Betonovy stlp 30x30

Zdravym vas.Budem robit 3 stlpy pod strechu z betonovych tvarnic 30x30.Moja otaska znie aku mam dat vystuž či stačja pruty vodorovne alebo su zapotreby aj strmienka???v projekte vystuž nemam preto sa pitam informatyvne aby som bol v obraze dakujem pekne. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som robil 3 stlpy tak isto pod strechu a daval som pruty aj strmienka .
Odpovedať
Profilova fotka
@bellisimo Ja som dal len štyri prúty do každého stĺpa. Zatiaľ stojja :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bellisimo pruty 8% a strmienka kazdych 30 cm.taka je norma.beton b20. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem či sa tie normy nejako menili ale ja si zo školy pamätám že max rozostup strmienok je 250mm.
Odpovedať
Ahoj, otazka je co budu podopierat, my mame 2 zb stlpy pod vrholovou vaznicou a je tam 8prutov+strmienka (takto sme mali v projekte).
Odpovedať
@feribaci takú normu by som rád videl
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 pracoval som vo finsku.postavyl som 2 zelezobetonove domi.od firmi: LAMMI KIVITOLO.mam skusenosti.a zeleza nikdy nieje dost! 8-)
Odpovedať
@bellisimo Urob to ako je to v projekte. Železo môže zničiť betón zvnútra, ak je betón dlhodobo mokrý a nie je zhutnený. Pri úzkych a vysokých stĺpoch výstuž treba, aspoň pozdĺžnu. Konzultuj so statikom.
Odpovedať
výstuž je potrebné navrhnúť a nie len buchnúť niečo čo ti niekto na fóre povie, že tak to robil on. Je to 10 minútový výpočet, tak si to daj prepočítať statikom.
Odpovedať
stlpy budu teda su navrhovane pod stolicu budu hlavne nosniky pod strechov.Statykovi zavolam to je jasne len som chcel vediet vase skusenosti :-) dakujem ;-)
Odpovedať
@bellisimo To závisí od dĺžky a zaťaženia stĺpa. Neprezradil si to a nemáme vešteckú guľu. Zaplať si statika.
Odpovedať
@radopp :-) ;-) ach jaj zase nečitaš ved som napisal že mu zavolam len chcem vediet nazor ostatnych a nie niekoho kto chce stale len krityzovat stale dookola :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bellisimo vodorovne = horizontalne, teda lezato. Stlp je zvisly prvok, tak hlavna nosna vystuz je zvisla a strmienky su kolmo na nu, teda vodorovne. To len k smerom vystuze. Vystuz sa navrhuje vypoctom, ale zaroven treba dodrzat konstrukcne zasady. Do vypoctu vstupuje geometria prvku, teda rozmery, okrajove podmienky, material, to je trieda betonu a vystuze a taktiez zatazenie. Vystuz zvislu treba podla vypoctu, ale minimalne 4fi10mm, to je v kazdom rohu jeden prut vystuze. Strmienky taktiez treba. Navrhuju sa podla zatazenia, podla hlavnej vystuze, podla rozmerov stlpa, ale ak uz nebudes mat fakt ziadne informacie a strielas to z brucha, daj tam aspon fi8mm po 150 mm. A bez vstupnych udajov nikto nemoze povedat, ci to je malo, alebo vela. PS: aka je kvalita projektu, ked tam taka informacia nie je?
Odpovedať
@spiderhst kvalita? :-) kvalita stavebneho povolenia nic via nic menej.Riešim iba to železo aby bolo všetko ako ma byt.Samozrejme budem volat aj statikovy.Dakujem za tvoju vyčerpavajucu odpoved a upresnenie smerom vodorovne zvislo a td ;-)
Odpovedať
@bellisimo Nepíš mu že sa to navrhuje podľa výpočtu, lebo on chce vedieť názor a nie dajaký výpočet. :-D
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@ddavidd Slovenčina nie je povinný jazyk na tomto fóre, a ktovie v akom nárečí to píše. :-)
Odpovedať
Keby som začal recovac po mojim ta neznám kto by mi tu rozumil :-o :-D
Odpovedať
Profilova fotka
to je bežný rozmer piliera na RD, dakedy sa robili z pálenej tehly na nastavovanú alebo cementovú maltu. Ako tam asi dávali výztuž?
Odpovedať
@radopp Tiež neviem kto si,koľko máš rokov a či si nemôžeš nájsť iné fórum kde budeš trepať napriek tomu,že nevieš!!! Máš pocit,že sa musíš zapojiť do každej debaty? Prosím skús sa premôcť a niektoré otázky preskoč a nereaguj,tak to robím aj ja a musím povedať,že sa to dá zvládnuť a nemám pocit,že by som toto fórum ochudobnil... Vydrž,je to podobné ako keď sa odúčaš fajčiť. Treba to spraviť hneď a uvidíš,že po počiatočnom absťáku tá chuť písať všade ťa postupne prejde a tvoja duša bude uzdravená!!! :-) :-) :-) ;-) ;-)
Odpovedať
@dodok jeeeej konecne niekto mojho gusta :-)
Odpovedať
@dodok neverím že ten chlapec prestane písať bludy
Odpovedať
ak mas len zakladne znalosti o betone, stlp musi mat nielen vystuz ale aj strmienka. 4 pruty (12) v rohoch a 4 pruty (10) po bokoch. Srmienka z (8), v spodnej casti kazdych 10 cm do pol metra potom kazdych 15 cm... Ale je to zakladny staticky prvok, mal by to riesit statik -- ved to bude drzat ceku strechu ...
Odpovedať
@montreal ?? Tolko zeleza nemal v sebe ani spadnuty most v Kurimanoch. Pochopil by som za komunistov, ked mali niektori pristup k zelezu zadarmo. Na bezny rodinny dom je to dost predimenzovane.
Odpovedať
@montreal To máš ako s komínom. Murovaný z tehál s pôdorysom 65 x 65 cm nepotrebuje výstuž. Betónový 33 x 33 cm by bez výstuže spadol.
Odpovedať
@radopp presne ak uz nechcel dat zelezo mal do stavat z ytongu bol by som kludejsi ako z betonu bez zeleza
Odpovedať
@stowasser idem zdrbat statika ze nestudoval :o))) pisal som len co som mal v projekte a co som urobil
Odpovedať
Tak do stlpov ide 18 roksor 4x a strmienka asi tak 🙆
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?