Máte dom na zemných vrutoch?

Postavili sme veľký dom/bungalov na zemných vrutoch, býva sa nám dobre už 3 roky, chceli by sme spoznať niekoho s podobným domom. :-)
Odpovedať
1
2
potrebovali ste stavebne povolenie? Z coho mate dom postaveny?
Odpovedať
Ano, potrebovali, dom ma uzitkovu plochu cca 200m2. Projekt sme mali na mieru, oslovili sme architekta, nemame teda typovy dom z katalogu. Matrialy pouzite na stavbe - drevene hranoly na konstrukciu, hobra z vonku, mineralna vlna na izolaciu, tlakom lepena OSB zvnutra, sadrokarton na stenach. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@trixiie Nejaké fotografie z realizácie stavby by sa nenašli? Myslím, že mnohých z nás by veľmi potešili a inšpirovali. :-)
Odpovedať
Urcite nasli, ak najdem, zajtra pridam. Inak, ked sme este stavali, vela ludi popri nasom dome spomalilo a pozerali, alebo sa priamo chodili pytat, co to je. :-D
Odpovedať
@trixiie na zemných vrutoch som mal / mám záhradný domček. Konštrukcia hranol 7*7cm, OSB zvnútra zvonku, medzi tým 6cm eps, krov a klasická škridla. Betón. Po roku som ho musel zdvíhať 10t heverom a podkladat betónovými stĺpmi. Domček o rozmere 2*3 metra. Zemné skrutky o dĺžke 80cm. 6ks. Sadlo to. Zemné skrutky nikdy viac.
Odpovedať
@megdesign dávali ste si pred stavbou robiť geologický prieskum a posudok statika?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign 6ks nieje to malo ved tolko sa dava na terasu co je ovela lahsia plus mas 80cm skrutky ale v inom vlakne si ak sa nepletiem pisal ze domcek mas 10cm nad zemou takze su cca 70cm v zemi a to nieje ani nezamrzna takze aj to mohlo byt preco to sadlo ich dom je predpokladam na dlhsich skrutkach a budu trosku hustejsie aby to spravne rozlozilo zataz
Odpovedať
@trixiie na záhradný domček o rozmere 2*3 metre? Veru nie.
Odpovedať
@sappa nie. 6 ks nieje malo. Áno. Domček bol a aj je v kufre 10 cm, nakoľko do tých zemných strutiek idú založiť protikusy.... Proste zemné vruty by som ja nabudúce použil možno tak na plot. Rýchle uchytenie stĺpika. Na nič iné.
Odpovedať
Skrutky majú 150cm a sú hustejšie, ako odporúčal statik. Predtým, než sme začali stavať, sme si dali zhodnotiť tvrdosť pôdy.
Odpovedať
@trixiie pôdu som mal/mám takú tvrdú, že som jednu skrutku pákou 19. Nastrojovej oceli o dĺžke meter nemohol zaskrutkovať. Paradoxne ta sadla ako prvá.
Odpovedať
@megdesign hmm, neviem posúdiť. Nám geológ napísal, že máme hrubú ílovitú vrstvu a že smelo môžeme stavať na vrutoch. Dom je 50-80cm nad zemou a nejako dramatický nesadá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@trixiie tvrdý íl mám ako podložie aj ja. Do hĺbky cca 50cm.
Odpovedať

Odpovedať
@megdesign keď zoberieš že 40cm je ornica, tak strašne záleží od vlastností zeminy aj skrutiek. Ja mám domček 2x2m na 4 sktutkach. Ak sadol tak max 1cm- tiež ho mám nad zemou cca 10-15 cm skrutky 80cm (alebo 1m?). Skrutkovali sme ich 2,5m hranolom a 1kg kladivom bol "príklep"... Aj cez tú páku to bola makacka, ale držia...
Odpovedať
@stefanby skrutky tie standartne, jeden závit a priemer na hrdle tuším 80mm. Dĺžka 80 cm. Pôda je íl. U mňa na pozemku veru ornica nieje. :-)
Odpovedať
@stefanby tieto:
Odpovedať
@trixiie tak držím palce.
Odpovedať
@megdesign tiez staviate na skrutkach? Nam kazda banka kvoli tomu znizila hodnotu domu o tretinu. My sme vrtali skrutky bagrom, aj ten mal obcas problem.
Odpovedať
Manzel ma opravil, ze mame 180cm vruty :)
Odpovedať
@trixiie aké sú to zemné vruty? Co za sroby? Hádam zemné vrty, mikropiloty, či čo je to za nový stavebný zázrak....?
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda skutočne ideš rýpať do ďalšej témy???? Deti v paneláku nestačili? A inak vrut a vrt je rozdiel. Googel je toho plný. A to je zázrak. ;-) https://zemnevruty.com/ len pre príklad...
Odpovedať
@jankazb keď si už taká múdra tak mi vygoogli zemný vrut dlzky 180cm a ako sa zakladá dom, fakt ma to zaujíma x lebo som sa ešte nestretol so stavbou domu na takýchto tenuckych vrutoch ako si dala ty(možno altánok) , zaujíma ma to, lebo vrut je tenký srobik, a ta potom píše ze 180cm a to už srobik asi nebude...aké rypanie pýta sa tak sa pýtam aj ja, fakt som sa stým ešte nestretol..
Odpovedať
Už som si pozrel video... Tak takto by ma v našich podmienkach nenapadlo stavať dom... A ešte základy... Základ je základ... Reklama je reklama...
Odpovedať
@daralbajda keby si nemal mozok prekrveny z toho aky si nasr.aty, tak by si s uvedomili, ze @jankazb dala len nazorny priklad. Keby si rozmyslal skor ako napises, tak by si zistil, ze na tej stranke su aj zemne vruty pre stavbu domov. Napriklad tento https://zemnevruty.com/detail/profi-c... A mozno by ti casom doslo, ze ak sa stavia stavba na vrutoch, tak sa zohladnuju mnohe kriteria a v pripade, ze bezne dostupne, seriovo vyrabane vruty by nevyhovovali bud sa daju vyrobit individualne alebo sa zmeni sposob zalozenia farby. Vies ty co... Vypni to tu, chod nazbierat zihlavu na privarok, nech mas zeleny stvrtok ako ma byt... nemusis ani vnucata tahat, lebo by ta otravovali...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 škoda riešiť. Keď chce byť niekto múdry za každú cenu... A ma pocit ze keď on nepozná tak neexistuje... :-D
Odpovedať
To fakt na tom niekto postaví dom? Spočítajte tlakové zataženie podľa stičnej plochy a hmotnosti domu a prevedte na podmienky podložia.... Tiež to vidím prvý krát, ale keď to predávajú musia niečim ručiť, poprípade nejaké drobné písmenká v návode pre prípad vyvinenia.....
Odpovedať
@janopopovec vysvetli to tým dvom ježibaba m s príspevkami nad Tebou. Typické...... ženy, (uveria všetkému), na Slovensku by som ich dal na sever SK vyvrtat presne dieru vrtákom co ma traktorbager ak by sa im to podarilo... Možno niekde na sprasovej pôde, ale už fakt stačilo na tento týždeň... A to som si vravel ze cez veľký týždeň budem dobrý na všetkých ľudí..
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec @daralbajda Že o vás dvoch nevedeli, keď sa natáčal film blbý a blbší... :-D :-D :-D
Odpovedať
@daralbajda Máš pravdu, nemusí sa stať nič, ale može, ja by som veru nad domom s kvalitným a hlbokým základom ani neuvažoval. Začína sa tu rozmáhať americký sposob stavania pomaly bez základov a keď príde silnejší vietor alebo menšie tornádo je z toho hromada štiepok... Len krútim hlavou......
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?