Odpoveď na príspevok od konvl:
Zdravím, riešim dilemu zateplenia/odizolovania sa… @konvl mám ju vykopanú vo svahu , celá je v zemi,skalobeton na vrchu od 0,5-1,5 m hlina,izoloval som len,prednú časť i dvere, je predelená , ovocie sa nemôže miešať so zeleninou hlavne zemiaky, a musíš mať vetranie,mám cez dvere i komíny do hora musíš tam dať oceľovú sieťku aby ti nevošli hlodavce, hlavne potkany, v zime to zapchávam vatou, po bokoch mám odvodnené, vyviera mi tam voda ale málo na studňuOdpoveď na príspevok od duzu:
@konvl mám ju vykopanú vo svahu , celá je v zemi,… @duzu ďakujem pekne za info. To vetranie je určite nutné, musim to tam niekde zakomponovať a zrealizovať. A viete mi povedať, čo ste použili na izolovanie, či vôbec má zmysel použiť nejakých 5 cm, alebo aspon 10 cm syroduru...Odpoveď na príspevok od konvl:
@duzu ďakujem pekne za info. To vetranie je určit… @konvl 10 cm styrodur len na prednú stenu toho veľa netreba má 3,5 m šírku a 2m výšku na vrchu mám cestné panely 20cm hrubé 3x2m zohnal som lacno, na nich natavená ipa aby nepretekali, len hlina by to prepúšťala, pred pivnicou altánok s krbom na grilovanieOdpoveď na príspevok od duzu:
@konvl 10 cm styrodur len na prednú stenu toho ve… @duzu super, ďakujem za praktické rady. A podobne planujeme priestor pri nej využiť na niečo funkčné.Odpoveď na príspevok od mduro19:
zalezi na co tu pivnicu chcete. Ak na sklad zelen… @mduro19 dno nemám izolované ide odtiaľ chlad v lete alebo teplo v zime dal som tam len mletý kamenec aby som nehodil po hline steny mám izolované len proti vlhkosti, všade je hlinená pôda, niekedy to brali na výrobu tehál, igelit v kuse 8x8m a všade okolo mám police i prepravky,Odpoveď na príspevok od konvl:
Zdravím, riešim dilemu zateplenia/odizolovania sa… @konvl my máme exetrnú kopanú, taký dlhý slíž 8x2m rozdelený na polovicu dverami. V zadnej časti mám vodáreň, je prilepená ku studni.. tam máme zemiaky, zeleninu. Predná časť je na ovocie- jablčka a sklad prepraviek a demižonov. Izolovaná je iba z vrchnej časti, hore na betonovej doske je 10cm styrodur, na tom nopová folia a celé je to zasypané 60cm zeminou plus zámková dlažba. Je odvetraná dvomi 10cm plastovými rúrami, každá polovica samostatne. Dnes by som ju možno vykopal ešte o pol metra hlbšie, aby bol násyp na vrchu vyšší. Ked som tú jamu kopal, /ručne/ tak som mal veľký rešpekt a zdala sa mi dosť hlboká..