Záchrana chatky poraďte ako by ste to riešili vy

Dobrý deň, obraciam sa s prosbou o cenné rady ako zachrániť chatu, kde spodná časť vraj pre nerovnosť beton skala základu a zubu času prehnila, vytlačilo pri dverách hranoly a je to v stave v akom je žiaľ. Chcela by som vrch zachrániť a spodok vymurovať z kaiseriek... Môj laicky názor a pohľad na vec je že dá sa to. Muž sa bojí že to je nebezpečné. Ja to vidím na stĺpy z kaiseriek pri každom rohu červenou tiež v časti dverí kde ako preklad pôjde železné Ičko aby sa to zastabilizovalo a pokračovať tak v celom obvode a postupne drevo v spodnej časti rozoberať a murovať dohora pod preklad zo železných Ičiek. Prosím každého kto má skúsenosti alebo dobre mienené rady aby mi poradil. Ďakujem veľmi pekne 🙏
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psmp:

Dobrý deň, obraciam sa s prosbou o cenné rady ako…
@psmp ...skúsenosť nemám, no dobre mienená rada je, že 2x si to treba premyslieť. Taká rekonštrukcia ako píšete nie je o stĺpoch, nejakých "I" profiloch. Vzhľadom na ten stav potrebujete odborne to posúdiť a projekt, podľa ktorého sa bude postupovať. Ten zásah bude väčší ako to vidíte, od zastabilizovania, nového základu a podobne. Tie náklady sa vyšplhajú k nákladom na novú. Na podrobnejší názor je treba viac info k stavu, aká je skladba vo vnútri, určite tam sú schody, z čoho to dnu vôbec je. Len drevo? Aj rozobrať a pri stavbe použiť všetko čo sa dá je cesta, asi by som takto rozmýšľal ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@psmp na rekonstrukciu tohto typu bude potrebovat aj tak projekt a zaroven skusenu realizacnu firmu. Existuju 2 cesty, oprava "in-situ", ale urcite nie sposobom ktory tu pisete (dovody nebudem rozoberat, bolo by to na 3 strany, najdolezitejsi vsak je "cena", ktoru neuvadzate (aky planujete rozpocet?). Druhy mozno omnoho rychlejsi aj kvalitnejsi je drevenicu rozobrat, funkcne diely pouzit a nefunkcne bud predat alebo spalit. Zaklad vyzera byt problematicky, to z jednej fotky ohodnotit neviem... Ale aj tam budete potrebovat obhliadku/projekt a skuseneho realizatora opravy/stavby drevenic, ktory sa s tym bude mat chut "paprat"... Tuto chut musite zaplatit a stoji 2-3nasobok noveho. Ak si to teda nebudete robit sami, co urcite silne pochybujem. PS: Vam sada zaklad uz pri "lahkej" drevenici, porozmyslajte nad tym co sa stane ked ho zatazite niekolkonasobnou hmotnost murovaneho prizemia. Da sa vyriesit aj to, ale zasa sme pri cene...
Odpovedať
Profilova fotka
všetky drevenice, aj keď sa dávali na spodok trámy z červeného smreka , časom odhnili, pretože nebola žiadna izolácia . Kládli sa na kamenný základ bnasucho, aby čo najmenej nasával vodu. Po čase sa drevenica nadvohla drevenými zdvihákmi,(to putovalo po dedine) a spodné trámy sa vymenili. Preto boli na nároží domov také prečnievajúce trámy.To isté sa dá urobiť aj u Vás. Skúste sa poradiť v skanzene , tam ešte môžu byť tesari, čo to vedia.
Odpovedať
Profilova fotka
Poschodova zrubova drevenica 8x4m vazi cca 20ton, bez strechy (to je dalsie 3t). Ramova je lahsia, 15t. Aj ked zdvihacie hrady tam nemate, daju sa "dorobit", ale to je zasa vecou projektu/zhotovitela.
Odpovedať
Profilova fotka

Dobrý deň, obraciam sa s prosbou o cenné rady ako…
@psmp pozerám detaily, ale prízemie chatky je murované a obložené drevom, múry nesadajú. Tam je opreva jednoduchá.
Odpovedať
Surealistická drevenica, poschodovú som nikdy nevidel, k tomu dvere do priestoru, komín/stĺp vo vzduchu, podopretá doskami. Ak by spodok nebol, tak by to bolo oveľa, oveľa vizuálne lepšie. Zvláštna stavba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@psmp na rekonstrukciu tohto typu bude potrebovat…
@mgx tie už sú prehnite v streche, ako by ste ich dorobili vy?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@psmp pozerám detaily, ale prízemie chatky je mu…
@jan45 základ je betón skala a nato bola položená spodná časť a následne Vrchná so strechou, kedysi bola len vrchná časť, stav je zlý ale nádej umiera posledná 😇 pridávam detailnejšie fotky
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Surealistická drevenica, poschodovú som nikdy nev…
@roman_x kedysi tam bola okolo obvodu obrovská terasa, vyzeralo to úplne inak a hlavne plnilo to účel. teraz je už všetko inak
Odpovedať
Profilova fotka
@psmp z fotiek je vidno, ze drevenica bola postavena nie velmi dobre uz od zaciatku. Chyba Vam uplne zakladovy/obvodovy tram a tzv. prahovnica. Riesenie na internete nehladajte, hladajte ho u zhotovitela, ktory sa venuje rekonstrukcii drevenic (kde ho hladat sme uz napisali). Ten Vam aj presne urci/povie postup ako drevenicu zdvihnut, toto sa neda povedat z 3 fotiek. Rozhodne by som sa ponahlal, tie zrdky ktorymi ste to podopreli tam maju nulovu funkciu. Ak dojde k prasknutiu ramu pod hornymi dverami - (nie je ani cely), uz nebude co zachranovat... Cenovy odhad je tiez dolezity, pretoze moze byt lacnejsie celu stavbu rozobrat, opravit zaklad a napr. tie horne dvere uplne prec...
Odpovedať
Vzhľadom k celkovému stavu (dreva) zrejme niet čo zachraňovať :(
Odpovedať
Profilova fotka
Toto by som už asi veľmi nezachraňoval, aj keď určite Vám to bude ľúto zbúrať, no bezpečnosť by bola u mňa na prvom mieste.
Odpovedať

@psmp z fotiek je vidno, ze drevenica bola postav…
@mgx ďakujem veľmi pekne za cenné rady aj za nákres 🙏 áno tiež tvrdím že stav je vážny a musíme to aspoň na zimu nejako podoprieť a spevniť... ešte mi napadá verzia - máme 20t žeriav, dať vrch dole a rozobrať úplne spodnú časť a vrátiť na základy len vrchnú časť, nie sú z vnútra spojené schodami, len podlahou, len netuším ako a v ktorých miestach by sa dala podložiť a uchytiť a preniesť bez veľkej ujmy a hlavne či by 20t postačil. Potom som našla firmy ktoré majú obrovské žeriavy ale to by bola asi finančná ruina pre nás a pre nich nezaujímavá zákazka. Čo si o tom myslíte vy? 😇
Odpovedať
Profilova fotka
@psmp tragicky by som to nevidel, videl som drevenice v ovela horsom stave, ktore sa podarilo zachranit. Neviem kde ta chatka stoji, ale existuju na SK minimalne 3-4 firmy ktore sa tomu venuju, pripadne mozete skusit pekne tesarstvi z frydku mistku. Existuje viac variant (Prizdvihnut a vymenit), alebo dat dole krov (tam by 20t zeriav mal stacit), potom poschodie a potom vyriesit spodok. Ale na to budete potrebovat tesarov, ktori take daco uz robili... LEbo je tam vela veci, ktore treba vyriesit na mieste. Druha vec je aky rozpocet na to mate. Jednoducha vec ktoru zvladnete aj sami je drevenicu zhora dole rozobrat, dobre veci nechat, zle spalit a nechat si dorobit chybajuce casti. s 20t zeriavom malina :) Pre inspiraciu jedna z moznosti vymeny... https://www.youtube.com/watch?v=21XFa...
Odpovedať

@mgx ďakujem veľmi pekne za cenné rady aj za nákr…
@psmp ahoj,technicky je mozne vrchnu cast zdvihnut,potrebujete vsak vyrobit z ocelovych nosnikov traversu s ktorou by ste vrchnu cast zdvihli.Na fotke som oznacil,kde by som vyrezal otvory pre nosniky.20t zeriav by to mal zvladnut uplne v pohode,ale treba sa dokladne na to pripravit.Pridavam aj foto z prace, pre inspiraciu.Drzim palce,ak mas otazky,kludne napis.
Odpovedať
Profilova fotka
@hilux nechal by som to na cloveka ktory vie co robi. tento sposob by som rozhodne nepouzil. z obrazka je to dufam jasne... mozno by bolo lepsie urobit prevlak cez susediace steny (po dhsej strane) a dvihnut 4-ma hydraulickymi zdvihakmi. Ale to by mal urcit bud zhotovitel alebo statik, mozno bude treba aj budovu nejak zaistit nejakymi drevenymi hranolmi....
Odpovedať
Článok sa načítava...

@hilux nechal by som to na cloveka ktory vie co r…
@mgx ved som pisal,ze to treba pripravit,jeden zly zasah a rosype sa to,ako domcek z kariet...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?