Obvodové murivo Hekuz P15 30, R= 1,44 m2.K/W

dolnujuca diskusa k mojej otazke. Mame takuto tehlu avsak moc sa mi nepaci jej R (resp. sa mi zda nizke oproti inym tehlam od Heluz) Staviame bungalov kde projektat len napisal ze murivo 30 a zateplenie 16. Je to podla Vas OK? (myslim R muriva) Vdaka
Odpovedať
@jschwarz bungalow ma velky pomer ochladzovanych ploch, zalezi na tom cim hodlas kurit a kolko toho hodlas rocne prekurit..ak budes kurit drevom, tak je to asi jedno, pri plyne/elektrine by som pridal na izolacii..ceny energii urcite klesat nebudu, radsej tie peniaze investuj do izolacie. izolovat murivom ekonomicky nedava zmysel, murivo by ked tak malo plnit staticku funkciu, dobry tepelny odpor lacnejsie dosiahnes kvalitnym zaizolovanim fasady.
Odpovedať
Profilova fotka
Táto tehla ja skôr určená pre vnútorné nosné múry hlavne pri viacposchodových stavbách, má vyššiu únosnosť, nižší tepelný odpor, ale môže ísť aj na obvodové múry. heluz však robí aj iné typy 30cm tehál kde je R 2,5-3 s menšou únosnosťou /nižším P/ napr. typ STI. Aj ostatní výrobcovia to majú podobne. Ja som staval z pezinskej brúsenej Termobrik 290 PD, tá je 29cm hrubá, P tuším 12 či 10, R 2,7. Na rodinný dom je P 8 vyše hlavy.
Odpovedať
Profilova fotka
závisí aj od ceny samozrejme.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ vám navrhol 16 cm hrúbku zateplenia tak je skoro jedno či tam dáte brúsenú s väčším odporom alebo tú navrhnutú.Na účte za kúrenie to nepostrehnete.
Odpovedať
Profilova fotka
@jschwarz pokial tam pojde zateplenie 16cm, je jedno aky R ma tehla. zvysit R cez EPS je totiz lacnejsie ako cez tehlu. Vsetko zavysi od celkoveho navrhu. Od 1.1.2013 plati prisnejsii zakon a dom musi vyjst aspon v kategorii B, inak sa neda skolaudovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to murivo s vyššou pevnosťou, vôbec by som sa ho nebál. Zvýšil by som zateplenie na 22 cm grafitový polystyrén, zateplil základy (aspoň 15 cm perimeter, dal do stropu min. 40 cm minerálnej vaty a do podlahy aspon 20 cm polystyrenu EPS150, minimalizoval tepelné mosty a dovolím si povedať že vaše náklady na vykurovanie napr. plynom klesnú niekde pod úroveň 3 eura na meter štvorcovy vykurovanej plochy za rok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?