Koľko trvá svojpomocné murovanie?

Zdravim vsetkych skusenejsich stavbarov, snazil som sa najst odpoved na moju otazku na internete ale nic konkretne som bohuzial nenasiel. Potreboval by som vediet, kolko cca moze tak trvat svojpomocne murovanie z ytongu 300 PDK? Na prizemie mam toho 33 paliet (obvodove steny + nosne priecky). Nemam vobec predstavu, kolko by mi trvalo murovanie keby si to murujem sam. Pravdaze spodny rad by som si dal zalozit. Co sa tyka pomoci, tak urcite by mi manzelka pomohla lepidlo miesat a mozno 1-2 ludia s rodiny podla casu. Partia murarov si pyta cca 1000 EUR a rozhodujem sa teraz ci mi je prednejsi cas alebo peniaze. Prosim Vas napiste mi Vase skusenosti. Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Neviem kolko by ti to trvalo, neviem kolko by to trvalo mne... 1000e za potiahnutie murov je zanedbatelna polozka, dal by som to urobit majstrom. Ak su teda prevereni a dobri...
Odpovedať
my sme mali na spodne poschodie 24 paliet ( teda cca o 1/3 menej ako ty ), tahali sme sami asi takto : 2 dni po 8 hodin svokor+ otec+ 2 dni cez vikend moj chlap+ ja+ svokor+ otec. aj s polozenim prekladov nam to trvalo 5 dni. Kamoskin manzel to robi uplne sam uz 2 tyzden, ale len po praci a ma cca 6 radov. sam si ale aj miesa, podava kladivko, vodovahu atd.. nezda sa to, ale ked mas aspon malu pomoc, usetri to cas a hlavne nervy :):) ak by si to robil uplne sam po vikendoch a po praci, odhadujem, ze by si to zvladol do 2 tyzdnov veelmi intentivnej makacky.. s prekladmi by ti musel aj tak niekto pomoct.. zalezi naozaj len na tebe, aky mas rozpocet a kolko mas casu.. samotneho murovania sa bat nemusis, ytong na lepidlo ide naozaj hravo :) ak mas teda spravne zalozeny prvy rad..... :) z osobnej skusenosti- netvrdim, ze som nebola unavena ako pes, ale isla by som do toho znova ! ;)
Odpovedať
Aj ja si myslim, ze 1000e za tahanie murov je dobra cena (my sme teraz vyhodili 1000e len za pripojenie k plynu). My sme tahali mury svojpomocne. Teda relativne svojpomocne, lebo sme mali 3 murarov a asi 10 ludi z rodiny. Na nasu haciendu sme mali hotovo za 1 den aj s polozenim prekladov a murari nas stali asi 300 eur (presne neviem). Vnutorne priecky robil manzel + svokor (obcas aj svagor) a slo to lahko, takze zvladnut sa to da.
Odpovedať
Treba riešiť aj kvalitu prevedenia, nie len peniaze a čas ! Ja som to nechala na overených majstrov :) a neľutujem, 1.000,-- eur je veľmi dobrá cena, skôr by som sa zamýšľala nad takou nízkou cenou =-)
Odpovedať
42 paliet ytong 250 perodrazka bez kapsy za 2000€ aj s cestou 300km, urobene partiou 6 majstrov za jeden den, nelutujem ani euro. Chlapici mali aj origo pilu a islo to skvele, steny su super rovne, rozmery sedia presne. Otazne je to, kolko by to trvalo mne a kolko za ten cas zarobim..
Odpovedať
ja som staval z tehly leier - na klasicku maltu len soboty a po robote vecer (cca 2-3 hodinky denne cez tyzden) za mesiac sme mali vymurovany bungalov 9*13m, 12 radov tehal, stity asi potom dalsi tyzden, kedze dorezavky v sikmine boli na dlhsie. robota ma bavila takze som to nebral ako stratu casu - ved som robil na svojom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Toto sme "vytiahli" dvaja so zaťom za 2 týždne po poobediach po práci ( od 16,30 - do 20,30 ) plus dve soboty.
Odpovedať
keby mne majstri dali takúto cenu tak sa poteším..je to veľmi nízka cena a nechce sa mi veriť čo za majstri to sú.. je zaujímavé aké nízke ceny tu uvádzate viacerí a máte s tým problém..ja som sa s cenou za murovanie+deky nižšou ako 5tis, nestretla..
Odpovedať
neviem ci je to este aktualne ale ja som cvakal 750Eur po znamosti, mali to za 2dni vytiahnute a voobec ma to namrzí. Dom 9x9 so stredovou nosnou stenou, porfix 375
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
my sme platili za vytiahnutie obvod a nosnych stien pre dom dom 13x11 presne 1205e... mame to krasne rovne a sme spokojni.... my sme si murovali svojpomocne pivnic, takze pri tomto sme si povedali ze to nechame na odbornikov, lebo to bude na ociach a odrazi sa to aj v omietkach, atd... je na kazdom ci mu tych 1000 za to stoji (podla casu, prac doby a zrucnosti)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Inak ako ste robili to, ze murovanie svojpomocne? 1. rad urobil nejaky profik? zvysok vy? a co preklady? (obzvlast ak boli tazke, tj nad 100kg, aj ked traja by mali zdvihnut aj takych 120kg.. 4 by mohli cez 150kg..) resp mali ste strach z nejakych technickych chyb? pripadne istotu, ze to co robite, robite dobre? ono da sa bud dozor objednat, nech ma kontroluje, alebo nejakeho stavbara za nejaky poplatok nech sa pride pozriet?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Je tu niekto kto sa rozhodoval, či zveriť murovanie firme alebo svojpomocne ale nakoniec sa rozhodol pre svojpomoc ? Potrebujem vymurovať 30m3 pórobetónu a zatiaľ evidujem tri typy firiem. Prvá - kvalitná, rýchla ale žiaľ nad môj rozpočet Druhá - kvalitná, rýchla, dobrá cena ale žiaľ majú zákazky na rok dopredu Tretia - kvalita je diskutabilná, cena je až podozrivo nízka a nevedia vypočítať uhlopriečku 😕 Uvažujem či sa do toho pustiť so šikovnými kamarátmi. Čas a chuť by bola...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@purplesticks tak nie je co riesit. Ja som mal rohove tvarnice nahodene porfix majstrami a prvy sar som si vymuroval sam, lebo som sa nechcel spoliehat na profesionalov 😉 Majstrov som mal zadara tak som to nechal na nich, ale skoncilo to podla ocakavani, tak som si vsetky priecky vymuroval sam.
Odpovedať
Profilova fotka
@purplesticks skos tretiu možnosť s tým že sa dohodneš čo a ako. Začal by som murovať s nimi. Minimálne sa niečo naučíš a keď budú robiť inak ako ste sa dohodli pošleš ich preč, alebo zistíš, že sám by si to lepšie nespravil a pôjdeš si po svojej robote.
Odpovedať
Keď máš čas a kamošov tak neváhaj, kedysi mali krátku drevenú vodováhu, skladací dvojmeter a domy stoja. Kúp si laserový merač vzdialenosti, vodováhu a ideš!
Odpovedať
Na toto ti nikto neda odpoveď, lebo všetko ide podľa toho či si to niekedy robil, či si zručný v týchto veciach atď... Jedno je napozerať video na youtube a prečítať pár člankov a iné je už reálne pustiť sa do toho. Aj keď to je Ytong, stále to je tvrdá praca , kde treba miešať lepidlo, nadvíhať niekoľko ton ytongu, mať zručnosť v naťahovaní lepidla atď... A hlavne to žerie čas a čas a pre 1000 eur sa to naozaj neoplatí, lebo 1000 eur pri stavbe domu je nič.
Odpovedať
@purplesticks neuvažoval som nad tým. Volal som firmu na strechu, potom na okná, na komín a na kuchynskú linku + vstavané skrine. A ešte jasné. Bager na základy a mixéry s betónom + pumpa.... Ostatné všetko vlastné ruky + ženine + otcove + svokrove.
Odpovedať
Netreba z toho robiť vedu tiež som sa obaval zavolal som si kamarata ktory to už robil bol pri mne 2 dni čosi sme potiahli a ostatne som domuroval sam takže par dni dvaja ľudia a je vymurovane ti čo hovoria že 1000 euro iba a vymuruje ti to firma a šetriš si udravie a podobne kecy o kvalite to su len ti čo sa im nechce. (Bez uražky). Keď maš chuť muruj svojpomocne. Samozrejme bavime sa o tom že si trochu technicky zdatný a nevyrastal si v panelaku. (Opať bez uražky)
Odpovedať
Keby som si to pri každej potožke hovoril že veď dam toto, je to sice o 300, 500, 1000, 800,.... Euro drahsie ale čo to je pri konecnej cene tak pri počte tych položiek je to 20 tisic. Ako nič
Odpovedať
Ďakujem všetkým za úprimné skúsenosti. Tak ako píše @peterr66 , musím sa snažiť šetriť pri každej položke. Už len to, že začínam stavať v roku 2022 je samo o sebe ťažká štartovacia pozícia.
Odpovedať
Potom čo mi plotnu robila partia živnostníkov som si povedal že všetko sám resp, ja a majster. A neľutujem. Jedine čo robila firma tak okná a kúrenie. Aj to okná ľutujem od tej firmy.
Odpovedať
@purplesticks spravne myslis. Aj ja staviam a snazim sa setrit vsade, kde sa da. Zaspavam niekedy zbity jak pes, 2 dni svalovica, ale dobry pocit je na nezaplatenie. Navyse fyzicka aktivita prospieva, pre mna (kancelersky typ) je to super relax. Inac staval som ako teenager rodicovsku chatu, neskor dom, neskor som rekonstruoval s exmanzelkou starsi dom a stale sa mam co ucit. Ale bavi ma to a aj ked niekedy clovek uz nevie ako dalej, ta radost z dobre odvedenej prace je super. Velkym plusom je dnes Youtube, pripadne mnoho inych stavebnych for, ci videii, ....je to ako priatel na telefone. Drzim palce, nech ti to ide a drzme si palce vsetci navzajom, nech ten material trochu zlacnie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
V priemere koľko trvá dvom ľuďom murovanie priečok ? Hrúbka 10cm, plocha 90m2.
Odpovedať
@purplesticks uz to ti ludia robili? - ano - pojde im to rychlejsie - nie - budu sa ucit za pochodu, prve dni to pojde pomalsie Tehla alebo porobeton? porobeton sa lahsie/rychlejsie reze ako tehla. Teda ak nemate pilu na tehly. CIze s porobetonom to pojde rychlejsie Maju cas cely den alebo po 2h denne? za 1x8h sa stihne viac ako za 4x 2h. Na otazku sa neda presne odpovedat ale tak od 3 do 7 dni. ked tych priecok nie je vela a bude sa robit cca 10h, mozno aj za dva dni stihnu....
Odpovedať
Najviac času zaberie vymeranie a založenie priečok. Potom to už ide relatívne rýchlo.
Odpovedať
To je fakt zanedbateľná suma pri stavbe. Zbytočne by ťa to zdržovalo. Ešte bude veľa činností, kde sa oveľa viac oplatí investovať svoj čas.
Odpovedať
@epto Priečky sú z pórobetónu. Vymuroval som si sám atiku na streche, takže skúsenosti a náradie je 🙂 Len nakoľko som nemuroval priečky, nemám odhad ako dlho mi to pôjde. Časovo by som vedel po práci od 14:30 do kedy budem vládať + sobota. CP za prácu na priečky mám 17€/m2 a to odmietam platiť.
Odpovedať
@purplesticks kedze skusenosti uz su, tak to pojde lepsie. Este si pozrite u vyrobcu porobetonu alebo pohladajte na fore napojenie priecok na nosne steny. Niktori davaju pliesky, niektori zasekavaju priecku do nosneho muru, niekto nespaja nijako iba skaru vypeni. Ja som za pliesky, nech je to previazane. mozno to date za dve soboty + dni medzi sobotami a mozno den-dva dni pred a po sobotach...
Odpovedať
@purplesticks tam nie je co pokazit,treba casto pouzivat vodovahu.ak by ti to trvalo mesiac mozes si vyplatit 1500e.
Odpovedať
Inak k tomu svojpomocnému murovaniu... Muroval som svojpomocne rodičovský dom, ešte ako teenager. Prešlo mi cez ruky niečo cez 50 ton a to sme robili partia... Ak nikto z vás ešte nepreniesol 50 ton v priebehu jedného mesiaca vrátane víkendov tak vám odporúčam si to poriadne premyslieť. Lebo bolesti chrbta a celého tela som mal ešte týždne...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?