Ake preklady su najlahsie realizovatelne ?

No klasicke preklady maju hmotnost aj 140kg, a viac, cize je potreba 3-4 ludi. (sice dalo by sa aj v jednom, ale trebalo by velmi pevne podlazie na taky "lifting") Pripadne zeriav, riesil to niekto zeriavom ? Ide o to, ze niekto to riesi aj U tvarnicou a zaleje betonom, pripadne salunguje a zaleje betonom. Aj ked aj tam treba beton dvihat, no to si uz mozem slobodne rozdelit do 20kg kyblov a dviham menej, ako preklad, aj ked - 140/4 = 35, a hned je to hore bez miesacnia betonu (nemam miesacku). Problem je, ze ludia nezvyknu pomahat za 30e/3hod na ulozenie prekladov a este frflu, ze je to malo (nebude zeriav lacnejsi?). preto rozmyslam, ako urobit 180cm stavebny otvor v jednom cloveku. Mozno dvihak na motor, ale ten nepojde az do 270cm, ale je to natesno lebo niektore idu len do cca 238cm.. Tak uvitam akykolvek postreh :) dik..
Odpovedať
V3S žeriav zoberie za hodinu cca 30eur bez DPH. Ak splasis niekde poblizku, nieje o čom. Kde stavias na opustenom ostrove? To ti nemá kto pomôcť s blbymi prekladmi?
Odpovedať
No mozno by som niekoho nasiel, ale treba troch, to je natahovanie s ludmi :) zeriav je jeden, a ja by som len korigoval smer/pokaldanie.. preto hladam alternativne moznosti :) inak vobec neviem, aky je rozdiel medzi original prekladom a u profilovym..
Odpovedať
Profilova fotka
Murujete z Ytongu-?
Odpovedať
@mesarosanton zial z porfixu
Odpovedať
@dusantt Uprofilový překlad se musí vyplnit betonem. Jinak by tam možná dosáhl i bagr nebo auto s rukou. Nebudeš tam mít třeba ještě závoz materiálu?
Odpovedať
@rabies no auto co privezie preklady pride s rukou, len nedociahne vsade, tusim len do 8 metrov od cesty.. ale bager co mi kopal, mozno ten by vedel..
Odpovedať
@dusantt ale určitě nejlíp vyjdou ty uprofily s betonem. Dělal sem to taky. Ale na betonáž je lepší mít někoho k ruce.
Odpovedať
@rabies preco je dobre mat niekoho pri sebe pri betonazi ? nestiha to 1 clovek ? mam 30cm siroke murivo, to je 190x175mm tusim vnutorny priestor, minus zelezo, ale dajme tomu pre lahsi vypocet to tam nedam.. na 1 meter potom potrebujem len 35kg betonu, ak pocitam spravne.. cize 180cm siroky otvor = 250cm u profilov / tvarnic, co je 90kg betonu.. ale je zaujimave, ze 3 rovnako dlhe preklady sirky po 10cm, by mali dokopy az 300kg.. oprava, beton je asi 2kg na 1litero objemu, cize nie 35kg/meter ale 70kg/meter, dajme tomu 2.3kg (niekde pisu 1.7) to by bolo 80kg betonu do U profilu na 1 meter, 200kg do 1,8m/2.5m otvoru/prekladu, to uz dava zmysel.
Odpovedať
ak by bola miesacka 140litrova, tak to su tak 3-4 miesacky na 1 preklad (2.5metrovy), hm. cize na 1 meter prekladu je to viac ako 1 miesacka, hmm..
Odpovedať
@dusantt ale jo, stíhá, každopádně musíš pořád lítat nahoru a dolů. To ti fakt nezávidím, jestli nemáš někoho k sobě, aspoň na takový pomocný práce :-( .
Odpovedať
@rabies no ja to murujem v 1 cloveku, lietam hore dole, ale bavit ma to bavi :D ale na betonaz sa da najat 1 pomocnik, to by som uz nesiel uplne sam.. dvaja by sme to stihali pravdepodobne viac v pohode.. aj ked, mna to tak neuveritelne bavi, ze sa musim az krotit :D
Odpovedať
@dusantt tak to ti gratuluju. Letos začínám stavět 3. dům, tak už to tvoje nadšení nesdílím ;-) .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusantt Už si miešal betón vo fúriku? Píšeš, že nemáš miešačku. Inak, kľudne si ju kúp, neskôr tak či tak použiješ, ak staviaš svojpomocne, tak si teraz ušetríš robotu. Podľa toho, čo píšeš, by na to stačila jedna miešačka v pohode, ideálne by to bolo vyliať naraz, takto to bude zabezpečené.
Odpovedať
@dusantt pouzitie Uprofilov si dajte skontrolovat statikovi, primarne su urcene na veniec, nie ako stratene debnenie pre nosne preklady, pretoze vyrazne zmensuju prierez nosnej casti. Optimalnym riesenim by boli pre vas prekladove tramce od ytongu, dali by ste si ich aj sam hore, lebo vazia vyrazne menej ako preklady.
Odpovedať
@rabies nj, lenze ja len prvy krat, preto am to este bavi :) @stowasser to znie zaujimavo, pozriem ,dik
Odpovedať
hm, len som nepochopil, mozu sa tie prekladove trámce pouzit aj ked pojde este nad prekladový trámec viac ako 1 rad muriva ?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt pises ze pri svojpomocnej (samopomocnej..) stavbe nemas ani miesacku.... ale tak ako sa tu rozpisujes.., mas vobec projekt,??? ked sa tu pytas na veci co riesi statika...
Odpovedať
@mimms projekt mam, lenze ten projekt projektant odflakol a urobil tam chyby v kotovani a ine chyby.. projekt sa odvtedy zmenil (vysak otvorov, sirka otvorov).. miesacku zatial nepotrebujem, a keby nepotrebujem miesat beton, ani by som nepotreboval.. staci mi miesadlo na lepidlo.. dalsia vec je, ze ja nepotrebujem atomovy kryt nad zemou, preto chcem pochopit, ako veci funguju. projektanti pre istotu radi projektuju predimenzovane veci.. len tak mimochodom, povodny projekt mal ZB preklad (iny bysa nezmestil, lebo isiel do Lka) a 10cm zateplenie. super projekt ;) povodny projekt mal taku tepelnu stratu, ze do 5 rokov by som mal exekuciu a dom by mi zobrali, alebo by som mrzol v dome.. a to je dovod, preco tu riesim taketo veci.. podotykam ze sa jedna o dvojpodlazny dom, nie 5 podlazny bytovy dom.. PS: povodny projekt ma veniec ZB 30x25cm, majster co si madlil ruky na stavbu chcel veniec uplne vypustit, ze ved veniec bude v keramickom strope. Nezavisly stavebny dozod (35r skusenosti) tvrdi, ze staci U profil/tvarnica. a teraz mi povedz, o com to je teda je.. cela ta smiesna matematika ala statika..
Odpovedať
Mne ytong preklady davali dvaja ludia, chcel som im pomoct, ale nechceli.pritom ten najvacsi mal 250 kg, bol uplne mokry.
Odpovedať
ale ytong pise, Nosnosť montovaného prekladu je zaručená, iba ak sa prekladový trámec použije ako systémový prvok s nadmurovaným min. jedným radom tvárnic Ytong výšky 249 mm, min. pevnostnej triedy P2-400. cize ak MINIMALNE 1 rad, tak to snad znamena, ze aj dva..tri.... v tom pripade by to bolo ultrajednoduche riesenie, sice az na tu technologicku prestavku.. cena jedneho je 28e s DPH (175cm otvor) cize 56e za jeden otvor. 82eur za bezny preklad 175cm.. 40eur stoji 1 porfix 10cm siroky, cize to je tak 120e/preklad. 12.5cm stoji 45e, ak sa to da pouzit stylom 12.5+12.5+5cm EPS.. ale tak ci tak, je to 90e - viac ako tramec.. nuz ale to sa mi nejak nezda, ten tramec je naozaj idealny potom, lahky, lacny.. aj ked sa nad tym zamyslim, ZB by stal tak 10eur/kus na betone a zeleze, plus pracnost a debnenie zaujiamve moznosti.
Odpovedať
@originalx to nad hlavu dvihali 125kg kazdy ? alebo mali vysoke lesenie ? to boli ti majstri, co to rychlo cele vytiahli tie mury ze? ak si dobre pamatam na prispevok z minulosti.. aj tam si ich chvalil, no radost mat takych ludi :)
Odpovedať
@dusantt dvaja dvihli jeden koniec prekladu a potom dvihli druhy koniec prekladu a bolo to.vsetky preklady mali za par minut hore.bola radost na nich pozerat. Ano ti majstri od ytongu to boli.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@dusantt pouzil si nakoniec tie ytongacke tramce v kombinácii s obvodovym murivom porfix?
Odpovedať
@nicearty nakoniec som pouzil klasicke ytong preklady v kombinacii s porfix tvarnicami.. obe 30cm siroke... ale uz ani neviem preco som nepouzil porfix, tusim ze oni nemali mojho casu 30cm preklady, asi preto ytong :) tramce som nakoniec nepouzil, lebo som nakoniec nepotreboval tych 12,5cm navyse, ktore oproti prekladom ponukaju :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?