Pleseň v novostavbe v lete

Zdravim Vsetkych, viem ze je tu tem na plesne habadej ale nejak sa ani jedna nepriblizuje mojmu pripadu. Asi pred mesiacom sme sa nastahovali do nasho vytuzeneho domceku (bungalovu). Je postaveny z 30cm YTONGu a zatepleny vsade 10cm EPS. Zaklady su zateplene 3cm XPS; plastove okna. Okolo domu drenaz (NOPfolia, rura, strk, geotextilia...) Ked sme sa nastahovali hned zo zaciatku sme citili ze je v spalni taky vlhsi vzduch. Vetrame NEPRETRZITE. V dome je celkom dobra teplota hlavne v tychto horucich dnoch je dnu v dome stale prijemne. Na druhej strane asi pred tyzdnom sme si vsimli ze na podlahe (laminatova) z tych spar nam rastie plesen (nikde je to lepsie niekde horsie) - utrie sa to savom a je na nejaky cas pokoj potom sa to objavi zas inde. Pri dnesnom rutinnom utierani plesne z podlahy ma napadlo posunut v spalni komodu a cuduj sa svete hroza. Cela stena za komodou uplne spleniveta takisto aj ten papundekel co je zo zadu na skrinke. Plesen zeleno-zltej farby. V rohoch na stenach ziadna plesen nie je (zatial) s vynimkou tej spalne kde sa spravila za skrinou. V detskej sme pozerali tam nic za skrinou nie je budeme to musiet este preskumat dokladnejsie. Moze to byt ze mury neboli riadne vysusene a hned sa zateplilo? Alebo poter na podlahovke (Poter sa robil v Januari 2013 a "schol" asi mesiac) nevysuseny dostatocne. Dodavatel tvrdi ze poter je suchy, aj ked som ziadne meranie vlhkosti nevidel. Alebo som este myslel na to ze kedze je leto a my nekurime v podlahovke je studena voda ktora povrch ochaldzuje... Pred nastahovanim som si vsimol v strede domu na podlahach v kutoch dokonca skondenzovane kvapky vody na dlazbe aj na podlahe - potom to ale zmizlo a uz sa to neobjavilo. Sme naozaj zufali uz... vsetky rady su vitane. Aka je vasa diagnoza?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
diagnóza je, že domy vlhnú v lete, nie v zime. Nasťahovali ste sa do úplne vlhkej stavby a prestali ste kúriť v apríli. To, čo je Vám teraz "príjemné" to je príjemné aj plesniam, vlhko. Nastavte kotol na 20st a kúrte aspoň v noci Práve vetraním sa Vám dostáva dnu vlhký vzduch a ten kondenzuje.
Odpovedať
Diagnoza? Nevysuseny,nevyzrety dom,pravdepodobne pouzite aj nevhodne materialy na zateplenie. Tym, ze ste sa rychlo nastahovali, produkujete denne dalsiu vlhkost. To, ze vam uz plesne vyrastaju z podlahy, neznaci nic dobre. Asi by bolo navhodnejsie podlahy rozobrat aspon po bokoch, nech sa vsetko dokladne prevetra. Savom sice na cas plesne znicite,ale neodstanite pricinu. Mozno by pomohol elektricky vysusac vzduchu
Odpovedať
@hyperoxyd Súhlasím s možnosťami, ktoré nadhodili @jan45 a @majki555 . Koľko izolácie je v podlahe? Ide o to, aká je povrchová teplota podlahy. Zmerajte teplotu a el. vlhkosť. Je dosť možné, že veľa vetráte tým horúcim vlhkým vzduchom zvonku, ktorý sa pri podlahe ochladí a je tam pri zvýšenej vlhkosti rosný bod. Nedávno bol tento problém v jednej novostavbe, kde mali pol domu zapusteného do zeme. V podlahe 6 cm EPS, RV 70%, teplota okolo 18°C. Čím viac vetrali, tým viac mokré a plesnivé. Museli zakúriť, aby zvýšili teplotu a nedochádzalo k rosnému bodu. Ja som toto zažila na Orave v starom dome v lete - na dlažbe v kúpeľni sa robili mláky, bola veľmi studená a v snahe vyvetrať to, som mokrotu len zväčšovala.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Tentokrát s vami nesúhlasím.Úpne evidentne podľa popisu sa jedná o nevysušenú nevyzretú stavbu.Ytong je v podstate vykysnutý betón.Vyrába sa mokrou metódou.Podľa ich podnikových noriem by fabriku nemala opustiť tvárnica s vyššou zabudovanou vlhkosťou ,ako 40%.Z praxe viem ,že väčšinou je tej vlhkosti cez 100%. Ytong odporúča po vymurovaní stien a zhotovení strechy nechať sušiť stavbu min 2 roky!!!! zateplovať po 3 rokoch!!! Moja rada vetrať vetrať a vetrať. Robiť vždy ako je to mžné prievan.Poter 5 cm hrubý ,nech je akýkoľvek ,nedokáže vyschnúť v letných mesiacoch za mesiac.
Odpovedať
@antonmesaros nesouhlasím s tvým nesouhlasem s balcksr. praktiku. PRO
Odpovedať
@hyperoxyd Dobrý den. Problém jednoduchý, řešení také jednoduché, ale nechutné. V první fázi je nutné si uvědomit, že Vás stavitel oblafl a barák Vám předal mokrý, i když ten ( barák ) se tvářil, jako že je suchý. On byl suchý pouze na povrchu. Plíseň vyrašila na podlaze, kde se totálně zabránilo vysychání položením laminátové podlahy, To samé platí i o plísni za " kredencem " nalepeným na stěně, nebo bez větrací mezery. Jak naprosto špatně radí anton špelec ostrostřelec - alias PRO, větrání v těchto vedrech situaci nevyřeší, ani nezlepší, ale totálně zhorší. Jediné východisko je intenzivní vysoušení baráku a zejména podlah. Jak píše jan45 je potřeba topit. On sice skromně píše aspoň na 20 °C a aspoň v noci, ale já v zájmu bleskové války radím topit na plné pecky, nevětrat a do baráku naskládat kondenzační sušičky. Demontáž laminátu je nutnost ( to Vás beztak nemine ). Savo je dobré na kamufláž následků, ale jde o odstranění příčiny. S největší pravděpodobností to asi půjde nejlépe udělat po jednotlivých místnostech, kdy v podlaze zapnete pouze okruh pro tu jednu konkrétní místnost a do ní umístíte tu kondenzační sušičku. Nebudete stačit vynášet vodu.. Čili zde to zrekapituluji : topit na plné pecky, nevětrat a nějakou dobrou kondenzační sušičku a hlavně demontovat tu laminátovou plovoucí podlahu. Ona už stejně plave celá na plísni. :-p :-p :-p :-p :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
@antonmesaros Určite sa zabudovaná vlhkosť na tomto probléme podieľa najväčším dielom. Ja som chcela len doplniť to, čo už napísali dvaja páni predo mnou, s čím som vyjadrila súhlas. No a chcela som, aby sa majiteľ domu dopracoval aj k nejakým číslam teplôt a vlhkosti, na základe ktorých sa urobia určité kroky. Ja to zatiaľ vidím na spustenie kúrenia, vetranie - v ktorý čas počas dňa? chce to vzduch suchý a horúci, alebo suchý a studený, odmontovanie podlahovej krytiny, dezinfekciu, odvlhčovač. Dokonca si myslím, že aj keby zvonku EPS nebol, tak by to robilo rovnako. Myslím, že si neprotirečíme. Len počas bývania riešiť takúto vec je umenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr S tým súhlasím .Zateplením to zapríčinené nieje ,len sa tým problém predĺži.Dlhšie to bude schnúť.Oponoval som vám peto ,lebo si nedokážem predstaviť klimatické podmienky za ktorých by sa zrážala voda na Ytongu ,pri momentálnych teplotách v exteriéri.To by musela mať stena z Ytongu ,ktorá je omietnutá tenučkou vrstvou omietky ,okolo 5°C.Toto si fakt nedokážem predstaviť. @hyperoxyd Zopakujem.Poter v zime za mesiac nevyschne je to nezmysel.MUSÍTE.Demontovať všetky plávajúce podlahy.Čím skôr tým lepšie.Inak rizkujete ich úplné znehodnotenie.Poter sa musí nechať dodatočne vyschnúť.Leto je na to ideálny čas.Všetky skrine ,ktoré sú tesne opreté o steny vysťahovať, alebo odtiahnúť od stien min 50cm.Ak nevysušíte dom cez leto tak cez následujúcu zimu budete mať obrovský problém.Ak máte malé deti ,tak by sa nemali v takomto dome vôbec zdržiavať.Riskujete zdravotné problémy alergie pľúcne ochorenia.Ak vám dom stavala jedna firma ,tak máte plný nárok na reklamáciu a náhradné bývanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva To že so mnou nesúhlasíte je vaše právo , ale za to ma ešte nemusíte urážať. Na rozdiel od ostatných neodporúčam zakúriť v podlahovke.Vysuší sa tým plieseň ,ktorá už vznikla pod plávajúcou podlahou a stúpajúci teplý vzduch ju ešte intezívnejšie rozpráši po celom dome.Zdravotný problém sa tým zhorší.Vlhká plieseň nieje taká nebezpečná ,ako suchá.Plesňové spóry sa rozširujú hlavne v čase keď plieseň po intenzívnom raste rýchlo uschne.Naštudujte si o tom niečo .O pliesňach je toho na nete popísané dosť.
Odpovedať
@antonmesaros Áno, zakúriť až po tom, čo dajú preč podlahu a dezinfikujú. Kúrenie na urýchlenie schnutia poteru. Či aj vtedy niečo hrozí? S tým rosným bodom pri podlahe: ak je vysoká vzdušná vlhkosť napr. 80% a teplota 22°C, tak rosný bod je už pri 18°C. Preto som sa pýtala aj na izoláciu podlahy. Toto je najhoršie - keď sa stretne dokopy viac možných príčin...
Odpovedať
@hyperoxyd Teraz podlahovka podlahu neochladzuje - je tam ustálený stav, aj voda aj poter majú rovnakú teplotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Áno hrozí.Ak poter rýchlo vyschne môže sa povydúvať alebo pokrútiť.Takže ak kúriť tak len po odstránení plávajúcej podlahy a prvé zakúrenie by sa aj po tak dlhej dobe malo robiť podľa odporúčaní firiem čo montujú podlahovky.Pomalé pridávanie teploty kúrenia.cca 1°C každý /24 hod. S tým rosným bodom.Je možné vytvoriť takéto podmienky 22°C/80%,ale tak ako som písal na tenučkej vrstve omietky ktorá sa prehreje na teplotu okolia za minútu dve takmer nemožné.To by musely mať dom z tvrdých studených skál.Musela by to byť masa materiálu, ktorá sa len tak ľahko nevyhreje.Za príklad môžem uviesť to čo všetci poznajú,pohár chladeného piva.Ten sa okamžite zarosí.Ale po 5 minútach je rosa preč.Je to malá masa materiálu ktorá sa pomerne rýchlo na teplom vzduchu zohreje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dakujem vsetkym za odpovede, vobec som necakal taku odozvu. Momentalne sme odcestovani na vikend k rodicom. Zapol som kurenie na 25ºC (co je najnizsia hodnota na kotli...) okna na vetracku. Som fakt zvedavy co bude ked dojdeme domov. Buduci tyzden pride firma ktora na zmeria vlhkost poteru. Tak napisem potom ake cisla dostaneme. S tou vymenou podlah si vobec neviem predstavit ako to bude hlavne v kuchyni kde je na tom linka + vstavane spotrebice na druhej stene.. no uvidime. Drzte palce
Odpovedať
@hyperoxyd držíme
Odpovedať
Este aby som upresnil poter sa robil v januari a plavajuca sa davala az niekedy v maji... problem moze asi byt aj v tom ze plavajuca podlaha stala v dome neorzbalena asi mesiac-dva. Tak mozno sa zacala chytat pliesen uz tam.
Odpovedať
@antonmesaros ale, ale , ale ? když nesouhlasím s kravinou ( s tvou kravinou ) tak se milostpán urazí ? měls ve škole dávat více pozor a poskládat si pořadí, jak to probíhá. :-p :-p :-p
Odpovedať
@hyperoxyd Dobrý den. Já bych Vám také rád držel palce, nicméně přenos vodní páry, čili odpar vody probíhá z prostředí s vyšší teplotou do prostředí s nižší teplotu. Čili podlaha +25 °C je v podstatě proti vzduchu studená, tak se nic nebude odpařovat, ale na druhou stranu tam nic navíc nezkondenzuje. Ale o to v této fázi nejde. PS Jestli se tam nainstalovaly plesnivé lamely laminátové podlahy, tak potěš koště. To jsem zde všichni za blbce a problém vznikl naprosto jinak. Někdo ho záměrně vyrobil. Ale pořád si říkám, že to bude nadměrná vlhkost potěru a stěn a tudíž to chce vysušit. Návod jsem poskytl. Větrání nyní v parném létě tu situaci zhorší. Amen. :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
Potrebujem nutne radu: v detskej izbe som cítila pleseň, tak som odrezala kus tapety za posteľou a našla tam toto. Podozrenie je na dve veci - kúpeľňa susedí s oboma detskými izbami a objavilo sa mi toto o oboch detských a vždy iba na stene susediacej s kúpeľňou - čiže odhadujem, buď prasknutá trubka, alebo je príčinou sprchový kút, ktorý je robený bez vaničky ale tak, ako sa to dnes robí, s odtokom do zeme a niekde je zrada - a táto stena na foto susedí sprcháču. Ak mi niekde praskla trubka, ako to zistím? Väčšina ide totiž pod poterom a pod zateplením, takže rozbíjať poter len tak od buka sa nedá. Som si istá, že je problém iba na týchto stenách s kúpeľňou, dnes som poodťahovala všetkom nábytok, načala všetky tapety, nikde nič nie je, iba tieto dve steny. Je mi do plaču z toho.
Odpovedať
Profilova fotka
a ešte doplním - samozrejme sú to teda vnútorné priečky, všetky vonkajšie steny i ostatné vnútorné priečky sú OK, takže vlhkým domom to nie je - postavené máme z tehly 38 a zateplené 15cm vlna. Obvodové múry, všetko suché, iba tieto dve steny.
Odpovedať
@andreah25 Da sa kupit vlhkomer, ktory odmeria vlhkost v stene/dreve. Davnejsie som to kupil v Lidli za cca 10EUR. Minimalne na zaciatok by sa s tym dalo zistit, ktora cast steny je ako vlhka a najst miesta, ktore su na tom najhorsie. Potom by som sa zameral, preco je to na tych miestach problematicke, ci skutocne presakuje sprcha, ci praskla trubka (dalo by sa zistit klesanim tlaku v systeme) atd. Plesnive steny nikomu nezavidim, je to boj na dlhe trate. Byvam v starom dome, v ktorom s plesnami bojujeme uz 7 rokov od kedy sme sa sem nastahovali, boj sme defakto prehrali. Zacali sme to riesit stavbou noveho domu a dufam, ze tam nas toto svinstvo uz nepostretne.
Odpovedať
@supiiik este dodam, ze novy dom nestaviame koly plesniam v tom starom :D
Odpovedať
Profilova fotka
ako dlho bývate v tom dome?
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ten vlhkomer idem kúpiť hneď v pondelok.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros od októbra - čiže presne 8 mesiacov
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ja som doteraz bývala štyri roky v novopostavenej obecnej bytovke a véééľmi dobre viem, čo za sviňa je pleseň - a to sme mali jediný celkom ešte suchý byt proti ostatným.
Odpovedať
@andreah25 mozno mate zle zaizolovany sprchovy, ale to je len hypoteza
Odpovedať
Profilova fotka
@s555 pod sprcháčom na poteri a tiež na stenách sú štyri vrstvy akéhosi izolačného neviem čoho - manžel to robil poctivo. Preto si myslím, že voda zo sprcháča uniká cez špáry kachličiek (mozaika na stene či podlaha - neviem) a nevyráža to na stene presne na úrovni sprcháča alebo presne na ukončení toho náteru.
Odpovedať
@andreah25 kuk na diskusiu o hydroizolácii....
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 podľa tvaru plesnivého miesta si myslím že to nieje vlhkosť z netesností v kúpelni ale zabudovaná vlhkosť v murive som si istý cca na 99%..Ak by to bola netesnosť tak fľak by bol výrazne mokrý ,bolo by vidieť mokré miesto.Na fotto je vidieť len pliseň žiadne zamoknuté fľaky.Kúpelňové steny vám môžu plesnivieť práve peto lebo sú z jednej strany zakryté obkladom z druhej tapetou bohužiaľ je to daň za rýchlostavby.(môžem sa mýliť , je to príliš málo informácií) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 súhlas s antonmesaros, ak máte plynové kúrenie, kúrte aspň v noci alebo len v okruhoch, kúpeľňa a priľahlé. Vysušenie murovaniej stavby môže trvať aj dva roky. Pre istotu by som skontroloval silikónové spáry a ostatné pretrel duvilaxom alebo lukofobom..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?