdelania :-) a mozno sa to aj prave @maluboma podarilo :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@stella10 @katrin21 @kaktusik007 caffte devy, no my mame zial uzavretu ZoD podla obchodneho zakonnika s nasimi murarmi.. za akych podmienok sa tato zmluva moze vypovedat, ak to nie je v zmluve blizsie urcene? vdaka..
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca nastuduj si prislusne odstavce v obchodnom zakonniku.... ak to tam exaktne nebude uvedene, skus aplikovat obciansky...
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 dik.. ako mozem aplikovat obciansky ked je to raz podla obchodneho..? nie som pravnik, pytam sa..
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca ved citaj co som ti napisala... nastuduj si obchodny zakonnik, prisllusne odstavce... a ak to TAM nebude exaktne uvedene, skus aplikovat obciansky... ak to v tom obchodnom exaktne uvedene BUDE, riad sa podla prislusnych odstavcov... a to, ze si suhlasila aby to bolo podla obchodneho, nuz... sama sebe skodis... :-| ale s tym nic nespravis uz
Odpovedať
Článok sa načítava...
je to asi takto..medzo PO je nutné iba podľa obchodného.Ale medzi občanom a Po sa dá aj obćiansky a aj obchodný.Rozdiel je kdo tu zmluvu robí.Ak ju robí občan má možnost si vybrať podľa výhodnosti ktorú zmluvu bude preferovať. Každá zo zmlúv má aj výhody aj nevýhody pre občana..je to na dlhśie. skôr by som bol múdrejśí keby som vedel ćo ideš robiť, s kým ju chceš uzavrie´t na aký rozsah prác, ćo termíny a platby.V jednej zmlúve sú tzv. objektívne príćiny, kedy plnenie zmluvy môže by´t akože pre objektívne príćiny komplikované, druhá to neumoźňuje.Potom je aj rozdiel v sankciach..atď....
Odpovedať
Profilova fotka
@pr diik.. vecer ti napisem IP
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 tato odpoved mi moc nepomohla.. pytam sa na tu aplikaciu obcianskeho preto lebo v obchodnom to nie je uvedene
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?