Inteligentna parozabrana vs. tradicna parozabrana

Aky je Vas nazor na inteligentne parozabrany (Isover Vario alebo Tyvek AirGuard)? Ma zmysel zainvestovat alebo je to len marketing?
Odpovedať
@midodo nemá to zmysel, daj normálnu parozábranu, radšej investuj do jej kvalitnej montáže (prestupy, detaily...).
Odpovedať
@slavoslav Nejake fyzikalne alebo ine opodstatnenie, preco to nema zmysel...?
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan a je nejaké fyzikálne odôvodnenie, prešo sa to tak nazýva? Aj predtým mali parozábrany póry väčšie ako molekula vody, ale po zvlhnutí nasiaknutím sa tieto póry uzavreli a ďaľšiu vodu neprepustili, len vtedy sa nepoužívalo slovo "inteligentný"
Odpovedať
@jan45 tie inteligentne parozabrany su hlavne o tom, ako aspon tvrdia, ze v zavislosti od neviem coho prepustaju alebo neprepustaju vlhkost zo zateplenia aj spat do interieru. Nie je to klasicka "inteligentna" parozabrana.
Odpovedať
@gashtaan No to neviem čo je teplota prostredia. Do veľkej miery je to marketing, ktorý je ale postavený na reálnom základe štatisticky overenom. Pri DU stavbe ho používame na steny, ale tam, kde je možnosť prirodzeného úniku vlhkosti je to " veľká buržujnosť" :-D. Každopádne sa s ňou dobre pracuje.
Odpovedať
Ano, malo by to byt kvoli teplote a vlhkosti. Ked je v interieri vlhkost, inteligentna parozabrana ju neprepusti do izolacie (v zime) a (v lete) ked je v izolacii vlhkost, prepusti vlhkost do interieru a izolacia sa vysusi. "Neinteligentna" parozabrana vychadza tak okolo 0,5-1 euro za m2 (ak sa mylim tak ma opravte), inteligentne som nasiel okolo 2-2,20. Takze na cca 150 m2 plochy to vychadza 75-150 eur / 300-330 eur. Do toho samozrejme neratam spojovaci material (pasky, tmely, ...)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan možno je to založené na osmotickom tlaku, ale výrobca to popisuje inak.
Odpovedať
@catscan no jedine opodstatnenie je cena ktorú treba priplatiť za funkciu ktorú nepožadujem. Dobre navrhnutá skladba konštrukcie má zabrániť prestupu vlhkosti do izolácie z interiéru, čo zabezpečujú lacnejšie parozábrany. Pre vysychanie konštrukcie nevidím dôvod, aby sa vlhkosť z nej tlačila do interiéru, vhodnejšie je to smerom von do exteriéru (aj v lete sa menia podmienky počas dňa : vlhkosť, teplota, tlak, prúdenie vzduchu). A pre zabezpečenie vnútornej klímy treba použiť vzduchotechniku, alebo vetranie. suma sumáru, dobrý marketing na nie nevyhnutnú vec.
Odpovedať
@jan45 mne to príde skôr ako zmena štruktúry vplyvom vlhkosti, väčšina tkanín sa tak správa (aspoň tých prírodných), ale je to len môj dohad.
Odpovedať
Pravda bude pomerne zložitá na to, aby ju šírili do sveta medzi laikov a montážnikov...tam musí byť marketing zrozumiteľný :-D a nie osmotický tlak, parciálne tlaky či iné pojmy ... ale skúsim to zistiť...už dlhšie ma to zaujíma...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?