Kupa "bytu" ktory je klasifikovany ako nebytovy priestor -ubytovacia jednotka

Dobry den, zvazujeme kupu bytu avsak byt ktory sme si vyhliadli a vyhovuje nam je klasifikovany ako nebytovy priestor - ubytovacia jednotka. Ide o 3izbak v novostavbe v Bratislave. S trvalym pobytom nebude problem ani s hypotekou avsak bojim sa ci nam nevzniknu problemy napriklad pri cene energii smetneho, daniach atd. A hlavne sa obavam nasledneho predaja o takych cca 10 rokov. Mate niekto takuto skusenost?
Odpovedať
dobrý deň, nemám s tým vlastnú skúsenosť, ale keďže sa jedná o 3izbák v novostavbe,ktorý je ale klasifikovaný ako nebytový priestor-ubytovacia jednotka, tak s najväčšou pravdepodobnosťou je to byt, ktorý má problém s preslnením, teda že je nedostatočne preslnený na to,aby mohol byť klasifikovaný na byt (vyhláška 532/2002 §18 ods. 2). Osobne by mi tam to preslnenie asi chýbalo, možno to potom ovplyvní aj cenu za kúrenie, svietenie... to ja už neviem odhadnúť.
Odpovedať
@zuzanak2020 ako napísala @ver0ni môže tam byť to, uvedený byt určite nemá parkovacie miesto, môže by ťproblém že pri stavbe nebolo v rámci stavebného konania povolené toľko bytov tak to obišiel, a podobné veci, celkovo, ide len o snahu investora ušetriť na nákladoch a následne to predať ako byt a zhrabnúť za to prachy. Chápem že bytov je nedostatok ale toto špekulantstvo by som určite nikdy nepodporil.
Odpovedať
@ver0ni predajca tvrdil ze je to kvoli uzemnemu planu... Cela budova su taketo "byty" okrem najvyssieho podlazia kde su terasove ... Preslnenim to podla mna nebude nema tej budove velmi co tienit a okna su velke
Odpovedať
@zuzanak2020 sama si si odpovedala. Investor len oklamal stavebný úrad a teraz "oklame" teba že ti to predá v cene bytu.
Odpovedať
@sousedekovci89 parkovacie miesto ma ale ano ide presne o to postavit byty tam kde to uzemny plan nedovoluje... Tiez to nerada podporujem ale bohuzial bytov v brarislave je neskutocne malo, panelove nam nevyhovuju dispoziciou a akekolvek schopne su zas pre nas mimo cenovo ... Tento mal aj dobru dosrupnost do centra aj dispozicii tak musel byt niekde hacik ...
Odpovedať
@sousedekovci89 viem preco je to klasifikovane ako nebytovy priestor mna skor zaujima ci niekto taketo nieco kupil a potom znovu predal...ci bol problem s predajom, ci nemali banky problem dat zaujemcom na to hypoteku atd. ... A tiez ma zaujimaju ceny energii a dan, ci sa to lisi od bytovych priestorov
Odpovedať
@zuzanak2020 s predajom problém môže byť, nakoľko sa na takéto veci (či je "byt" skutočne bytom) pozerá čoraz viac ľudí. A že územný plán niekde nepovoľoval bytovú výstavbu? ono to nejaký dôvod má určite to nebolo len tak z pasie.
Odpovedať
Profilova fotka
no v takomto pripade ak sa s tym nic neda robit a nie je moznost preklasifikovat ho ako bytovy priestor, nekupoval by som ho.
Odpovedať
sranda... podla mna ho kupis, uz si rozhodnuta... tak naco si sa sem prisla poradit? 🙂 trvaly pobyt: ano, tym padom smeti: ano, dan z nehnutelnosti - v realite sa to velmi nekontroluje (aj ked pravdepodobne budes musiet dolozit aj LV kde je to uvedene ako nebytovy), takze to mozes skusit zdanit ako byt, nebytovy priestor ma ine dane (za 30 sekund som to vygooglil - v BA byt 0,9 - 1eur ; nebytovy 3,5-6eur alebo 1,8-2eur) za dalsich 30 sekund som vygooglil ako je to s elektrinou: https://www.zsdis.sk/Uvod/Podnikateli... to je distribucia, dodavka EE - to si uz pozri sama, to snad zvladnes.
Odpovedať
@zuzanak2020 N základe čoho je tam dovolené prihlásiť si trvalý pobyt v takom byte?
Odpovedať
@zuzanak2020 predaja by som sa nebal. tak ako to ste ochotni kupit vy, to budu ochotni kupit aj ini. cenu urci samotny trh. akurat mnozina kupujucich sa preriedi lebo ubudnu ti, co by to chceli kupit na hypo. tak ako tu bolo vyssie spomenute, budete mat vyssie dane, ine sadzby el a plynu. na druhu stranu ak ste podnikatel, mozte z toho vytazit. treba si hodit na papier plusy a minusy a tak sa rozhodnut.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie toto by nebolo pre mna. Ako kedz uz byt, tak nech je vsetko aj papierovo tak ako ma byt
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zuzanak2020 s tým preslnením..teraz problém nie je,len aby o pár rokov nevyrástol v okolí objekt a bolo po slnku,pretože môžu argumentovať,že Tvoj ,,byt" je nebytový priestor
Odpovedať
Asi tak ako hore pisu. Ak je to nebytovy priestor, nikto na teba zrejme nebude pozerat ako na obyvatela bytoveho domu. Takze ziadne staznosti, ze zhorsene byvanie atd ti neprejdu zrejme. Tiez ten byt zrejme nebudes moct prenajimat ako bytovy priestor ak nahodou niekedy budes chciet. Tiez neviem ako budu riesene schodze vlastnikov a sprava bytovky, kedze to nie je bytovka a nepodlieha tymto zakonom…
Odpovedať
Profilova fotka
Problem vydim v tom ze nebytovy priestor nemusi splnat tepelnotechnicke parametre - takze zateplene je nie podla normy, preslnenie kde musi byt v izbach aspon 2h denna priame svetlo, potom vysky miestnost lubovolne, hygienicke normy,hluk-napr.dialnica,zeleznica atd...pripadne ano ak je zona nie urcena na byvabie,mozno je v danej zone priemysel,sklady,vyroba....cize na buduci predaj otazne a pre vas ak vam nevadia urcite veci,tak mozte byvat mozno za lepsiu cenu. Co sa tyka dani,energii,to je otazne do buducna....predsa budovy na byvanie budu mat ceny energii nejak regulovane,ale ostatne budovy?
Odpovedať
@zuzanak2020 svagrina ma tak kupeny byt, ze ich nepustili percenta a preto ma nebytovy priestor. Zatial neplanuje predaj, ale trvaly pobyt tam nemoze mat prihlaseny. Taktiez kvoli tomu nema narok na parkovanie v centre mesta za lepsiu cenu. Upratovanie spolocnych priestorov je na dohode vsetkych a aku dan plati netusim. Kupovala za hotove a tak s bankou neriesila nic. A banky hladaju vzdy problemy, tak to jedine zistovat bhd cez financaka alebo v banke.
Odpovedať
už keď mám riešiť bývanie, tak by som proste chcela, aby bolo všetko na poriadku a nemala s ničím do budúcna problém. osobne teda neviem, či by som do niečoho takéhoto šla
Odpovedať
@leatea nech svagrina kukne sem: https://ficek.sk/trvaly-pobyt-v-apart... je tam vsetko popisane. V dnesnej dobe je mozne prihlasit trvaly pobyt takmer kdekolvek - jedina vynimka su nebytove priestory (obchod, kancelaria atd.). Developer to vacsinou inak riesi tak, ze niekolko tych jednotiek v bytovom dome su realne skolaudovane ako "byt" a tam vie poprihlasovat vsetkych na trvaly pobyt 🙂 Neviem ako je to v tomto pripade.
Odpovedať
@marekjahoda no ona to ma ako nebytovy priestor, mozno kancelariu. Netusim, zmluvu som nevidela. Ale bude to zaujimave, az pride na dedicske a rozhodnu sa predat rodicovsky dom, ze kde bude mat trvaly pobyt.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?