Betonový preklad alebo len potiahnutá hrubšia pomurnica?

Dobrý deň, idem realizovať tento rok murovaný záhradný domček. 6x8m z čoho 6x4 je domček a 6x4 je terasa pod spoločnou sedlovou strechou. Domček bude z porfixu 25cm a zateplený. strecha: 22° sedlová , betónová škridla. Ja som plánoval ako spoj medzi murivom a stĺpmi zrealizovať betónový preklad v30 x š30x d400 a spoj medzi stĺpmi rovnako betónový preklad v30 x š30x d600. Na ne potom položiť pomúrnicu. No začínam sa stretávať s názormi že preklady sú tam zbytočné a že stačí na také krátke vzdialenosti len použiť hrubšiu pomúrnicu. Vraj to bude dostatočne nosné. Známi ide realizovať rozmerovo presne identický záhradný domček a bez prekladu iba s hrubšou pomúrnicou. K čomu sa prikláňate vy?
Odpovedať
Profilova fotka
Daj pomurnicu 20x15cm musi to stacit ale aj kliestiny musia byt.
Odpovedať
Riešil som podobné len ja mám rozmer prestrešenej časti 5,5 x 7m na tom je betónová valba. Nechcelo sa mi to šalovať, armovať, betónovať lenže statik mi prerátal že by v tej časti musela ísť pomúrnica v rozmere 40 x 20 cm. Keďže som nechcel na podbití robiť skok (znížiť svetlú výšku) a ani som nechcel časť tejto pomúrnice priznávať tak som to nakoniec urobil s betónu.
Odpovedať
Ja mám totiž pod strechou RD aj terasu 6,5x 6m a tam mi statik navrhol 22x18cm trám a nato pomúrnicu 16x14cm. Preto som celkom prekvapený žeby na rozmer 4x6m mala stačiť len hrubšia pomúrnica. Ale vidím a zisťujem že sa to takto realizuje dosť často.
Odpovedať
Dal by som to preratat statikovy. Tych par euro za to stpji urcite lecnejsie ako keby sa to malo dodatocne prerabat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?