Kúpiť či nekúpiť byt v historickej budove?

Uvažujeme kúpiť byt v centre, v historickej budove. Vo vnútri bude všetko vymenené, ale ... Obvodové múry sú z plnej tehly 60cm - pamiatkári nedovolia zatepliť. Láka ma poloha, uzatvorený dvor, orientácia voči slnku, dispozícia vo vnútri podľa želania, nezávislé vykurovanie pre každý byt, .... Bojím sa ale, či v zime nebude tepelná pohoda príliš drahá. Sú tam aj vysoké stropy cca 3,6m, ale tie sa dajú znížiť. Máte niekto skúsenosti? Googlil som o zateplovaní z vnútornej strany, ale nerád by som niečo pokašlal.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je to historická budova, treba zistiť, či pamiatkari budú zasahovať aj do rekonštrukcie vnútrajšku.
Odpovedať
Ďakujem za reakciu. Nie, do vnútrajška zasahovať nebudú. "Chránia" len pohľad z ulice. Vnútrajšok je "vypitvaný". Majiteľ (developer) povedal, že priečky postaví kde chceme. Medzi jestvujúcim stropom prízemia a budúcou podlahou (nášho bytu) je cca 40 cm, takže nie nie je problém so sanitou kdekoľvek by bola kuchyňa, wc, či kúpelňa.
Odpovedať
Ked mate tam 60 ky mury,naco by ste zateplovali? Myslim, ze to uplne vystaci
Odpovedať
@duvar hladal by som projektanta ktory s tym ma skusenosti. Ak budes mat dobry projekt realizacia uz bude hracka. Vznika tam dost zradnych detailov, ktore netreba podcenit. Urcite by som sa tymto problémom nenechal odradit. Ale tiez by som sa nespoliehal na laikov.
Odpovedať
majki, nie som odborník, preto sa radšej opýtam. Navyše pracovný čas trávim v inej historickej budove (trošku mladšej) s obvodovými múrmi tiež z plnej tehly 60cm a v zime tam je chladno. Ale máme tam staré okná. Dokonca, čo ma prekvapuje, pri dlhotrvajúcich letných horúčavách sa budova až nepríjemne prehrieva.
Odpovedať
Slavoslav, ďakujem. Ak sa rozhodnem, pre kúpu, tak nasleduje projektant. "Realizácia bude hračka" - ako majiteľ RD mám opačné skúsenosti so stavbármi.
Odpovedať
Profilova fotka
@duvar pokial budu kvalitne okna, tak myslim ze ta 60tka postaci a nebude tam taka zima. Ale ked je to historicka budova, tak sa tam mozu menit okna alebo jak je to po tejto stranke?
Odpovedať
marcelloo, okná sú už vymenené (drevo/dvojsklo) - pamiatkári povolili.
Odpovedať
@duvar záleží na tebe ako moc chceš byvať v historickej budove a kolko chces na zateplenie dať peňazí lebo určite to bude drahšie ako zateplenie zvonku. podla mna veci ktoré ťa na tom byte lákajú sú dosť podstatné a kvôli nemožnosti zatepliť zvonku by som si takú kúpu nenechal ujsť, historická stavba má všaj aj dalšie riziká ako staré sieťe, nieje výťah, ruch v centre to všetko si treba zvážiť. atmosfera starej budovy je super sam dodnes v dobrom spomínam na byt z plnej tehly, ktorý som musel predať z rôznych dôvodov. a tiež som sa v tom čase zamýšlal nad zateplením zvnútra a nakolko to boli veľké priestory tak sa to dalo, ale nakolko som chcel mať niektoré steny priznané a zvnútra odhalené až na tehlu nezrealizoval som to a náklady na kúrenie neboli nič hrozné - čakal som horšie- záleží aj na tom či chces mat prekurene alebo stačí 21 stupňov ako som mal ja a v niektorých izbách som ani nemusel púšťať radiátor. každopádne sú s tým spojené určité riziká a obmedzenia ako zmenšenie priestoru , vyriešenie vlhkosti, rôzne detaily napr čo s radiátormi na vonkajších stenách atd. dnes uz to nieje nič nezvyčajné je na to kopec technológií no určite treba aby to urobili odborníci a aby ti na to dali aj záruku - máš o tom aj kopec článkov napr. http://www.pluska.sk/ipeknebyvanie/st...
Odpovedať
Peto2, budova bude mat vo vnútri všetko nové (elektrina, optické káble, plyn, vodovod, sanita), dokonca aj výťahy budú dobudované (vo dvore). Je na majiteľovi aké vykurovanie si zvolí (krb, radiátory, infrapanely, ...). Mňa v princípe zaujíma, či 60cm plnej tehly na obvode je cca OK aj bez zateplenia.
Odpovedať
zateplenie z vonku je podla mna lacnejsie a efektivnejsie. Pretoze ked zateplis zvnutra tak ti ubudne aj z miestnosti nejaky ten centimeter a hlavne bude to casovo narocnejsie, pocitis to aj tym ze budes mat kopu bordelu vsade a mam pocit, ze to vyjde aj cenovo vyssie ako z vonku. Tak si to vsetko dobre zvaz
Odpovedať
evenial, zvonku zatepliť nedovolia pamiatkári
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duvar ale evanial to myslela si myslím že v dobrom a že pochopila že pamiatkári nedovolia zvonku zatepliť. Skôr by som povedal, že narážala na to aby si si dobre zvážil či ísť vôbec do tej kúpy a či sa ten byt fakt oplatí. Lebo neviem, historická budova to nikdy nevieš čo si zmyslia a podobne
Odpovedať
@duvar kolega mal byt v historickej budove.kvoli pamiatkarom predal.skonstatoval ze to je pre ludi co nevedia co s peniazmi.
Odpovedať
Profilova fotka
Zateplovanie zvnutra sa odporuca iba v nevyhnutnych pripadoch a prave pri historickych budovach. Ale treba to aj dobre vypocitat aj zrealizovat. Ak sa dobre vypocita, nemalo by to plesniviet. A co sa tyka hluku a toho, ze ludia chcu v centre zit viem porozpravat, lebo tam byvam :-D koli tomu hluku sme kupovali chalupu mimo mesta.
Odpovedať
Kým som zvažoval (cca dva týždne), tak všetky štyri byty boli predané.
Odpovedať
@duvar asi to tak malo byť. Nájdeš si iný byt a lepší si myslím. Fakt do takýchto bytov by si musela veľmi veľa peňazí investovať
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?