Koľko radov ste dali pod pomúrnicu?

Profilova fotka
Koľko radov ste dali pod pomúrnicu? (celková výška) Aký vysoký poter v podkrový?(skladba) Aký vysoký veniec? Aký rozmer pomurnice? V akej výške mate parapet stresneho okna?
Odpovedať
Profilova fotka
nemate to v projekte? myslím že každý dom si vyžaduje svoje .Najlepšie je poradiť sa s dozorom. ale je to zaujimave aj mna by to zaujimalo. uvažujem že asi 10 radov tehly po 25 cm teda 2,5 metra. na venci by som nešetril je dôležity takže dostatok železa, silný beton a rozmer podla projektu
Odpovedať
Profilova fotka
Ak myslis pocet radov pod pomurnicu ale teda v podkrovi tak ja som dal 4 rady( 100cm)+veniec, veniec tusim 20-25cm.rozmer pomurnice 20x20,poter v podkrovi 5cm.
Odpovedať
@fajber Tak ako pise havaj, vsetky horeuvedene veci maju byt jasne z projektu, nech je to uz hociaky zjednoduseny projekt urceny len na vybavenie stavebneho povolenia. Ja by som za projekt, ktory nedefinuje horeuvedene veci, nebol ochotny zaplatit ani 1 cent. :-o Ale aby som aj odpovedal: 1./ pocet radov tehal podla toho, aka to bude strecha (napr. aj sklon), co bude v podkrovi (izba, sklad, neobytna povala,...), ci su aj klasicke zvisle okna alebo len stresne okna, ... atd... Pri podkrovnych domoch ja osobne odporucam minimalne 4 rady tehal + veniec, aby ste mali cistu vnutornu vysku minimalne 1,3m. Samozrejme je uplne ina situacia, ak je to izba bez klasickych okien len so stresnymi oknami, lebo pri 4-och tehlach sa spodna hrana stresneho okna dostane do vysky cca. 1,5m a podla normy ma byt max. 1,2m... 2./ zavisi od pozadovanej podlahy (napr. podlahovka/radiatory, atd.). Poter vo vseobecnosti je taky isty, ako inde (napr. na prizemi), funkciu ma tu istu. Mozete zvolit ale aj suchu podlahu, bez poteru. 3./ Viď projekt statiky! Platí to nie len na samotný rozmer (tvar) venca, ale aj o vystužení. 4./ Viď projekt statiky! (prípadne ak je výkres krovu v architektúre, tak tam.). Platí to aj pre samotné kotvenie pomúrnice do venca. 5./ Popísané v bode 1. Ak v izbe budú aj kalsické zvislé okná (alebo balkónové dvere), tak nevadí ak to prídavné strešné okno bude trocha vyššie, dôležitejšie je aby sa tá izba dala normálne zariadiť a využívať.
Odpovedať
no ja mam naprojektovane len 3 rady tehal + veniec.Sklon strechy je 40° bez vyklenkov,zo stresnym oknom.
Odpovedať
Profilova fotka
No , vid projekt statiky je asi nieco take , ked sa ti nieco pokazi na aute a chces si to opravit sam , tak v knizke najdes vyhladajte servis. To je taky alibizmus az to krici. Nik ma nepresvedci , ze tri rady stacia ! Mal som ich v projekte aj ja ale som sa na to pozrel z praktickej stranky a vyslo mi , ze tri rady su malo , tak som dal styri a je to tak akurat. Treba brat do uvahy hlavne sklon strechy , ale nie kvoli vystavbe krovu ale kvoli stresnym oknam. A k tomu vencu a pomurnici asi tolko , ze to je teraz vsade rovnaky standard min 20cm veniec a pomurnica 15x15 event. 20x20. Na veniec aj tak este pojde domurovat min z 5-ky ytongu alebo niecoho ineho , takze mas dalsich 20cm steny k dobru. Skus sa postavit do rohu pod strechu ked mas vysku steny 90cm az 110cm a skus ked je tam 150cm a zistis rozdiel. Tot vsjo.
Odpovedať
@piticruiser 100%-ný súhlas, aj keď sme sa možno nepochopili celkom presne :-) "Viď projekt statiky" som myslel na rozmer pomúrnice a vystuženie venca. Veď kde inde by mal hladať stavebník odpoveď na svoje technické otázky? Myslím, že predovšetkým v projekte, potom u svojho projektanta, potom u stavebného dozoru a až v krajnom prípade na internetovom fóre ;-) . Veď si zaplatil stavebných inžinierov, dal si vypracovať projekt, aby jeho dom vyriešili aj po technickej stránke do posledného detailu. Preto svami absolútne súhlasím, že ak takéto veci nemá v projekte, tak to je úbohý alibizmus zo strany jeho projektanta. (Ale väčšinou toto už je daň za odfľáknutý lacný projekt...) @fajber PS: Ináč, ak to nepokazí vonkajší vzhľad domu, kľudne pouvažujte aj o 5-ich radoch tehál. Tak dosiahnete naozaj slušnú vnútornú výšku (napr. aj 150cm, čo veľmi správne píše piticruiser). Ale vravím, závisí to od šírky domu, sklonu strechy, či sú aj klasické okná, atď. Ak je podkrovná izba dostatočne veľká (široká), tak môže stačiť aj 130cm, ale to by som bral ako absolútne minimum.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?