Skúsenosti s bývaním v montovanom dome

Ahojte, hľadám niekoho kto už má dlhšiu dobu postavený montovaný dom (či už difúzne otvorený alebo uzatvorený). Zaujíma ma, či sa po nejakom čase objavili nejaké problémy s domom, či bolo treba riešiť opravy.... Lebo chceme stavať montovaný dom a čím viac čítame diskusie, tým viac sme zmätenejší, najmä čo sa týka toho, aký typ si vybrať (tzn. difúzne otvorený alebo uzatvorený). Nepoznáme nikoho, kto už dlhšie býva v podobnom type domu a zároveň si stále nevieme vybrať firmu, ktorá by nám ho postavila - v okolí BA. Páči sa nám Drevstav Slovakia, videla som aj celkom dobré recenzie na firmu Mirano... Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
My mame drevodom difúzne otvorený stavba z roku 2015 bývame rok síce nie dlho ale stavali sme svojpomocne a môžem povedať že bála som sa toho ale manžel bol z drevodomov nadšený a teraz som aj ja 😉 Domček sa rýchlo vykúri, mala spotreba, čistá práca žiadny stavebný odpad ak vznikol skončil v krbe. Praskliny nie sú nakoľko sme stavali z KVH hranolov ktoré sú už vysušené čiže to drevo nepracuje ako klasické hranoly. Netreba sa tej stavby báť ale naozaj si vybrať kvalitnú firmu a materiály to je zaklad😉
Odpovedať
@catb Ja som staval difúzne uzavretú drevostavbu svojpomocne v roku 2012. Časom som riešil zlé napojenie parozábrany stien na hydroiziláciu platne a ešte budem riešiť chýbajúce tesniace pásky na rámoch okien. Keby som staval znova, zaplatím si cudzí stavebný dozor (nie od dodávateľa stavby) a pred prekrytím parozábrany a montážou podláh by som dal určite spraviť blowerdoor test, ktorý odhalí chyby v tesnosti parozábrany
Odpovedať
Veď to je ten problém, že nevieme si nájsť naozaj kvalitnú firmu, ktorá spraví kvalitne, dobre, rýchlo a za rozumnú cenu. Lebo ak aj pozeráme recenzie, sú veľmi rozporuplné. A čo sme zatiaľ zistili, že naozaj ak je to stavba uzatvorená, tak musí byť perfektne zvládnutá parozábrana. Difúzne otvorené sme chceli hlavne z toho dôvodu, že sa nám to zdalo zdravšie, keď tam nie sú nejaké zábrany a polystyrény - lebo ja mám problémy s pľúcami.
Odpovedať
@catb tak si daj rekuperaciu... Ziadny dom v dnesnej dobe uz nieje difuzne otvoreny a montovane domy uz vobec nie.... Ved tie maju parozabranu este aj v montaznych jednotkach (sandwitchoch)... Dom nieje zivy, nedycha....
Odpovedať
Difúzne otvorený dom znamená, že tam nie je parozábrana a polystyrén, práve aby mohol byť živý a dýchať. Rekuperácia je dosť drahá a nevidím v nej žiadnu výhodu, radšej vetrám normálne.
Odpovedať
ale dom živý nieje... ved je to stavba... proste ak máš problém s pľúcami, treba rekuperáciu a riadne filtre... budeš mať čistý vzduch. Napr. tú od Cofa.
Odpovedať
@catb eee mema moc zmysel pisat dookola, precitaj si forum o dychacich domoch polysturenie, zateplovani, parozabranach aby si tu nepisal tsketo perly. Tvoj nazor je totiz uplne mimo totalne laicky
Odpovedať
@sysell Prepáč a aký mám mať názor keď som laik? Keby som bola odborník na stavanie domov, tak ani nezaložím túto diskusiu a nič neriešim. Snažím sa len získať relevantné informácie, ktoré by mi mohli pomôcť pri rozhodovaní. Čo som zatiaľ zistila je, že je veľmi ťažké nájsť naozaj dobrú a spoľahlivú firmu a to, že sa prikláňame k difúzne otvorenej konštrukcii.
Odpovedať
@catb ja sa chcem zas opytat preco nestaviate z tehly. Osvedcena klasika.
Odpovedať
@catb ide o to dychanje domu a zdravy vzduch, nejaka akoze difuzne otvorena stena nema nic s vymenou vzduchu v dome, ide tam o nejake akoze odparovanie vlhkosti z konstrukcie, ked chces dobry vzducha ide ti akoze o zdravie tak rozhodne ti 100x viac pomoze rekuperacia ako vymysleny problem s polystyrenom na fasade a pod.
Odpovedať
@evica01 Pretože potrebujeme dom postaviť rýchlo, čo pri tehle nie je možné.
Odpovedať
@sysell No dobre, ale predsa len, dom obložený polystyrénom a parozábranou mi pride príliš utesnený, nedýchajúci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@catb to dychanie je totalny mytus .... zacali ho pouzivat vyrobcovia tehal / tvarnic ked ludia zacali stavat domy z tenkych tehal / tvarnic a zacali zateplovat .... vyrobcom klesol predaj a tak zacali kampan o dychani .... tak ako teraz ma jeden vyrobca kampan .... muruj a nezatepluj .... Ziadny dom ci je murovany alebo montovany NEDYCHA .... na vetranie su okna alebo rekuperacia .... vyber typu domu je o pocite a o tom co chces .... ak nie si o montovanom dome presvedcena tak do toho nechod .... najdi si niekoho kto ma montovany dom ... nanominuj sa k nemu na navstevu a porozpravaj sa s nim o tom ..... neber do uvahy rady ludi ktory nikdy v montovanom dome neboli a nezili v takom dome .... a uz vobec neber do uvahy tu na fore oblubene vyhlasenie typu .... " tehla je tehla " .... :-))))
Odpovedať
@catb asi ako pise mackoko, dnes je poziadavka aby bol do vzduchoteny, preto sa na to robia este aj testy, ta difuzia je skor o odvetrani pary z konstrukcie drevodomu,.. neviem nevyznam sa v tom neriesim to ci je to tazke alebo zlozite postavit, a kolko vydrzi parozabrana a pod.. ale vetranie je nieco ine ako dakedfifuzne zalezitosti.
Odpovedať
Veď presne o to mi ide. Osobne mám najradšej vetranie normálne oknom.... To, či je konštrukcia otvorená alebo uzatvorená riešim iba z toho dôvodu, že doteraz mi nikto poriadne nevedel vysvetliť, ako to funguje keď je v dome parozábrana - kde vlastne tie pary, ktoré v dome vygenerujem odchádzajú a ako to funguje. A zároveň teda mi už viacerí, čo sa zaoberajú stavbami povedali, že postaviť uzavretú stavbu je ťažšie - je to náročnejšie, spraviť ju naozaj kvalitne, aby sa tam potom tie pary niekde nezrážali a nezhnila mi stena. :) Preto nám prišlo "zdravšie" stavať difúzne otvorenú stavbu, kde nie je parozábrana a zároveň nie sme obložení polystyrénom. Zároveň, čo je pre nás dôležité je to, že potrebujeme postaviť domček čo najrýchlejšie, aby sme nemuseli dlho bývať v podnájme. No a murovaná stavba predsa len trvá dosť dlho - teda neviem či už vymysleli nejaké úžasné materiály a podobne, ale viem, že je dobré ak takáto stavba ešte trochu "postojí a sadne" aby potom nepraskala omietka ak sa to postaví príliš rýchlo.
Odpovedať
@catb aj ja som chcel iba vetrat oknami..teraz som aj celkom rad, ze manzelka presadila rekuperaciu...Mas najradsej vetranie oknom a preco, lebo uz si mala dom s rekuperaciou a nevetralo to dobre?
Odpovedať
@catb Vyvediem ťa z omylu. Difúzne otvorená stena neznamená, že ňou prúdia pary, ako cez netesné okno. Namiesto parozábrany je z vnútornej strany parobrzda a smerom von sú postupne materiály s nižším a nižším difúznym odporom. Tá parobrzda pustí do steny možno jedno promile vnútornej vlhkosti, zvyšných 99,9% treba poslať von oknami, alebo rekuperáciou
Odpovedať
Ale ja tu predsa netvrdím, že otvorená stavba je lepšia ako uzavretá a že rekuperácia je zlá. Čo viem isto je, že ak máš zlú firmu, tak ti pokazí akúkoľvek stavbu. A preto som chcela možno aj odporučenie na dobrú firmu a práve preto, že nemám s tým skúsenosti a nepoznám nikoho kto dlhšie býva v montovanom dome, tzn. aspoň 5 rokov, som otvorila túto diskusiu, aby som práve na základe skúseností zistila, čo by mohlo byť lepšie. Viem akurát to, že chceme montovanú stavbu, kvôli rýchlosti výstavby a že sa mi zdá lepšie z toho, čo som si prečítala mať difúzne otvorenú stavbu.
Odpovedať
@catb ahoj, bývame viac ako 3 roky, difúzne otvorená stavba. ak by sme stavali znovu, rozhodli by sme sa rovnako - sme veľmi spokojní, býva sa nám výborne, nemáme žiadne problémy. ak chceš kukni album, tam je vidieť aj výstavba.
Odpovedať
@curious_george Ahoj. Ďakujem veľmi pekne za info, aj fotky - super podrobná dokumentácia, veľmi sa mi to páci, máte krásnu kúpeľňu. My sme tiež zvažovali aj firmu FIPA, ale cenovú kalkuláciu čo nám spravili, bola nad naše finančné možnosti. A ja sa trošku obávam výstavby na mieste - tzn. že nedonesú už rovno "celé steny", ktoré spravia niekde v hale. V tomto prípade stavania "na mieste" sa obávam, čo ak bude práve v tom čase stále pršať? Nemôže to mať vplyv na navlhnutie dreva?
Odpovedať
@catb ahoj, výstavby na mieste by som sa určite nebál, dobré firmy to majú zmáknuté. a stavba môže byť pod strechou (min. pod fóliou) do 3 dní. ak sa stavia z kvalitných KVH hranolov, malo by to byť ok aj v prípade, že by pršalo. ale to by vedel lepšie poradiť nejaký odborník :-)
Odpovedať
ja planujem stavat drevodom z masivu, izolacia korok a steico. tiez bude rekuperacka, stavat mi bude firma zo Zvolena, takze ziadny Poliak... a cena rekuperacie, ako tu uz niekde na MS zaznelo (nepamatam si kto to napisal), pozri sa, aku cenu su ochotne niektore zeny dat napr. za kuchynsku linku, ktoru po par rokoch budu menit lebo vysla z mody... cena rekuperacky teda nie je az taka velka...
Odpovedať
Ahoj, bývame necelý rok v montovanom drevodome. Stavala nám firma Mipav. Stavajú po celom Slovensku. Boli sme s nimi spokojní. Zatiaľ sa na dom nesťažujem, náklady sú nízke a to máme všetko na elektriku, aj podlahové elektrické bez krbu.
Odpovedať
@curious_george Ahoj, tiez zvazujeme stavat s firmou Fipa. Stavali ste do stadia holodom? Mozem viac otazok do IP?
Odpovedať
Kedze je uz megateplo /aspon v LV/ cca 30stupnov a viac... Neprehrieva sa dom?kolko mate interierovu teplotu v dome? Pytam sa koli ortodoxnym stavitelom zo vsetkeho okrem "drevodomou" a rozhodol som sa ze nechcem rekuperaciu. dakujem za odpoved
Odpovedať
@kess611 ahoj, áno stavali nám do štádia holodom, kľudne napíš do IP čo ťa zaujíma.
Odpovedať
@tommy999 nie neprehrieva, pokiaľ teplo nepustíte dnu (cez okná), tak je v dome príjemný chládok aj keď je vonku horúco. určite je treba počas dňa tieniť tie okná, cez ktoré svieti do domu slnko. to je ale treba v každom dobre zateplenom dome, je jedno či je drevodom alebo murovaný. keď je vonku cez 30, v dome máme cca 25 stupňov.
Odpovedať
@curious_george pri vonkajsich 30 sa mi zda byt vnutornych 25 uz nejak vela
Odpovedať
Profilova fotka
@tommy999 u nás je sice cca 25 az 26 C v dome, ale vonku vysoko vysoko cez 30 C . Ale máme len vnútorné žalúzie. Keď budú vonkajšie, tak sa pomer vylepší. Ráno poriadne vyvetram a zabednim. Domov prichadzam okolo štvrtej, ale otváram a vetram až večer. Rekuperaciu ani klimu nemáme.
Odpovedať
@lifelike veľmi teplo cez 30 je už i pod NT , ešte šťastie že sa do rána poriadne ochladí,nikdy tu nie je tropická noc, závidím ti akurát večerné posedenie na terase, tu sa večer nedá obsedieť, zapadne slnko a je chladno,no úmorné teplo v noci nie. žalúzie nepotrebujem , je presah strechy, teraz je slnko vysoko, v zime svieti a vykuruje, okná presne na juh
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?