Stavba montovaného domu zo surového dreva

Zdravím všetkých. Plánujeme stavať dom, dostal som cenové ponuky od niekoľkých firiem a jedna bola značne nižšia, ako ostatné (tak 20 - 25%). Túto firmu mi ale odporučil brat, lebo jemu robili podkrovie pred pár rokmi a je spokojný a bol spokojný aj s prístupom a kvalitou. Bol som sa pozrieť aj na nejaké domy a vyzerali celkom fajn - nevidel som žiadny podstatný rozdiel oproti iným firmám. Ako som si naštudoval, drevo na dom by malo byť vysušené, keď som sa ich spýtal na koľko % sušia drevo, tak povedali, že používajú drevo surové. Vraj to stačí vyschnúť počas stavby (stavajú za nejakých 6 mesiacov). Stavajú hlavne krovy už dlhé roky a vraj stále robia len zo surového dreva, ktoré sa nekrúti keď je zaťažené. Domy stavajú klasické montované väčšinou zateplené polystyrénom, ale v skladbe steny nepoužívajú parozábranu, čo je druhá vec ktorá sa mi nejak nezdá. Vraj aby stena dýchala, ale podľa mňa, sa len odstránením parozábrany nevytvorí difúzne otvorená stena. Pravdepodobne dám stavať dom im (len hrubú stavbu), lebo sa mi celkom páči ich prístup k robote , ale s tým, že požadujem vysušené drevo a od hrubej stavby si budem robiť svojpomocne, takže aj s parozábranou. Čo som predbežne našiel, tak sušenie sa pohybuje cca 60€ za m3, čo cenu až tak strašne nanavýši. Aký je váš názor na použitie surového dreva na stavbu? Pri krovoch sa surové drevo stále používa a je to v pohode. Kedysi sa krovy nezatepľovali, takže drevo tam mohlo v pohode vyschnúť, teraz ale každý zatepľuje, tak aký je vlastne rozdiel pri použití surového dreva na krov a na konštrukciu domu?
Odpovedať
Profilova fotka
@lacoj odpovedal ste si sám, v prevetrávanom krove vlhkosť nevadila, zabudovaná vlhkosť je zdroj plesní, húb, hniloby. Málokde vidím, že tesári odstránia zvyšky kôry z nehraneného reziva, tam sa drží hmyz. Nevysušené hranoly krútením môžu zmeniť rovinnosť povrchových úprav. Vzduchosuché rezivo vzniká po roku pri prevetrávaní, zabudované už túto možnosť nemá.
Odpovedať
dá sa to pri difuzne otvorenej konštrukcii. Ale aj mne sa zdá ten rozdiel veľký...to nebude len sušením.
Odpovedať
@stefan_zamestnanec majú aj vlastnú pílu, ktovie odkiaľ berú drevo - myslím, že tam sa dá tiež ušetriť. A evidentne nepotrebujú za rok zarobiť na audinku Q7. Ešte jedna otázka - pri vnútorných stenách som si všimol, že niektoré firmy dávajú parozábranu, niektoré nie. Načo je parozábrana na interiérovej stene?
Odpovedať
ja chcem vidiet ako po 31.3.2013 budete vy alebo ten kto vam ten dom postavi deklarovat skutocnu poziarnu odolnost tohto "suroveho dreva" pre ucely stavebneho konania minimalne na poziarnu odolnost REW30 minut. Ai to teda bude ten kto to stavia pocitat, ale take vypocty, proste to by som chcel vidiet...
Odpovedať
Profilova fotka
@lacoj Ak nebude z interiérovej strany ,pred tepelnou izoláciou parozábrana tak v izolácii bude najmä v zimných mesiacioch kondenzovať vlhký vzduch z interiéru.Drevo na krovy by nemalo mať väčšiu vlhkosť ako 12%.
Odpovedať
Ako skonceny ing. konstrukter drevenych stavieb tak, v ziadnom pripade nestavaj sketel konstrukcie obvodovych stien zo suroveho reziva. Drevo zoschne nie len v hrubke ale aj v dlzke , dalej ho pokruti..., Kazy stlpik nezosne rovnako jeden viac druhy menej . S tou parozabranou to je uplna blbost, nemozu nedat parozabranu iba sadros a z exterierovej strany osb a polystyren, vsetka vodna para bude kondenzovat v konstrukcii. Skadba s pouzitim osb a polystyrenu z exterierovej strany nikdy nemoze byt difuzne otvorena. Neradim ti ako odbornik z teoretickej casti ale aj z praktickej , mam firmu a sam staviam take domy, A ak ma zakaznik zaujem o iba o tepelne izolovanu uzavretu hrubu stavbu , tak nie e problem to je prva etepa nasej vystavby. Viac sa docitate na mojej stranke ewh. v blizkej buducnosti by na stranke mali byt aj nahodene moje prace balakarska: ,, Analýza skladby konštrukcií obvodových stien na báze dreva nízkoenergetických domov´´ , a diplomová: ,,Analýza enviromentálneho dopadu výstavby pasívnych domov a stanovenie ich ceny´´ , všetko bude v pdf . Ked si to prečitate tak pochopite viac o čom su drevostavby a hlavne difúzne otvorené skladby konštrukcií.
Odpovedať
davajte si stavat domy hlavne ludom a firmam, krori aj vedia odvovodnit skladbu rozumnými argumentmi, overenými aj vypoctami nie len domnienkou. nerozpravam , ze ti ludia ktorí to nevedia odovodnit niesu sikovny . sikovny su urcite, ale nemaju nastudovane niektore postatne veci, hlavne v oblasti difuzie vodnych par v obvodovej stene.
Odpovedať
@peterdu @antonmesaros @jan45 ďakujem za odpovede. Viac menej sto potvrdili čo som si myslel. V žiadnom prípade to nebudem stavať zo surového dreva. Čo sa týka difúzne otvorenej alebo uzavretej skladby, tak o tom som sa ešte nerozhodol. Skôr to bude otázka ceny. Manželka by chcela dom s drevnou fasádou, mne je to jedno, lebo aj klasická fasáda sa dá veľmi pekne spraviť.
Odpovedať
no ušetrit sa da, ale ako niekto spominal, na stavbu dreveneho domu musia byt pouzite certifikovane stavebne materialy. Audinu namam ani ja a to su nase ceny vyssie. No a na tu foliu. Pri drevostavbach a aj inych stavbach existuje test vzduchotesnosti. Požadované hodnoty sa daju najlepsie dosiahnut foliou. Ale nie je to najlepsie riesenie. A drevenu fasadu - odvetranu vrelo odporucam. No ako casto pisem, je potrebne si premysliet, co vlastne od domu ocakavate a tomu prisposobyt vyber firmy, projektu, materialov,... Cena, zivotnost, ekologickost, hospodarnost, rychlost, variabilita, opravitelnost, komplexnost sluzieb, ergonomickost, estetika,... to su priklady veci, na ktore treba mysliet a zohladnovat, a to je iba to, co ma v momente napadlo. prajem vela stastia pri prvych krokoch ;-)
Odpovedať
inac difuzne otvorena skladba moze byt aj s klasickou fasadou, nemusi to byt vzdy odvetrana fasada. Staci len zvolit spravnu skladbu a spravne materialy, (ziadne polystyreny, omietky s velkym difuznym odporom a osb z exterieru). Bez tychto mat. to robime my, lebo vacsina ludi na slovensku chce ,aby ich dom vyzeral ako murovany. Maju to nejako zakonzervovan0 v hlave a na druhej strane je to lepsie . Odvetrana je top pre drevostavbu , ale na druhej strane ak je zvoleny velkoplosny mat na odvetranu fasadu je tam pravdepodovnost mnozenia hmyzu. Myslim pod tou fasadou a to nik nechce mat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?