Čo spôsobia preklady uložené naopak?

Prave sme zistili, ze nam majstri ulozili niektore preklady naopak. Staviame z Heluz STI 30.. niektore preklady su vsetky tri casti naopak, niektore jeden alebo dve casti.. uz zacali ukladat strop a tvrdia, ze to nevadi, ze ved este pojde veniec s kopou zeleza, tak ze takto ulozene preklady nad oknami nie su problem.. vobec sa stavarine nerozumieme, preto sme si najali firmu za nemale peniaze na stavbu hrubej stavby.. ale uz z laickeho pohladu sa nam toto nezda.. nechapem ako to mohli takto spravit, ked na prekladoch Heluz su sipky ako ich treba ukladat... co mame robit? dat im to prerobit? alebo to naozaj nevadi?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sarah_se v prvom rade ich vyrazte zo stavby
Odpovedať
@sarah_se To teda vadi. Pokial preklady boli nad oknami navrhnute, tak aj maju plnit svoju funkciu. Veniec ich funkciu nenahradza. V keramickych prekladoch je predpata vystuz, pricom pri spodnom okraji je hrubsia a pri hornom tensia. Ma to svoje staticke dovody, ktore netreba vysvetlovat. Sipka na prekladoch nie je pre srandu. Je tam na to, aby aj blbec pochopil, ako to ma ulozit :-) Majstri by ich mali otocit. Pripadne by mal byt veniec nad spornymi oknami dodatocne vystuzeny tak, aby fungoval zaroven ako nosny preklad.
Odpovedať
@sarah_se keby to bolo jedno, tak tam nedavaju sipky.... ked im to nezaplatis, tak im to zrazu vadit bude
Odpovedať
@sarah_se Dobrý den. Ty šipky jsou tam pro blbé majstri. Kdo nepochopí smysl těch šipek, je ještě blbější, jak blbý majstr. Když je místo překladu použit I profil, tak je to jedno, když použiji dřevěný trám tak je to jedno, když použiji nějaký vazník, tak to bude asi také jedno. Ale co není jedno je specifická kombinace železa ( přenese velké tahové síly ) a betonu ( přenese velké tlakové síly ). Čili, u železobetonu jednak záleží na kvalitě betonu a současně na dimenzování armovacích prvků a především na jejich umístění. Uložíme takový překlad na krajní podpěry a zatížíme uprostřed. Je celkem logické, že ve spodní části bude vyvolaná tahová síla vlivem zatížením překladu a na horní části bude opačná, čili tlaková síla. Obě síly úspěšně eliminuje ve spodní části armovací ocel a v horní části překladu beton. Pokud ten překlad otočíte, praskne jak malina a jeho funkce není ani okrasná. Čili vypleskat po tlamách a hnát sviňským krokem ze stavby. S pozdravem Laďa
Odpovedať
otočiť pri tak veľkých otvoroch v stene by som neváhala ani na chvíľu...
Odpovedať
@blacksr az teraz som pozrel do albumu na fotky. Priklanam sa k tomu, ze jednoznacne otocit. Na takych dlzkach uz nema zmysel riesit dodatocnu vystuz vo venci.
Odpovedať
@sarah_se Pre Boha ! :-o To sú čo za majstri ? A čo stavebný dozor, on to tiež odkývol ?! Asi pred 2 týždňami sme to tu rozoberali. Vtedy to boli preklady z Ytongu. Skús si to vyhľadať a prečítať( prípadne vytalčiťa ukáž aj svojmu stavebnému dozoru aj im). Trvaj na prerobení na ich vlastné náklady (už im tú robotu navyše jednoducho nezaplatíš ) ! ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
Moje nervy! Ďalšia fušerská firma! Presne, ako píšu ostatní: prerobiť.
Odpovedať
tak zo siedmych prekladov su len dva dobre.. dr*ne ma :-(
Odpovedať
Ja by som ich asik prizabila! Nemohla by som spat. Tu ked minule preberali Ytong preklady tak som hned bežala na stvabu, že ako sú naše.
Odpovedať
@sarah_se Dúfam, že dobre chápeme, že NAOPAK znamená v tomto prípade HORE NOHAMI. Nie nápis dnu a von. Lebo z fotiek mi to nie je zrejmé.
Odpovedať
@janvirostko A ak by to nešlo / nechceli otočiť (lebo búranie), tak je možné urobiť nasledovnú vec? Pred robením vencov tieto zle uložené preklady podoprieť (ako keby neboli nosné) a až potom robiť vence nad nimi?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr ano je to mozne, ale treba do venca, nad prekladom nadimenzovat dodatocnu vystuz, Ta zalezi od zatazenia, rozponu (ide o trosku väcsie otvory) a od rozmerov venca. V tomto pripade bude tie preklady len drahe debnenie. V priade, ze sa niekto obava, ze by ten preklad praskol od zatazenia, tak je dobre dat medzi preklad a veniez polystyren, aby sa zamedzilo spoluposobeniu venca a prekladu a priehyb venca musi byt tak maly, aby sa prejavil len v tom polystyrene, ten sa stlaci ale nevyvola tlak na preklad. ale ci je tento pripad, tazko povedat. Tiez mi z fotiek nie je jasne ci su tie preklady dobre alebo zle ulozene. smer napisu dnu a von je jedno.
Odpovedať
@blacksr len toto by urcite nepomohlo. Veniec by musel byt nadimenzovany tak, ze by prenasal celu vahu nad nim na mur. Keramicke preklady by potom neboli vobec zatazovane. Medzi veniec a preklady by som mozno dal tenku vrstvu tepelnej izolacie kvoli priehybu venca. Samotne preklady by sluzili iba na ukotvenie okna a na vyplnenie medzeri medzi oknom a vencom. Napadla mi este jedna vec. Este som to nikde nevidel ale teoreticky by sa mohli keramicke preklady spriahnut so zelezobetonovym vencom, aby tvorili jeden celok a aby sa eliminovali smykove sily na styku. Veniec by bol nadimenzovany iba na tlakove sily a keramicke preklady by prenasali iba tahove sily. Tym, ze by bol celkovy prierez vyssi, tak by sa mozno aj opacne polozeny preklad dostal cely do tahovej oblasti prierezu.
Odpovedať
@marrad Co ty na to?
Odpovedať
@spiderhst @janvirostko Chlapci pekne radíte,len toto by boli všetko navyše náklady pre staviteľku @sarah_se :-| A keď jej to majú robiť títo majstri, čo jej zfušovali preklady, akú má záruku že jej ešte viac nezfušujú veniec ? @sarah_se držím Ti palce ! Daj si to opraviť, poraď sa s niekým nestranným. Veď staviaš ten istý dom, čo my a máme tam obrovské okná a tie preklady majú svoj účel.
Odpovedať
@ninka23 vsetko, co sa odteraz bude robit s tymi prekladmi budu naklady navyse, ktore by mala znasat stavebna firma. Teraz je to spravene zle a je potrebna naprava.
Odpovedať
@janvirostko S tým súhlasím, že by to mala zacvakať firma. Ale ak s tým nesúhlasia a keď bude chcieť ten veniec vystužiť, tak si bude musieť zaplatiť materiál aj prácu navyše ? :-S Slovenskí majstri sú vynaliezaví, ako si niečo nenápadne nechať zaplatiť.
Odpovedať
Máme jeden ytong překlad taky naopak. Bohužel ale během dne stavba pokročila tak rychle, že až jsme to uviděli, byl zastavěný dál. Zjištovala jsem to a tak šílené to není.... podívejte se, jak se třeba stavělo kdysi, bez překladů, prostě jen slepené cihly. pokud už tam je jen věnec a střecha a ne další patro a to okno není francouzské, ale obyčejné, svět se nezboří. pro klienta je to ale zdvižený ukazováček, že je nutné si firmu víc hlídat. tyto firmy jsou levné, ale chce to pořádně hlídat. Více lidí at hlídá, každý si všeho hned nevšimne. 1 stavební dozor, je málo! a taky hlídat každý den a každý krok.
Odpovedať
@ninka23 ide o klasicku reklamaciu. Stavebna firma ulozila preklady staticky nespravne a teda musi spravit opravu na vlastne naklady. Nejde o naklady vyvolane vrtochmi stavebnicky :-)
Odpovedať
tak stavebny dozor povedal tiez, ze treba prerobit.. teda trosku polemizoval pri takych, kde je zle otoceny (hore nohami) len jeden preklad z troch, ktore su tam ulozene...napr. na jednom okne je zle urobeny stredny preklad.. tam povedal, ze by to az tak nevadilo.. ale tam, kde je zle ulozeny vnutorny preklad (na kraji smerom do vnutra izby), to kazal cele prerobit.. len som zvedava, ako to vyburaju, ako rozlepia tie zlepene preklady.. neposkodia sa tie preklady a tehly okolo? blacksr - su hore nohami (napis nahoru je napisany naspodu) ... nervyyyy..
Odpovedať
Profilova fotka
@sarah_se poškodia ich určite, ale aj keby nie, ja by som žiadal kúpu nových prekladov na ich náklady, je to už na Tebe ako budeš na nich tlačiť, čauko
Odpovedať
@sarah_se Prajem pekný večer. Ja som práve takýchto majstrov mal na stavbe. Bolo to apríl 2011. Musel som ich vyhodiť. A ako sa volá Vaša "šikovná" firma.
Odpovedať
@janvirostko @sarah_se Hisia koza mi vystupila ma celom teleked som si toto citala, jednoznacne otocit. Ved najvacsie namaphanie prekladu nad oknom (namahnie od vplyvu ohyboveho momnetu) je v strede nosnika pri dolnom povrchu preto tam vo vyrobni dvaju hrubsiu vystuz , ktoru predpinaju a doslova blbuvzdorne to oznacuju sipkou ale ako vidim, nie je to dostatocne blbuvzdorne su aj imunny blbci.... Vcera bolo neskoro obnovit stavebne ucilistia a ucit kvalifikovanych robotnikov, pretoze tito kuchari casnici krajciri apodobne co sa z nich rycvhlokurzom priamo na stavbe stali mirari zeleziari a podobne....stvaraju take kusky ze to je otrasne....
Odpovedať
@janvirostko to tvoje riesenie je dobre , ale ja by som to tak nekomplikovala, otocit a hotovo, kto bude platit tieto spriahnutia a podobne....
Odpovedať
@sarah_se ako tu radia ze veniec dovystuzit a podobne, a to kolko a akej vystuze dat ak m ju presne ulozit by som dovolila urobit len staikom navrhnute a samozrejme navrh staika by som nechala zaplatit stavebnu formu
Odpovedať
@sarah_se ked sa trosku ostiepy z tehloveho obalu prekladu tak to nei az taky problem, ale samozrejme ze vyburat to musia "hodinarskym kladivkom" aby poskodili minimlane preklady...
Odpovedať
Profilova fotka
@sarah_se to čo je za majstov?to už aj ja "žena" viem načo su tam šipky :) nech ti ich teraz preplatia,pretože ked ich budete pretačať sa určite poškodia...ani za robotu by som im nedala :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Spriahnutím by šmykové sily v kontaktnej ploche práve len vznikli a nie sa eliminovali, a práve tieto sily by potom museli eliminovať spriahovcie faktory ( súdržnosť betónov, trenie na plochách a samozrejme výstuž, ktorá by musela byť riadne zakotvená v preklade aj vo venci ). Isto si mal na mysli, aby spriahnutím došlo k zmene polohy neutrálnej osi prierezu, to sa deje samozrejme, ale treba si uvedomiť, že výstuž pôvodne pri vrchnom okrajimá len konštrukčnú funkciu a aby bol prierez naplnovyužitý, trhlina by musela dospieť až k nosnej výstuži, ktorá je teraz pri hornom povrchu. Robiť takútoúpravu pri RD ,kde sú pomerne malé dimezačné sily - rádovo desiatky kN, kNm, nemá význam a stačí len správne otočiť preklad a konštrukčne vystužiť veniec s prídavnou výstužou nad okennými otvormi a pod.
Odpovedať
reklamacia vyriesena k nasej spokojnosti...majstri chybu priznali a bez problemov preklady opravili, musim povedat ze si dali zalezat, lebo neposkodili ani preklad ani stenu...naozaj mi poriadne ohladlo a mozem kludnejsie spavat, aj ked nas caka este vela roboty...dakujem vsetkym za rady :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?