Zmena okien. Vítam všetky nápady

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte. Viem,že tu sa stávajú len domy od 100m2 vyššie, obývačku mate podaktorí väčšiu ako my budeme mat celý dom. Ale, predávame byt, vyplácame hypo a zostane nám na stavbu montovaneho domu. A bez hypotéky. Pozemok máme. Kalkulácia je, len ma zaujíma, kým ešte môžem menit okná, ako to najlepšie rozložiť v obývačke? Takto mi tam vlezie aj veľká sedacka, aj relatívne pekná kuchyňa, plus je špajza. Co by ste zmenili? Prosím vás - okrem rozmerov. Na viac nie len že nemáme, ale nám to staci. Je to v podstate nás byt, no aj s pozemkom a budeme mat svoje. Žiadna bytovka. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od katena18111:

@jankazb pôvodne som tam mala navrhnuté horizontá…
@katena18111 varenie s výhľadom do obývačky je super. 120cm je v pohode. Pozriem tu tvoju novú diskusiu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankazb:

@duzu to je určite pravda, pre mňa ale rozhoduje …
@jankazb ked viac pre oheň tak otvorený krb, tam sa reguluje horenie len množstvom vhodného paliva, nesmie praskať aj ked 90% tepla vyfučí komínom a nebude nikdy prehrievať , môžeš mať i metrový otvor, akurát sa musí celý uzatvárať ked sa nepoužíva, tiež mám otvorené kuchyňu s obývačkou,môže byť veľká TV, keby som to robil dnes vybúral by som celú priečku a kuchyňu ide po uvarení zastrieť @petersd okná majú veľké sklá a praskajú? aj krb sa musí dať regulovať tak aby sa rýchlo nemenilo teplo
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@jankazb ked viac pre oheň tak otvorený krb, tam …
@duzu zasa úplne stredoveké riešenie nie. 😂. Máme veľkú 16kW vložku, ako tv je pre mňa dostačujúca.
Odpovedať

@duzu zasa úplne stredoveké riešenie nie. 😂. Máme…
@jankazb a kam dávaš to teplo? to stačí i pre 200 m2 nezateplený
Odpovedať

@duzu zasa úplne stredoveké riešenie nie. 😂. Máme…
@jankazb Tiež si myslím, že krb s otvoreným ohniskom v rodinnom dome postavenom v aktuálnom štandarde nemá čo hľadať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@jankazb ked viac pre oheň tak otvorený krb, tam …
@duzu Okná nemajú kalené sklá.
Odpovedať
Profilova fotka
@katena18111 - prestante clenit dom na "sekcie". Vela priestoru sa da usetrit tym, ze priecky su ulozne priestory - japonsky pristup. Vy mate ulozneho priestoru na 3 osoby sakra malo. -----Technicka miestnost v tinyhouse je uplne mimo. Ani v 3izbovom byte TM nemate. Ak planujete kurit plyn.kotlom, dajte ho do kuchyne. Ak TC, jednotka je vonku, bojler musite dakde umiestnit. Usetreny priestor z TM venujte redesignu kuchyne/obyvacky. -----Dom s 70m2 chodbu nepotrebuje - riesi sa to kvalitnymi dverami a zalomenim -----Bez rekuperacie?. Je rok 2025. -----Kachle/krb - pri 70m2 a TS=3kw je to 1500e za komin + 500e za kachle. Komin sa da urobit aj po fasade neskor, ale vobec by som nesiel touto cestou. -----Kuchyna - optimalizacia na L-tvar.Vyuzit rozumnejsie priestor kde su aktualne kachle. --WC/kupelna - ak sa da, dispozicne oddelte WC a kupelnu, aby to boli 2 priestory. WC s vlastnym oknom Neviem aky je vas rozpocet, ale z hladiska value for money by som skor isiel cestou minimalizacie podlahoveho priestoru za cenu poschodia. Ak trvate na aktualnom rozmere, tak to komplet prekopat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@katena18111 - prestante clenit dom na "sekcie".…
@mgx ahoj. Ďakujem za komentár. Stále zvazujeme najlepšiu alternatívu. Je mi jasne,ze by sa ľahšie plánoval dom so 100m2, no na to,žiaľ nemáme ani €, ani pozemok. Je v spade a vojde max rozmer 7.4x10 podľa projektanta. Toto som poslala firme,kt.nam ma stavať. Nasla som pôdorys a sama rozclenila, nakoľko mal rozmer 11x7.5 a my môžme mat max 10x7.4, ale veľmi by sa mi to páčilo. Je to veľmi blbo urobene, majú to podľa toho zakreslit a poslať mi, no dávam to aj sem. Takto som to vymyslela a dokonca mi vojde este jedna izba. Čiže plne 3 izby a kuchyňa s obyvkou, dokonca aj špajza. Ja uppne rozumiem, že to je malé, áno, je. Ale, sme skromní, tešíme sa aj na to. Hlavne za vlastné bez hyposky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@katena18111 - prestante clenit dom na "sekcie".…
@mgx
Odpovedať
Profilova fotka
@katena18111 rozmer 7.4m na sirku je maximalna sirka domu (vonkajsia) predpokladam, potom s nou nemozete ratat ako 3.75+3.65. Pre uzky dom nemozete pouzit "radovy koncept" s centralnou chodbou a miestnostami napravo a nalavo. Ak zoberiem, ze mate vonkajsi rozmer 7.4 a pouzijete minimalne 2x stenu 0.3, zostane vam 6.8m alebo menej. Dalsia vec, ktoru sme tu neotvarali je STN 73 4301, ktora definuje ako minimalnu plochu spalne pre 2 osoby 12m2. Neuvadzate kde je zapad/vychod/sever/juh. Pri malom dome musite vsetko zjednodusit, nie komplikovat. Na 3 miestnosti rovno zabudnite, je to nerealne. Pri uzkych domoch je lepsie vyuzit prilozeny koncept a "centralnu halu" situovat v strede. Chodby elminovat uplne. Ak niekde date "plnokrvnu" miestnost so sirkou 4m, vedlajsia musi byt polokrvna (aj ked priecka bude len 10cm), napr. Kupelna. Ak by sa dalo, radsej to nahradit jednopriestorom a poschodim. Tuto oblast je asi lepsie nechat na architekta s prislusnymi skusenostami v danej tematike. Zaver: - zjednodusovat, nie kompilovat - jednoucelove miestnosti nahradit viac-ucelovymi (izbo-spalna). Pouzivat vertikalne clenenie. - vyhlad von je "miestnost" zadarmo. Vstupna chodba moze byt riesena mimo obalky domu ako kryte zadverie...atd.
Odpovedať
Profilova fotka

@mgx
@katena18111 Ja mám veľmi rád koncept menších domov a páči sa mi že do toho chcete ísť. Akurát to podľa mňa robýte tým najhorším možným spôsobom. Na dome je najdôležitejší pozemok, s toho čo som sa dočítal už ten nie je nijak dobrý a ten dom tam tlačíte viacmenej nasylu. Druhá vec, k návrhu takéhoto domu treba pristupovať inak a poriadne ak to má byť funkčné nie je to len zmenšený väčší dom. Za mňa určite by som do toho išiel ale na normálnom pozemku s na mieru robeným projektom, takto ako to chcete vy to nebude dobre fungovať.
Odpovedať

Ahojte. Viem,že tu sa stávajú len domy od 100m2 v…
@katena18111 velmi podobnu dispoziciu sme mali v byte ako mas navrh v prvom prispevku. Nahrubo som ti to nakreslila ako by som upravila tvoj podorys. Chodby by som rozsirila, urobila samostatne vecko. Potom priecka medzi izbami sa dala posuvat podla potreby. Gauc by som dala na druhu stenu, prijemnejsie sa pozerat aj vonku. Kuchynu by som nechala ako mas, nedavala by som do priestoru pult. Ako pracovnu plochu vies vyuzit aj stol a neviem co potrebujes pozerat do obyvacky. Hlavu na chvilu otocis aby si dieta skontrolovala. Bez pult budes mat ten priestor vzdusnejsi. Pol roka travis len vo vnutri lebo sa vonku neda byt. Este ako to tu niekto spominal ze vacsiu izbu pre deti, mensia spalna. Vsetky privody, zasuvky vypinace by som urobila tak aby sa tie dve izby vedeli kedykolvek prehodit. Teraz potrebujes ulozit dve deti ale neskor ked uz len jedno pripadne ziadne aby ste sa vedeli so spalnou prehodit do vacsej a mensia bude uz len hostovska.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@katena18111 velmi podobnu dispoziciu sme mali v …
@wivik súhlasím. Netreba nám tri izby, bolo by to extrémne stiesnene. Avšak,rada by som to rozmiestnila takto. Oveľa viac sa mi páči koncept otvorenej obývačky. Tak, ako som to poposuvala tu. Prosím Ťa,v akom programe si toto urobila? Rada by som toto norlamne poposuvala až tk ma hlavu a pätu a význam sa v tom. Samozrejme, poslala by som to firme oni to už,.ucesu,,. Ďakujem
Odpovedať

@wivik súhlasím. Netreba nám tri izby, bolo by to…
@katena18111 toto v aplikacii floor plan creator. Ale mas plno online programov kde si to vies aj realisticky zariadit a v 3d sa poprechadzat
Odpovedať

@katena18111 toto v aplikacii floor plan creator. Ale mas plno online programov kde si to vies aj realisticky zariadit a v 3d sa poprechadzat
Odpovedať

@katena18111 este davnejsie som k jednemu podorysu pisala - k otvorenemu priestoru obyvscky, ze nemas tam sukromie. Deti budu chodit hore dole s kamosmi, frajerkami... a ty s muzom rozvaleni na gauci. Mne by to vadilo. Tiez pri takomto rozlozeni sa viac rusite - ten kto chce spat bude vsetko pocut.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@katena18111 este davnejsie som k jednemu podorys…
@wivik toto bol úplne prvotný návrh,avšak stále som premýšľala, ako zväčšiť obývačku s kuchyňou. Ten priestor je naozaj malinký. 23 m2, ale zrejme nič moc nenavymyslame. Akurát dám určite to druhe WC presne v tom vyklenku pri kúpeľni a ruším jednu priečku v chodbe. Je zbytočná. Ďalšie dvere navyše. Co povieš? Myslíš, že to bude moc stiesnene? Ta obyvak s kuchyňou a následne aj kúpelna? Len už nemám kde uberať,keď chcem nechať pôvodnú chodbu až tam dáme vstavané skrine.
Odpovedať

@katena18111 este davnejsie som k jednemu podorys…
@wivik
Odpovedať
ked sme už pri tom priestore ,koľko ho potrebuje bežný človek? býval som v jednom kde som ho mal veľmi málo teraz zas veľmi veľa a neviem kedy som sa cítil lepšie niekto tu má hroznú gramatiku, nemenujem tiež sa občas kopnem @petersd to máš odkiaľ že okná nemajú kalené sklá? mali by ich mať všetke i dvere pre bezpečnosť
Odpovedať

@wivik
@katena18111 mna ako klaustrofobika sa radsej nepytaj ci to bude stiesnene 😃 Ja som stavala dom aby som z takeho bytu utiekla 😃 A teraz vazne. Naozaj povenuj cas nakreslit si to v 3d programe. Ja som si kreslila homestyler.com su to intuitivne programy v ktory sa lahko kresli. A mas vo free verzii strasne vela zariadenia. Ja neviem aky veljy gauc chces. Neviem ci beries z domu alebo ides kupovat, pohladaj si taky co sa ti paci a s takymi rozmermi si ho aj nakresli. A to urob so vsetkym. Policky, obrazy, kvety.... Vsetko co chces a planujes mat doma. Tak ti najlepsie ukaze aky bude priestor
Odpovedať
Profilova fotka
mne tam príde to druhé wc zbytočné. v byte ste ho mali? chýbalo vám?
Odpovedať
Profilova fotka
Je rok 2025, nosna stena ktora by mala 20cm a splnila R pozadovane pre stavbu, ktoru mozes skolaudovat neexistuje. Mozno teda existuje, ale ty ju nezaplatis....
Odpovedať

@wivik
@katena18111 obvodové steny budú mať cca 50cm šírku. Čiže to meter uberie a vnútorný priestor bude 6,5x9m. Teda keď to má byť aj cez stavebné povolenie a nie je to úplne freestyle, tak aj izby musia mať určitú plochu. Treba si to nakresliť. Je super, že to má byť minimalistický štýl, ale keď sa pozrie človek ako tie tiny house bývajú, tak idú aj do vrchu, aby využili čo najviac priestoru. Čiže za mňa dať jednu izbu hore do pokrovia a bude hneď aj miesto na úložný priestor. Viem že špajza je super, ale možno by stačila len potravinová skriňa a tým je hneď o priečku menej a o xm2 omietky menej a aj o dvere menej, čiže lacnejšie. Kúsok od nás je jeden celkom veľký pozemok a postavili tam poschodový domček, ale že na pohľad možno menšie pôdorysné rozmery než toto. Len tým že išli do vrchu, tak lepšie využili ten priestor.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@katena18111 obvodové steny budú mať cca 50cm šír…
@marsdm Presne, naco robit nejake velke zasoby v spajzi. Vsetko, co potrebujem sa mi zmesti do skriniek v kuchyni. Pre mna je to zbytocna miestnost, ktora zabera priestor, ktory viem vyuzit inak. Minimalne na to, aby som sa trebars v tej kuchyni alebo obyvacke necitila nejak stiesnene. S tou miestnostou na poschodi je to tiez dobry napad.
Odpovedať
Ahojte všetci, nakoniec finále je toto. Áno, pre niekoho malé. Opakujem, pre nás, čo ideme z bytu úplne postačujúce, inak to vyriešiť nevieme.
Odpovedať
Ahojte všetci, nakoniec finále je toto. Áno, pre niekoho malé. Opakujem, pre nás, čo ideme z bytu úplne postačujúce, inak to vyriešiť nevieme.
Odpovedať

Ahojte všetci, nakoniec finále je toto. Áno, pre …
@katena18111 Dobré to bude 🙂
Odpovedať
Profilova fotka

Ahojte všetci, nakoniec finále je toto. Áno, pre …
@katena18111 Ak vám išlo len o to aby to bolo malé tak sa to podarilo škoda že to je jediná požiadavka ktorú návrh spĺňa a sú aj o dosť podstatnejšie požiadavky. No veď uvidíte ako to dopadne ale asi šetríte na zlom mieste.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martosko:

@katena18111 Ak vám išlo len o to aby to bolo mal…
@martosko aj si čítal, prečo iná možnosť nie je? Nie je pozemok a staviame BEZ HYPOTÉKY, BEZ AKEJKOĽVEK PÔŽIČKY! Ja chápem, že pre niekoho to je malé, ale,neviem kde žiješ. Sú ľudia, cele rodiny,ktoré žijú v 1, 2 izbových bytoch. Aj v garzonkach a sú spokojní. 90% dnešných 30-40 ročných ľudí vyrastal v panelákoch, kde mali 9m2 izbu s ďalším súrodencom a žili. A dokonca šťastne. Nerozumiem tomuto negativizmu. Ak by som chcela, úver prenesieme a postavíme dvojpodlazny. Ale, asi ta zaskočím, nechceme 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marianna_1:

@katena18111 Dobré to bude 🙂
@marianna_1 áno, bude. Viem, že áno. Vonku je 24m2 terasa, garáž a záhradný dom. Čiže,určite to bude dobre. Však plánujeme minimálne polovicu roka tráviť na terase, preto ju dávame. A dakuhem 🙏
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?