Financovanie montovaneho domu

prosim poradte,chceme montovany dom na kluc a dnes sme boli v csob a povedali nam ze ich banka taketo domy nefinancuje.prosim poradte z akej banky ste brali hypoteku na montovany dom?dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
upresním informacie. nie je to tak ze banka nefinancuje montovaný dom cez hypotéku. ide o to ze financie z hypotéky sa uvolnuju až po dokončení domu a skolaudovaní stavby. v priebehu výstavby nie je na co uložiť zalozone pravo z banky na nehnuteľnosť nakoľko nie je zapisana na katastri na LV ešte kým nie je dokončená. hypotéka sa dá čerpať čiastočne na pozemok do max 50 % jeho hodnoty. takže suhrn. výšku hypoteky vypracuje znalec banky z projektovej dokumentacie. určí sa výška hypotéky . čiastočne čerpanie je možne na 50% hodnoty pozemku , do financovanie po kolaudácii a zapisani na LV. stavali sme riaditeľke pobočky ČSOB , preto mam informácie z prvej ruky. pomaha našim klientom pri vybavovani týchto zaležitosť. ak budeš chciet pošlem kontakt do spravy. je z Bratislavy . dúfam že som pomohol a objasnil financovanie montovaného domu cez hypotéku. musis naj st firmu čo počka z platbou. to neni problem.
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte ďalšie čaro nechceného pri financovaní montovaných domov na kľúč: Zatiaľčo sa v stavebníctve bežne dávajú doby splatnosti faktúr 30 dní (niekde aj 60! - a pred pár rokmi dokonca aj 90 dní!!!), stavebné firmy majú zaužívané, že stavebník - fyzická osoba im stavbu financuje zálohovo dopredu. Nikto iný - len fyzická osoba. Ak firma stavia benzínovú pumpu, školu, alebo úrad..... - ak stavajú pre firmu, alebo štát, faktúruje sa pozadu. Ak sa stavia pre fyzickú osobu, ktorá je v dnes najspoľahlivejším platcom (!), tak chcú dopredu zálohové platby. Ja by som na takéto zderstvo nepristúpil. Pretože inak ako zderstvom sa to nazvať nedá. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom neviem kde berieš takéto informácie , štandard dnes je ten že firma stavia dom po etapách , po odkontrolovaní etapy zo strany investora je etapa vyplatená, takže žiadne platby vopred. takže tvoje negativistické hlášky sú nepresne a prudko subjektívne. realita je úplne niekde inde .
Odpovedať
My sme financovali montovaný drevodom cez hypo. Najprv potrebuješ mať čo založiť, teda najprv musiš mať nainvestovane vlastne prostriedky, zapisanu hrubu stavbu na katastri ohodnotenú znalcom a následne ti banka uvoľní tranže. Ale toto je bežný postup aj pri murovaných domoch, takže nechápem ako môžu povedať, že montované domy nefinancuju. My sme mali SLSP, ale aj VUB nam predschvalila uver, možno že konkretne ČSOB ma s tym problem, ale v inych bankach sa to určite da.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 .... - sorrrry.... 8-) Hýbem sa v oblasti stavania domov... aj tých na kľúč. Firmy, ktoré stavajú takéto domy, robia všetko preto, aby klienta dotlačili k zálohovým platbám. To je holý fakt. Akonáhle vidia, že investor je nažhavený stavať, nemá špicaté lakte, je Mäkký.... - dostáva pod nos plán výstavby presne spojený s platbami VOPRED. Najčastejšie "dôvody": Musíme nakúpiť materiál a v hale vám vyrobiť panely... My keď vám to tu zamontujeme a vy nezaplatíte, tak sú to naše mŕtve peniaze na cudzom pozemku... Nemôžete od nás žiadať, aby sme vás úverovali... Viete, koľko je dnes podvodníkov? My postavíme a čo teraz...? A čo ak vám dôjdu peniaze a my čo teraz....? Takže tak.... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
my tie domy staviame a nikdy neberieme žiadne platby vopred. takže tak . staviaš také domy ?? že si si taky istý ? ešte raz. totálne bludy tu píšeš . hovoríš o niečom o čom nemas asi ani šajnu ako to dnes chodí. nehovorím že nie sú také firmy. ale poznám minimálne 10 firiem v mojom okolí ktoré neberú platby vopred. je to známka serióznosti ak nepýtaš peniaze vopred . taký je trend dnes. viac sa nebudem baviť z niekym kto nie je kompetentný sa vyjadrovať len nadáva na všetko a všetkých.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 ..... - nenadávam. Hovorím, čo viem. Ak chceš, tak Ti na súkromnú schránku pošlem nejaké mená firiem - súhlasíš...? Teraz napr. staviame (developersky) 12 RD a boli to tvrdé rokovania, aby sa neplatilo dopredu. My máme týždennú splatnosť a pritom firma, čo nám stavia, dlhuje svojim poddodávateľom - voči ktorým má 300 dňovú splatnosť - aj 60 dní po termíne. Som pri prameni informácií... Je to tak... Nikoho neosočujem - neosočuj ani Ty mňa... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 ..... - nenadávam. Hovorím, čo viem. Ak chceš, tak Ti na súkromnú schránku pošlem nejaké mená firiem - súhlasíš...? Teraz napr. staviame (developersky) 12 RD a boli to tvrdé rokovania, aby sa neplatilo dopredu. My máme týždennú splatnosť a pritom firma, čo nám stavia, dlhuje svojim poddodávateľom - voči ktorým má (OPRAVA PREKLEPU) 30 dňovú splatnosť - aj 60 dní po termíne. Som pri prameni informácií... Je to tak... Nikoho neosočujem - neosočuj ani Ty mňa... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
do SLSP pojdete tiez zbytocne, oni poskytuju len na hotovy dom/byt, na stavbu nie...
Odpovedať
@leonardom keď sme stavali my, nebol vôbec žiadny problém nájsť firmu, kde sa nemuselo platiť dopredu. to bola naša podmienka a ak by som niekomu mal platiť dopredu, nedám im postaviť nič. my sme zaplatili len zálohu 5% pri podpise zmluvy a zvyšných 5% po začatí stavby základov. ostatné veci sme platili po etapách až po ich dokončení a prebratí... zrejme sa pohybujete v prostredí dosť pochybných firiem... ale našťastie, každý má možnosť si v dnešnej dobe vybrať :)
Odpovedať
@adidaska11 @reni1512 neviem ako dnes ale v novembri minuleho roka som dostal priamo od Fordomu letak na financovanie ich prac priamo cez SLSP, kde boli mena ludi zo slsp podla regionov, tranze rozpisane, co kedy a ako ... kolko je spoluucast, naozaj do detailov spraveny model financovania so slsp. takze asi to ide aj so slsp, len nie asi s hoc akou realizacnou firmou ...
Odpovedať
Neviem ako to je teraz, ale pred 2 rokmi mi schválili v ČSOB hypotéku na stavbu montovaneho domu s tehlovou obmurovkou. Ale musela som najskôr financovať zo svojich rezerv, následne odfotit stav domu a postupne mi uvolnovali peniaze podľa toho, koľko som investovala. Ako podklad slúžili faktúry od stavitela, tie fotky a môj popis vykonanych prac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@adidaska11 nenechaj sa odradit, my sme boli asi pred 2 mesiacmi v CSOB kvoli tomu istemu a nebol problem s pozickou na montovany dom.
Odpovedať
@reni1512 praveze SLSP ako jedna z mala prefinancuje stavbu aj montovaneho domu od začiatku, len si treba vybrať z firiem s ktorými to vedia robiť. Je to sice nefér voči niektorým iným firmám, ale snáď to postupne budu rozširovať a zapoja viac firiem.
Odpovedať
Profilova fotka
@bodka777 tak asi nas teta oklamala
Odpovedať
my sme mali tiež hypotéku z ČSOB , ani ich NEZAUJÍMALO či ideme stavať tehlový alebo montovaný, založili sme rodičovský dom v hodnote tušim 80%, schválili hypotéku, firma postavila základovku, vystavila faktúru, banka preplatila, firma postavila hrubú stavbu, vystavila faktúru, banka preplatila, firma dokončila dom, vystavila faktúru, banka preplatila, firma odovzdala dom, my sme podpísali preberací dokument, banka doplatila zostatok
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 Len tak som sa bŕlal v pošte a toto som objavil: VII.PLATOBNÉ A FAKTURAČNÉ PODMIENKY ZMLUVY O DIELO 7.1. Budúci objednávateľ sa zaväzuje, že dokončené dielo prevezme a zaplatí za jeho zhotovenie dohodnutú cenu v zmysle zákona č.18/1996 Z.z., v znení neskorších predpisov ( zákon o cenách ). 7.2. Cena za zhotovenie predmetu zmluvy v rozsahu čl. III tejto zmluvy je stanovená na základe rozpočtu budúceho zhotoviteľa, ktorý bude tvoriť prílohu Zmluvy o dielo. 7.3. Základom pre výpočet ceny diela je súčet všetkých položiek určených podľa platnej projektovej dokumentácie a predloženého výkazu výmer. 7.4. Budúci objednávateľ sa zaväzuje zaplatiť budúcemu zhotoviteľovi dodatočne zvýšenú cenu za objednané práce nad rámec projektovej dokumentácie. 7.5. Budúci objednávateľ sa zaväzuje cenu za zhotovenie diela zaplatiť tak, že poskytne budúcemu zhotoviteľovi nasledovné zálohové platby : v deň podpisu zmluvy o dielo zálohu vo výške 20 % z ceny diela zníženú o zálohu poskytnutú v zmysle čl. XXI ods. 21.1 Zmluvy o budúcej Zmluve o dielo, pred zadaním do výroby 20 % z ceny diela po dovezení hrubej stavby na stavenisko pred montážou 25% z ceny diela po ukončení montáže hrubej stavby ukončenej strešnou fóliou 15% z ceny diela po ukončení hrubých rozvodov elektroinštalácie 10% z ceny diela po ukončení sadrokartónu 5% z ceny diela po odovzdaní a následnom prevzatí diela objednávateľom 5% z ceny diela 7.6. Budúci zhotoviteľ si vyhradzuje právo pri omeškaní platieb zo strany budúceho objednávateľa nad lehotu splatnosti o viac ako 5 dní pozastaviť zhotovenie diela. V takom prípade nie je budúci zhotoviteľ v omeškaní so zhotovením diela. :-D :-D :-D :-D :-D Ide o firmu z Topoľčian - tá zmluva sa mi dostala do rúk pred cca 4 mesiacmi...
Odpovedať
@leonardom p. Holčík, máte nejaký problém, ktorý vás vedie k zverejňovaniu internej komunikácie medzi vami a našou firmou tu na verejnom fóre ? Urazil som vás snáď tým, že som odmietol vami navrhovanú spoluprácu, podľa môjho úsudku pre nás nevýhodnú ? Takto isto prízemne by som sa mohol zachovať i ja... ale nespravím to...Snáď sa vám nedarí pri vašom projekte vo Viničnom ? Napriek tomuto vám želáme veľa šťastia a úspechov pri vašom podnikaní... Tomáš Daško a Zuzana Dašková
Odpovedať
Profilova fotka
@tommi_d - Pán Daško, nemám problém a ani si nemyslím, že by som sa bol zachoval prízemne. Na ilustráciu som iba zverejnil výňatok z výňatku bežnej zmluvy, akých mi prišlo do rúk viacero. Uvedený text nie je ani predmetom obchodného tajomstva, ani nikoho konkrétneho neoznačoval. Vec som Vám vysvetlil v súkromnej správe: Reagoval som na podnet iného diskutujúceho nado mnou, ktorý mi napísal, že tu píšem bludy. Nikto pritom nemohol poznať, čo je to za konkrétnu zmluvu ani to, kto by mohol byť jej účastníkom. Nechápem, prečo ste sa identifikovali......(?)
Odpovedať
@leonardom pretože nemám problém priznať svoju identitu tu na MS a ani na inom fóre... A s identifikáciou ste mi výdatne pomohli vo vašom príspevku kde ste skopírovali časť z našej ZOD a uviedli, úplne zbytočne, že sa jedna o firmu z Topoľčian pretože tento dovetok nemal v kontexte témy žiaden význam... :-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zdravím Vás všetkých. Dalo by sa taketo niečo riešiť aj napríklad nasledovnou možnosťou?? Len by som chcel podotknúť, že sa jedná o montovaný dom : 1. Založim dva byty v meste + stavebný pozemok na dedine v hodnote povedzme 110 000 eur. 2. Beriem hypoteku 80% z hodnoty tychto troch vecí, takže 88 000 eur. 3. Postavím HOLODOM za 88 000 eur. 4. Pridám k dvom bytom v meste a pozemku ten holodom na znovunacenenie. 5. Ohodnotenie dvoch bytov v meste + pozemku s holodomom na dedine napr. na 160 000 eur. 6. Z toho môže banka poskytnúť napr. 80%, čiže 128 000 eur . 7. Prefinancovanie, následné - dostavanie domu na kľúč v hodnote 110 000 . 8. Takže beriem z banky 110 000 eur a dokončím dom na kľúč. 9. Znovunacenenie hotového domu na kľúč na XY eur. 10.prenesenie záložného práva z dvoch bytov a holodomu, len čisto na hotový dom na kľúč.
Odpovedať
@majusica ak bude hodnota domu po dokončení dostatočná tak áno.
Odpovedať
Prave to je jedna z možností, ktorej sa obávam, že nebude hotový dom na kľúč aj samozrejme s pozemkom na ktorom stojí ohodnotený na dostatočnú sumu, aby som ním mohla ručiť na úver 110 000 eur. Stáva sa to pri montovaných domoch? alebo nieje rozdiel v tomto medzi montovaným a murovaným domom?? Dakujem veľmi pekne curious_george.
Odpovedať
@majusica montovany a murovany sa v hodnote nelisia ak je to novostavba, ale je tam potom iny koeficient amortizacie a montovany straca hodnotu rychlejsie, koeficienty si ale nepamatam
Odpovedať
A môže nastať situacia, že nebude hotový dom na kľúč ocenený na dostatočnú sumu ? Alebo poprípade keď by bol ocenený na vyžšiu sumu, bude možnosť prefinancovania hypo a navýšenie hypo napr o 7000 eur, za čo by bolo možné nakúpiť zariadenie do domu?? Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?