Ako riešiť prasknuté priečky a platňu?

Profilova fotka
Prosím o názor odborníkov. Praskli my priečky a platňa. :-( :-( Na platny sú maličké vlasocnice ale priecky majú asi 3-4 mm. Obvodove murivo okej nosne priecky okej len 11,5 su. Prasknuté. Môže to byť timi mrazmi. Mame týždeň -20 stavba je bez okien. V platny je železná vystuz oká 15#15 6 mm. Dakujem za rady a pomoc.
Odpovedať
@21jovany prasklina v podkladnom betone vyzera byt povrchova - nic hrozne. Praskliny muriva su vsak vacsie. Nie su podobne praskliny aj v zakladoch? Nevidiet to z vonku? Praskliny su napriec celymi tvarnicami?
Odpovedať
co mas pod doskou? Mas tam kamenivo? aku hrubu vrstvu? Je mozne ze dvihlo dosku...
Odpovedať
@21jovany čo tu každému v tejto zime praskajú základné dosky z múrmi ?? 8-( Predvčerom tu už jeden písal. http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo...
Odpovedať
Dom riadne pracuje počas mrazu a pri -20 a menej je to horšie. V doske to vyzerá asi zatiaľ OK, ale ten múr a obvodový múr, môže byť problém a dosť veľký. Nič nepodnikajte po mrazoch na dome. Treba sledovať praskanie a odfotiť všetko pravidelne každý deň a zapísať. Sledujte si aj drevo na krove.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Na základoch som nič nenašiel tie priečky čo maju základ mosné sú okej. násip kamenivo hlina a makadam hutnene po 25 cm vybracnov doskov vaha 190KG zaklad je beton z betonarky C16/20 riečny piesok.
Odpovedať
Profilova fotka
@shark013 Okolo 60 cm Nasip kamen hlina makadam hutnene po 25cm vib. doskov 190kg
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbyps Obvodove murivo nieje porusene len vnutorve priecky. hrubky 11.5cm ktore su na platni bez zakladu.
Odpovedať
Zrejme pracuje ešte asi doska, alebo drevo. Treba to ale aj tak sledovať pravidelne. Stačí tlak a posun o 3mm a už praská murivo.
Odpovedať
@21jovany rozumiem, spätny zasyp kamen a hlina, ale zaujima co tvori 20cm vrstvou pod doskou. Malo by ist drvene kamenivo, ktore dokaze tlak z podlozia pri premrzani podlacit. Ak je tam hlina, alebo velky podiel hliny s kamenivom, tak toto moze byt pricina. Prasklina ma v celej vyske rovnaku hrubku? alebo je dole uzsia a hore sirsia?
Odpovedať
Profilova fotka
@shark013 kamenivo je pod platnov Asi okolo 10cm. prasklina je hore siršia dole ušia.
Odpovedať
@21jovany tá zvislá sa javí akoby doska pod ňou v strede vystúpila, alebo v krajoch poklesla, šikmé naznačujú pokles v rohoch alebo opačne vystúpenie v strede (nie je zrejme umiestnenie tých priečok a ich súvis). môže to robiť mráz(nevieme ako pórovitý je podklad pod žb doskou), alebo sadanie. Ber to ako dohady, z tých fotiek sa nedajú čítať súvislosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@21jovany zasyp kamena 10 cm si mal podla projektu.??? neviem odkial si ale ked budu plusove teploty tak daj na praskliny take buchty zo sadry.., podla toho uvidis ci sa to dalej posuva, praska... a volaj si odbornika a priprav si projekt a stavebny dennik nech si vie urobit prehlad aky bol postup... drzim palce.................
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@21jovany nie som odbornik, ale podla fotky mi to tak pripada ako keby sa ti platna v strede od mrazu nadula.... skus dat na vonkajsiu stenu vodovahu , co na to povie............ :(
Odpovedať
Keď je to dom bez základov,platňa iba na zemi,tak ju zamrznutá zemina pod platňou naddvihla aj s tým kamenivom.A naddvihlo ju najviac tam,kde bol na ňu najmenší tlak. Dom preto nespadne,statike domu to nevadí,osieťkuješ to obojstranne tou hrubšiou sieťkou a nikto o tom nemusí vedieť
Odpovedať
Zaujimave, ze to je iba na nenosnych prieckach. Ako ich mas kotvene? Nosne ozaj nikde nepraskli?
Odpovedať
Dvihlo ti zaklady od mrazu, tym padom aj obvodove mury a priecky preto praskli, lebo ich mas postavene napevno k nosnym murom, mali byt postavene s dilataciou , ktora by tomuto prasnutiu zabranila. Zburaj priecky a postav to na jar znova a uz to nebude praskat. Platnu aj mne minulu zimu tak prasklo.
Odpovedať
Nebude to tym, ze sa vnutorne priecky murovali tesne pred zimou a nestihli vyschnut? Ytong ma extremnu zabudovanu vlhkost z vyroby. Obvodove uz stihli vyschut, ale vnutorne nie, a preto zamrzli. Podla mna tieto praskliny vo vnutornych muroch nie su ziadny problem. Doska s tym nesuvisi.
Odpovedať
@originalx na to aby dvihlo zaklady by museli byt mrazy viac dni, a obvodove mury su ok.
Odpovedať
@peto99 videl si vobec tie fotky? Ved je na nich jasne vidno, ze priecky nepraskli po celej vyske rovnako, ale zlomili sa podla osi niekde pri zemi, to nebude kvoli zabudovanej vlhkosti. Keby podvihlo dosku len v strede domu, aj by som ocakaval, ze obvodove mury ostanu neporusene ale priecky to odnesu.
Odpovedať
@gashtaan vyzera to, akoby sa dvihla doska, ale to je prakticky vylucene, ak su dobre urobene zaklady. Preto tipujem zamrznutu vlhkost v tvarniciach. Mraz dokaze divy, takto praskaju obrovske balvany, nielen 12 cm mury.
Odpovedať
@gashtaan aj dobre urobena stavba moze sadat ako celok, hoci bungalovy su lahke, a takmer vobec nesadaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@21jovany to nemusí byť od zimy, treba posúdiť vplyv krovu
Odpovedať
@jan45 vnutorne priecky malokedy nesu krov v bungalove, to je prave vyhoda tejto konstrukcie. U mna sa robili po instalacii krovu.
Odpovedať
Profilova fotka
@21jovany prosím ťa máš zateplené základy? Mohol by si dať fotku. Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ste statik? Písal som niekde o namáhaní priečok? Viete ako sa roznášajú sily z krovu? Všimli ste si, že nemá väzníky ale krokvy s malým spádom? Viete, že nerád píšem obšírne.
Odpovedať
tiež mi to skôr pripadá, akoby krov roztiahol obvodové steny. ale ťažko takto z fotiek.
Odpovedať
@jr4 to by bol prasknuty veniec ci?
Odpovedať
@peto99 nemusí. ak roztiahne steny v strede ich dĺžky napríklad o 5-10mm (priehyb do strany), na venci to nemusí byť vidno, ale s priečkami urobí toto, čo je na fotkách.
Odpovedať
@jr4 podla fotiek nevidno, kde su polozene tramy
Odpovedať
@peto99 aké trámy? krokvy majú tendenciu roztláčať od seba pomúrnice. a tie sú kotvené do venca.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?