Nová
Horúca

Fotovoltaika + Výber správneho hlavného Ističa v Hlavnej Rozvodnej skriňi

Profilova fotka
Dobrý deň Ak už sa táto téma niekde na fóre riešila , ospravedlňujem sa že vytváram možno nové zbytočne vlákno... Chcel by som sa spýtať na názory ľudí ,či ak v budúcnosti by sme plánovali dať fotovoltaické panely na strechu, a budeme mať v celom dome ( montovaný pasívny drevodom 4i - obyt.plocha cca 110 m2 ) elektrické podlahové vykurovanie - rohože + v každej z izieb klímatizaciu + ohrev vody na elektrický 120 L bojler: či je lepšie si dať hlavný vonkajší istič 25A alebo ten silnejší 32A ? Zatiaľ sme 2 dospelý + 1 malé dieťa ale ak by sa rodinka rozrástla na 4 členov prípadne... VIEM že počiatočná cena pri 25A a 32A je rozdielna a aj potom mesačne poplatky s tým súvisiace... Dom nám bude stavať firma v lete 2026 a fotovoltaiku si chceme nechať spraviť len pred prípravu do budúcnosti Ďakujem za každú odpoveď k téme. Tomáš
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomas_1989:

Dobrý deň Ak už sa táto téma niekde na fóre rieš…
@tomas_1989 z coho presne mas obavu? Z textu nieje jasne co chces vyriesit
Odpovedať

@tomas_1989 Tomas napisal si to pekne zrozumitelne a bude ti stacit 3x25A, len nesmies pustit vsetky tie rohoze naraz s klimamy a nedajboze TUV a ruru na pecenie, lebo ti vyhodi istic :-) Z tvojho textu je citit, ze si prijal navrhy firmy za svoje a nic sa nemoze zmenit, alebo???
Odpovedať
Profilova fotka

elektrické podlahové vykurovanie - rohože

99% ľudí, ktorí zvolili tento spôsob kúrenia, dnes banuje (to 1% si to IMO neprizná alebo vykurujú bungalov s plochou dvoj.garáže). Máš výhodu, že sa pred tebou popálili stovky ľudí, takže máš možnosť lepšej voľby. Tvoj bankový účet sa ti raz za to poďakuje..

Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@tomas_1989 Tomas napisal si to pekne zrozumiteln…
@rkorba ďakujem za odpoveď k téme. Tak teplovodné podlahové vykurovanie tá firma nezrealizuje a ak by sme chceli mysleli by sme možno po vlastnej osi a potom ak náhodou niečo v budúcnosti by bol problém s kúrením firma by samozrejme dala ruky preč že to není v ich kompetenci ergo nebola by na to záruka... Tiež asi radšej by som šiel do teplovodného podlahové vykurovania ale budeme mať aj krb a snáď dáme aj aspoň 20tku polystyrén tak snáď nebudú termostaty často podlahovku zopinat?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@tomas_1989 z coho presne mas obavu? Z textu niej…
@cukrik25 dobrý deň. Len obava moja bola / je v tom ak by náhodou bol vyšší príkon v domácnosti aby nevyhadzovalo hlavný istič... Nevieme aká bude v budúcnosti situácia ale predpoklad je že všetko pôjde len a Len viac do elektrickej energie a požiadavky na systém sa budú len a len zvyšovať...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gadefox:

>elektrické podlahové vykurovanie - rohože 99% ľ…
@gadefox ďakujem za odpoveď a radu.zial firma ktorá nám bude staviat dom tak teplovodné podlahové kúrenie nezabezpečuje a ak by sme si chceli po vlastnej línií ho predsa len dať asi by nás počiatočné náklady vyšli dosť vysokov? 🤔
Odpovedať

@cukrik25 dobrý deň. Len obava moja bola / je v …
@tomas_1989 rozdiel v cene je cca 3€ mesacne na poplatku za istic. Aj to nie vzdy a vsade...
Odpovedať

@cukrik25 dobrý deň. Len obava moja bola / je v …
@tomas_1989 projekt riesi aku spotrebu bude mat dom, plus sudobehost el.zariadeni a od toho sa odvija aj potrebna vyska hlavneho istica. dalej treba brat do uvahy ze nie vsade je dostupna kapacita vedenia a napr 32A uz nemusis dostat, toto treba riesit s distribucnou spoločnosťou.
Odpovedať

@tomas_1989 takze co som napisal bola pravda a ten co plati netusi co ho caka do buducna len plati... Ta firma tam byvat nebude! Ale neboj, takychto zakaznikov je neurekom a firma ich potrebuje aby prezila :-) :-( OSB rychlostavba a pritom keby si si podchytil lokalnu stavebnu firmu mohol by si mat normalny murovany s jedinym normalnym a to teplovodnym podlahovym kúrením, kde vymenis zdroj vykurovania i po 30 rokoch!
Odpovedať
Ja by som s takou firmou co mi povie ze robime iba elektricke kurenie (ci uz rohoze alebo drat) ani nestaval.
Odpovedať

@gadefox ďakujem za odpoveď a radu.zial firma kto…
@tomas_1989 Zaujímalo by ma, ako sa vtesnáte do A0 s el. kúrením, bez fotovoltaiky? V každej izbe klíma? Nenapadlo ťa, že premýšľaš nad ističom 32A, keď už je jasné, že cena dotovanej EE končí?
Odpovedať
Profilova fotka

@tomas_1989 32A
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox ďakujem za odpoveď a radu.zial firma kto…
@tomas_1989

asi by nás počiatočné náklady vyšli dosť vysoko

Áno, počiatočné náklady sú vyššie. Lenže prevádzkové náklady naopak nižšie. V ideálnom prípade budeš v RD žiť do smrti. A možno aj tvoje deti.. A hlavne (!) ak je výhrevné médium voda, zdroj tepla môžeš meniť podľa vkusu, potreby, ekonomickej situácií, vývoja cien zdrojov.. V prípade el. rohoží si odkázaný na elektriku a hlavne veľa kWh elektriky (= veľa eur každoročne!!!)

Odpovedať
Súhlasím s tým popísaným. Sami patríme ku tým, ktorí nainštalovali káble do podlahy. Už tretiu sezónu s nimi nekúrime. Kúrime klímatizáciami. Ak kúrenie do podlahy - tak teplovodné s možným rôznym zdrojom. Už by som káble nedával. Síce najlacnejšie y pohľadu realizácie, ale najdrahšie z pohľadu prevádzky.
Odpovedať
A ku ističu - máme všetko na elektriku, ale jednorázový odber nad 6 kW sme nemali (podľa záznamov cez diportal).
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_1989 doporucujem si vyhladat temy s nazvom "caleo" a precitat si. K Vasim uvaham: Pre rodinný dom s podlahovou plochou cca 110 m² v energetickej triede A0 sa maximálna tepelná strata podľa bežnej praxe a požiadaviek noriem (STN 73 0540 + vyhlášky k A0) pohybuje približne v tomto rozsahu:20 – 35 W/m² = pri 110 m² to vychádza na približne:2,2 – 3,8 kW Čo ovplyvňuje, kde v tomto rozsahu budeš? Tvar domu (kompaktný vs. členitý) Orientácia a veľkosť okien (juh vs. sever) Kvalita obálky steny ~ U ≤ 0,15 W/m²K strecha ~ U ≤ 0,10 W/m²K podlaha ~ U ≤ 0,15 W/m²K okná ~ Uw ≤ 0,8 W/m²K Rekuperácia (výrazne znižuje straty) Výpočtová teplota oblasti (napr. −12 °C, −15 °C, −18 °C) Dom môže splniť A0, ak sú splnené tieto podmienky: 1)Veľmi nízka tepelná strata - ideálne do ~3 kW (cca 25–30 W/m² pri 110 m²) kvalitné zateplenie, kompaktný tvar 2) Rekuperácia (takmer nutnosť) bez rekuperácie je to veľmi ťažké - znižuje potrebu tepla aj primárnu energiu 3) Klimatizácia započítaná ako hlavný zdroj tepla musí ísť o split / multisplit s SCOP ≥ 4 v energetickom certifikáte musí byť: vykurovanie = tepelné čerpadlo vzduch–vzduch elektrická podlahovka je potom: doplnkový / bivalentný zdroj 4) Fotovoltika (často rozhodujúca) bez FV je to na hrane alebo neprejde typicky 3–5 kWp stačí pri malom dome Ak zratam instalacne naklady na mackopsa, ktory chcete "urobit" tak ratajme. 1) folie=od 25e/m2 + 200e regulacia do kazdej izby = 3000e len za matros bez roboty. 2) bojler = 250-500e bez roboty (lebo TUV na folii neohrejete) 3) klima multisplit 5kw - povedzme 3000e (lowcost). 4) krb=1000e komin + 1000e krb (lowcost) =2000e 5) rekuperaciu neratam, lebo ju treba aj v druhom variante. 6) FVE 3-4kWp - minimalne 5500e (dotacia 2000e, mozete a nemusite dostat, velmi by som sa na to v sucasnej financnej situacii statu s 8miliardovym saldom nespoliehal). Ak to porovnam s variantom TC + vodna podlahovka, kde Vam treba 1500-3000e na TC, 1000e zasobnik (alebo pouzijete 500e bojler a na TUV sa vykaslete alebo dorobite neskor), podlahovka 1000-2000e+ robota. ALe tu som neratal ani pri prvom variante.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od roberto1923:

A ku ističu - máme všetko na elektriku, ale jedno…
@roberto1923 to ze ty nemas, neznamena, ze druhy mat nemozu... Elektricka rura 3kW, pracka 2kW susicka, mycka 2kW, kanvica 2kW, 2kW ohrev TUV, klimy, kurenie, indukcia.... a pritom su to povacsinou len narazove spotrebice, tak tu prosim ta nepis bludy o zazracnej nespotrebe... Zena rada robi multitasking a vzdy to zere prachy ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
V mojej bubline sa myčka zapína, keď sa rodina naobeduje/navečeria (aby bolo čo umývať, že..) A naobeduje sa, keď je navarené (aby bolo čo jesť). Vtedy sa vypína indukcia/rúra (lebo už je navarené). Keď sa obeduje, tak sa neukladá prádlo zo sušičky (lebo sa obeduje). Zapnúť všetky silové spotrebiče naraz dokáže málokto..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

V mojej bubline sa myčka zapína, keď sa rodina na…
@gadefox to si nevidel moju "v akcii", tá dokáže rozžeraviť droty
Odpovedať

@roberto1923 to ze ty nemas, neznamena, ze druhy …
@rkorba Všetko okrem kúrenia si trafil. Zabudol si chladničku, mrazničku, fén, vysávačm v lete bazénové čerpadlo i studňové čerpadlo. Úmyselne som písal o nás a našom prípade. To znamená všetko možné i nemožné v domácnosti okrem podlahového elektrického kúrenia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roberto1923:

@rkorba Všetko okrem kúrenia si trafil. Zabudol s…
@roberto1923 nechcel som to hrotit, len napisat realne domace skusenosti :-) Nie kazdy ma bazen, EV, nedajboze dielnu s elektrickym naradim... @gadefox tusim nebyvas doma so zenskou. Jej to je jedno, to ze po nej behas a zhasinas po celom dome je len usmevna realita, ale ked vidis na FV ze zhavi 12kW tak uz musim za nou prist a povedat jej nech sa kroti ;-)
Odpovedať
Síce nemám fotovoltiku no mám testerku - minule zapla fén s bežiacou pračkou a "šťuk" 😁
Odpovedať

@roberto1923 nechcel som to hrotit, len napisat r…
@rkorba v zime je niekedy aj 3x32A malo. nabijas v NT baterky, auta, pustene TC. uz sa mi stal dva krat blackout. podla meraku som neprekrocil 30-31A a istic aj tak po par hodinach zhodil. asi ho treba vymenit
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Síce nemám fotovoltiku no mám testerku - minule z…
@starysomar no byt a jeho tragicka poddimenzovana elektroinstalacia je uplne ina liga :-) nebyt varenia na plyne a centralneho kurenia a pripravy TUV ,tak by tiez museli mat 3x16 alebo 3x25A a na to nie je sustava pripravena ...
Odpovedať
páni čo strašíte , prečítali ste si čo ide stavať? pasívny dom, v takom dome netreba takmer žiadne vykurovanie, chladenie, stačí že sa tam aktívne býva, mám starší dom na dnešné pomery slabo izolovaný ale 3x25A je aj cez hlavu , ved je to v priemere cez 17 kW ,aj keby som všetko zapol taký výkon v jednom čase nepotrebujem, a na všetko na elektrinu dám menej ako 1 krabičku cigariet denne, a to som tu ešte nečítal že strašíte koľko prefajčí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@rkorba v zime je niekedy aj 3x32A malo. nabijas …
@rapidek nabíjaš baterky stále cez deň to máš i náhradné?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@rapidek nabíjaš baterky stále cez deň to máš i …
@duzu ake nahradne?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?