Kvalita murárskej práce - váš názor?

Zaujímal by ma Váš názor na kvalitu práce murárov - prikladám obrázok. Murári tvrdia, že je to OK, že sa to takto robi, ze nepoužívali koncove tehly, ale orezaná, resp.obitá časť tehly ukončuje ostenie a že sa potom ostenia sa vyrovnajú styrodurom pred zakladaním okien. Majú pravdu ? Robí sa to tak bežne? Nepozdáva sa mi aj uloženie prekladov. Mali by byť uložené na tepelno-izolačnú maltu / prerušenie tepelného mosta /. Ak si dobre na obrázku všimnete, oni preklad položili na male čtvorčeky XPS a zatreli maltou. Je to OK ?? Ďakujem za Vaše názory, postrehy a pripomienky.
Odpovedať
@vojjan preklad na xps? To su mi novinky... Ano, to ostenie sa da potom vyspravit styrodurom. Ale potom ho davat len na taku sirku, ako bude osadene okno. Ostatne dorovnat maltou/omietkou...
Odpovedať
Profilova fotka
@vojjan pod prekladom nemá čo robiť XPS. Určite prerobiť. Je asi 10% stlačítelný. ;-( Ani na ostenie nieje vhodné dávať XPS...
Odpovedať
Co tak sa spytat stavebneho dozoru, ktory ti zaiste dohliada na stavbu? A tahanie stien si zaiste nenechal ujst a poctil ta osobnou pritomnostou. Pýtať sa tu laikov, či ľudí s týždňovými skúsenosťami, nie je to prave orechové pre získanie kompetentného názoru. Keď ti tu pár ľudí povie, že to máš úplne zle a máš to zbúrať, tak to dáš zbúrať?
Odpovedať
a nebo využít technické postupy a katalogy výrobce zdiva a dělat to podle toho. Je to dost materiálu a stál asi i dost peněz a tedy bych využil systémová a celá řešení výrobce, která by cenu trochu navýšila, ale průběh stavby by byl hladší. Viz např. koncové cihly.
Odpovedať
Profilova fotka
@vojjan iste @worker_falcon ma pravdu.. co na to tvoj st. dozor... ale aj laik s trocha technickym uvazovanim sa asi pozastavi nad tym XPS pod statickym prvkom ako je preklad ktory rozklada a prenasa sily posobiace nanho zhora... takze dom ti asi nespadne ale preklad urcite klesne... a zase s tou tepelnoiizolacnou maltou by som to neprehanal... neocakavaj od nej zazrak.. dom bude zatepleny? pomurnica? strecha? aky tam ma zmysel 1cm takej izolacnej malty?
Odpovedať
@vojjan Ja by som im dal odbijat. To maju na stavbe len kladivo a miesacku ? Uz ked co tak rezacka? Ked pozriem na druhu fotku je mi zle. To zabudli aj meter ? Odpadovy material by som im nechal preplatit. Ja teda neviem ale snad si v stavebninách neplatil za tehlovu drt ale za tehlu. Nie ? Ked si to nadrtia nech si to zaplatia.
Odpovedať
Profilova fotka
@vojjan ten preklad je ulozeny tak ze nebude plnit staticku uhlohu ale bude sluzit ako spodny salung pre veniec takze malo by to byt ok aj ked mi to je divne a zbytocne, a to murovanie, hmm no je to skarede ale zarovnat to nebude az taky problem , xps na ostenie mozes dat ale vmiestach kotvenia treba nalepit aspon porobeton
Odpovedať
skor treba dat pozor na to, aby si neplatil dva krat, najskor za murovanie, a potom za dolepovanie XPS, pricom stacilo hned lepsie rezat, alebo pouzit tie polovicne tehly, aj ked dlzka mozno nestacila.. inak jblaze, dobry postreh, ze preklad nebude nosny... podla mna sa tam snazili dohnat centimetre, aby okno nebolo presne 200, ale napr 205, ale ktovie, mozno je to len nahoda :D
Odpovedať
@vojjan Myslim, ze to muruju optrasne, neviem ako je moze ze ludia co sa tym zivia sa na 1-2 stavbach nenaucia zasady. Tie velke otvory su nechutne zubate, dasa to zakozovat ale maju to spravit dobre uz vo faze murovania nei tam kydat tonu nalty, styrodur na ostenie nei je riesenie hnusneho murovania, kludne by si to mohol chciet bez neho a hotovo. Chapem napr ze ten stlp medzi oklnami je na hovno ke je o kusok sirsi ako 2 tehly vedla seba ale mali by to zvladnut - v najhorsom to mohli prediskutovat a nejako sa dohodnut, ale ked vidim ze maju problem aj na druhej strane to je uz na povazenie. Styrodur pod prekladom ako funkcia izolacna je asi dost kravina, je to uplne zbytocne, a tak isto reci o izolacnej malte su blbost, nic take neni a nema realny prisnos. Robili to podla mna ako pisal jblaze na dodrzanei vysky okna, Ked sa zaleje betonom nepohne sa v principe to nevadi ale pride mi to aj tak ako sedlacina. HGlavna chyba bola ale stavat z tehly, keby si dalk porobeton nic z tohoto by si nemusel riesit, vsetko sa da spravit lahko, jednoducho a elegantne.
Odpovedať
@vojjan mne sa nepozdáva, že preklady sú položené na rezané 1/2tehly :-S. Aj keď sa jedná o preklady spriahnuté (budú ešte nadmurované/nadbetonované) v technických listoch výrobcov tehál je predpísané preklady položiť vždy na celú tehlu.
Odpovedať
..pre porovnanie prikladám ilustračné obr. výrobcu tehál, ako ma správne položenie prekladu na múrive vyzerať..
Odpovedať
Murársku partiu, ktorá si neprinesie v septembri 2017 na stavbu ak nie kotúčovú vodnú, tak minimálne elektrickú pilu na tehly, z mojich tehál si urobí lešenie, preklady kladie na poltehlu s vyložením 10cm??!! na xps a nechá po sebe na fajront bordel ako si odfotil by som nechal okamžite úradne utratiť, alebo ak si veriaci a teda nerád zabíjaš, by som ich hnal do 7 chotára, nezaplatil im ani cent ak si im teda už neplatil na drevo a rovno ich zažaloval za zničený materiál. Ani sa ti neodvažujem poradiť, aby si si kúpil za 25 EUR laserový merač rovín a uhlov niekde v LIDLI, značkový Bosh stojí niečo cez 100 EUR, lebo predpokladám, že po premeraní stien by ťa ranila mŕtvica. Už z fotiek to vyzerá otrasne. Áno všetko sa dá spraviť, ale takto by si to so synom , na fotke, vymuroval za 2 dni na penu aj sám. Načo niekomu za toto platiť???!!! Teraz sú to ešte len drobné, no keď ti prídu omietači a namiesto 1cm ti budú robiť 5cm omietky, po nich obkladači a tí sa rovno otočia na prahu, lebo toto vyrovnávať nebudú ..... bude sa ti krútiť hlava. Sú to neuveriteľní fušeri a na tvojej stavbe sa buď učia, alebo ak už niekde stavali, doteraz sa to nenaučili. Apropo uvažovať pri takejto práci o tepelných mostoch je zbytočné fantazírovanie a plytvanie časom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
OMG..stavba v style setrime kazdu korunu. A tak to vyzera.
Odpovedať
inak, neviem preco tehla ma take 1-2cm medzeri medzi sebou? to je murarmi, alebo tehlou? pytam sa len tak, lebo toto vidavam casto, a neviem co je za tym.. ale aspon pouzivaju murarsku snuru :) PS: kto stavia ten SUSEDNY porobetonovy dom? zatepluje s 12cm EPS ? tie dorezy pod oknami tiez nic moc.. ziadne pasky, tehlove preklady..
Odpovedať
@vojjan Okrem tých prekladov tam nič také fatálne nevidím, videl som už oveľa-oveľa horšie stavby a dnes sú z nich skolaudované novostavby hrdých majiteľov :), nevedomosť robí človeka šťastným. Tie preklady sa ešte dajú opraviť, tak snáď majstri priložia ruku k dielu.
Odpovedať
kto plati rozhoduje takze mal si si ich pracu omrknut inde aby si vedel ako robia nájdrahsi majstri su ti najhorsi total out statika nielen na prekladoch
Odpovedať
Pocitam,ze spoliehas na thermo maltu....,bez zateplenia.....vela stastia...
Odpovedať
Dakujem vsetkym za prispevky, pripomienky a navrhy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?