Ako obkladat?

Dobry den,chcem sa spytat na jednu jedinu vec.Obkladaju mi kupelku a 2 ludia mi povedali ze lepidlo maju majstri davat na stenu nie na obklad alebo naopak len na obklad nie na stenu.Ako to teda naozaj je lebo ma strasia ze mi ro raz spadne koli vzduchovej bubline alebo nieco take. Dakujem. 8-) 8-) 8-)
Odpovedať
Majstri vedia, čo majú robiť a kam lepidlo dávať... Môžu použiť ktorýkoľvek spôsob, dokonca ich aj kombinovať ;-)
Odpovedať
Ja viem ze vedia,len chcem vediet nazor ci je to jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@porsche19 no a realita taka, ze velke obklady sa spravne lepia tak, ze sa natiera aj stena aj obklad :)
Odpovedať
A ked sa da len bud na stenu alebo len na obklad co sa stane? A co je to podla vas velky obklad?
Odpovedať
Profilova fotka
@porsche19 30cm a viac, dovolim si zacitovat z technickeho listu lepidla co som v kupelke pouzival ja : • Hladkou stranou nerezového hladidla sa na podklad nanesie tenká kontaktná vrstva lepidla. • Ozubeným hladidlom sa nanesie primeraná lepiaca vrstva, pokiaľ možno jedným smerom. Na celoplošné lepenie dlažieb v miestnostiach s predpokladaným zvýšeným zaťažením najmä vlhkom a teplom sa ešte lepidlo nanesie na rubovú stranu keramického obkladu (tzv. lepenie metódou Buttering-Floating).
Odpovedať
Rozumiem,ide mi hlavne o obklad co ked mi majstri davaju lepidlo len na obklad nie na stenu.Je to takk cca 30x15-20 cm obklad take pasy
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ja tak robím dokonca aj malé obklady.. Na stenu nanesiem cca 1mm vrstvu lepidla a na obklad nanášam hrebeňovou stierkou. :-)
Odpovedať
Dakujem za reakciu len by som sa chcel dopatrat co sa stane ak nanasaju len na obklad a nie na stenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@porsche19 no ja to vidim na riziko odpadnutia :), specialne ak sa vykakali aj na penetraciu . Veci sa maju robit bud poriadne, ale sa na to vykaslat. Ale je taka doba, ze teraz majstruje hocikto.
Odpovedať
Penetracia tam je.
Odpovedať
ja si obkladam aj na stenu aj na dlazbu, na stenu hrebenom ,na dlazbu tenka vrstvicka , som uz aj nejaku sekal dole a mozem povedat ze uz nechcem :-p ,fakto to drzi(knauf flexkleber)
Odpovedať
Dakujem za poznatok ale konkretne co ak davaju len na ten obklad a na stenu nie? Dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mne na byte obkladač vlhčil kachličky a dlažbu, potom nanášal lepidlo hrebeňom na podklad a takmer všetky po poklepaní duto znejú. Zatiaľ neodpadli, neodskočili.
Odpovedať
@majkoj Možem vedieť,z akého dovodu by to malo odpadnúť?
Odpovedať
Nevravim ze to moze odpadnut len chcem vediet dovod-rozdiel preco niekto tak a niekto tak postupuje.Ci je v tom hacik a ci nie.
Odpovedať
@porsche19 myslim, ze je to o tom ako je kto zvyknuty a co mu ide rychlejsie. Kym tie kachle drzia je mi jedno ci natiera lepidlo na stenu alebo na kachlu. Mne sa lepsie robilo, ked som natrela lepidlo na stenu. Pri natierani na kachlu som nemala tu istotu trafit ju na spravne miesto a pekne vyrovnat. Drzali setsakramentsky dobre. Ked sli dole museli sme si ist pozicat buracie kladivo. :-p
Odpovedať
@porsche19 Nenechaj sa odradiť luďmi,ktorí majú vzduchovú bublinu nie pod obkladom ale v hlave.To je úplne jedno,kam nanesieš lepidlo.Väčšinou o tom rozhoduje podklad na ktorý obkladáš.Ak máš rovné steny a dobrý podklad,možeš hrebeňom na stenu.Ak si potrebuješ dorovnať na stene malé nerovnosti tesne pred lepením,tak to urobíš a následne si natrieš hrebeňom obklad. eto vsjo
Odpovedať
@zita19 A z akej vzdialenosti si triafala tie kachle na tú stenu???Som sa dobre pobavil.Tá kachla sa musí dať pohnúť aj o päť minút avšak najčastejšie je vyrovnaná do 10 sekúnd.
Odpovedať
Profilova fotka
@vivan nuz uz som videl viacero takych opadanych a vyrobca lepidiel to neodporuca len z dlhej chvile. Doma som lepil vyse 120m2 dlazby a obkladu, zatial som nasiel 2ks ktore nedrzia na 100 percent. Obidve su v miestnosti ktoru som nelepil obojstranne. Ja netrvrdim, ze to odpadne, ale riziko je vacsie a nevidim dovod ho podstupovat.
Odpovedať
@vivan polozila na lopatu a nahadzovala forhandom.. Alebo spravny je backhand?
Odpovedať
@majkoj obojstranne nie je podmienkou ale akou takou istotou práve pre tých,ktorí sa na majstrov hrajú alebo to idú robiť prvý krát.Treba vedieť zhodnotiť kvalitu podkladu,konzistenciu a kvalitu lepidla a stačí nanášať jednostranne a bez obáv.
Odpovedať
este treba dodat, ze dnesni pseudomajstri nemaju problem lepit obklad aj na "buchty"
Odpovedať
Profilova fotka
@vivan "vzdy to robim takto a nikdy nebol problem ", hej to je standartna vyhovorka majstrov (ktoru pocuvam casto), ktori ignoruju technicke listy vyrobbcov ale nikdy nie su na vine oni.U svokry je duta polka obkladu...
Odpovedať
ja obojstranne lepim aj porobeton - logicky mi prislo, ze to lepsie nalepi, ked lepim lepidlo o lepidlo, nez lepidlo o prach.
Odpovedať
@godfather a predsa su taky majstri, mojej sestre tak za rok odisla dlazba od zeme, lebo to bolo na buchty :-) @porsche19 -nemusi nanasat na stenu staci na obklad, ale musi byt na hreben, rovna stena a napenetrovana ( z manzelom sme obkladali kupelnu sami tymto sposobom a nieje problem a to nam este strelili dvere od sprchovacieho kuta pri vybalovani a ked uz vtedy neodpadli tak uz nikdy :-) (taka rana, ze som si myslela, ze strelila plyn.bomba)
Odpovedať
@weggie porfix aj ytong robia bezplatne skolenia prace s ich vyrobkami. Predpisana koexistencia lepidla nedosahuje hustotu umoznujucu jeho klasicke nanesenie a preto sa pouzivaju specialne murarske lyzice. Vdaka tomu je minimalizovana hrubka lepidla. Skuste si to vygooglit, mozete vdaka tomu usetrit mnozstvo balikov lepidla a vedlajsim efektom bude pevnejsi spoj.
Odpovedať
@stowasser no ja som spotreboval menej, ako mi dali, tj, menej ako 20kg lepidla na 1paletu, aj ked sa mi sem tam nieco uslo aj na zem, resp medzi kapsu nad perodrazkou, cize som spokojny.. nejake to balenie padlo obeti ked sa mi pokazilo miesadlo, potom ked som musel odist zo stavby, atd.. cize nemam vyssiu spotrebu, a mam len 17cm siroku lyzicu na urovnanie.. ono naozaj malo toho lepidla treba, az som prekvapeny - napr. mam po pracovnej dobe, ale este mam lepidlo, tak chcem ho vyuzit, nalepit nejake rohy este, lepim, lepim a lepidla neubuda :) cize ohladom toho som spokojny, je to dobry system. skor som mieril na obojstranne lepenie velmi kratkych dorezov, ktore sa uz neopieraju o nic ine - napr 10cm dorez pri konci muriva alebo okna, ak to uz inak nevyslo. tak dam trochu lepidla aj medzi perodrazku, nech to drzi aj tam, ale neviem, mozno to robim zle..
Odpovedať
preto na lepidle netreba šetriť a používať pod obklad a dlažbu flexi ;-)
Odpovedať
Na obklad a dlazbu nanesiem tenku vrstvu lepidla a na podlahu alebo stenu vrstvu ktoru roztiahnem hrebenom...doppsial vsetko drzi
Odpovedať
Flexi sme davali ziadne ine :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?