Co dat medzi ocelovy nosnik a dreveny hranol ?

Dobry den, Potreboval by som radu odbornika na drevostavby. Mam mesacne drevo, snazim sa o pouzivanie prirodzenych materialov, bez chemie. V spodnej casti stavby bude ocelovy nosnik HEB160 (prierez - o 90 stupnov otocene H 16x16cm) a na nom pozdlzne polozeny smrekovy dreveny hranol. Nosnik ma 6 metrov a bude polozeny kolko na mur az po protilahly mur, a bude precnievat pol metra do vonkajsieho priestoru do oboch stran. Cize 5-metrovy usek nosnika bude v suterene vo vnutornom priestore a polmetrove precnievajuce kusy budu vo vonkajsom priestore ale zhora kryte drevostavbou. Ako sa chova drevo polozene na oceli z dlhodobeho hladiska ? Je potrebne dat nieco medzi hranol a nosnik ?
Odpovedať
@stavepeter pozri projekt, ocel drevu nevadi ani naopak. Natri nosnik aspom farbou.
Odpovedať
na ochladzovanom železe blizko muru by sa mohla občas zražat voda a sposobovat zvlhnutie casti dreva ležiaceho na železe, ale to bude asi občas a zanedbatelne... asi bude stačit nater na drevo impregnačny na spoj
Odpovedať
Vdaka za odpovede a pre mna nove zaujimave veci. Ohladom nosnika ma napadaju este dve otazky: Premyslam, ze by som skusil na hornu cast nosnika natavit ten isty asfaltovy pas ktory som daval na mury pod bocne hranoly, mozno len od kazdeho kraja nosnika tak aby dovnutra presahoval o pol metra. Nosnik nie je celkom rovny a vypuklu stranu chcem dat hore a vyrovna sa tym tych par milimetrov asfaltoveho pasu na krajoch alebo by som stred dal podlahy trochu vyssie vyberom vyssich hranolov v podlahovom roste pretoze su medzi nimi male odchylky. Zaujimalo by ma ako sa chova to zelezo pri zatazi ? Myslim, ze HEB160 polozeny na muroch so vzdialenostou 5m v strede trochu klesne pod vahou polozeneho podlahoveho rostu ale neviem odhadnut s kolkymi cm pocitat ? Najprv ohladom vnutornej vlhkosti. Suteren bude miestnost s vonkajsou hydroizolaciou tam kde su zasypane steny a aj pod murmi. Podlaha nejaky cas este nebude vybetonovana, teraz je tam udlabany riolitovy strk s piesocnou riolitovou zeminou, je to zhruba v takej hlbke ze tam uz zacina suvisly kamen. Zvonku je drenaz. Takze to nebude celkom vlhka pivnica, a zaujimala by ma zivotnost spominaneho nosnika bez nateru. Za kolko rokov by v takomto prostredi skorodovala nosnikova ocel tak ze by to ohrozilo pevnost nosnika ?
Odpovedať
Profilova fotka
nosník na ležato má veľmi zníženú nosnosť , načo tam je? 160 na 5m nie je bežný profil
Odpovedať
Má tam H otočené o 90 stupňov, čiže "ičko" nastojato... :-)
Odpovedať
@jan45 Suterén je jedna miestnosť s vnútorným rozmerom 5 x 6 m bez deky. Na jeho múroch bude drevený rošt, ktorý bude zároveň strop a hore už len samé drevo. Pôvodne bol plánovaný v strede miestnosti oporný stĺp ale kvôli získaniu priestoru statik navrhol tento nosník.
Odpovedať
@dedo758 Zatiaľ je ešte vedľa na zemi. Áno, bude položený ako "íčko". :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stavepeter takže statik sa bojí, že 5m drevo strop neunesie a podkladá ho oceľovým profilom. Je tu na fóre statik, som zvedavý na jeho názor, ja by som pridal dve drevá a zahustil rošt, videl som trámový tiplovaný strop na 11m, kombinácia drevo- oceľ v uzavretom prostredí mi nekonvenuje. Ale nejaký dôvod majú aj trčiace konce, takže riešiť to treba komplexne.
Odpovedať
@jan45 Áno, rošt mal byť pôvodne tvorený základnými tromi 6m hranolmi 20x25 - dva na múroch a jeden ponad stred suterénu. A na nich kolmo položených 12kusov 7m dalších hranolov. Ten základný hranol ponad stred miestnosti mal byť v strede podopretý stĺpom, ale ja som statika požiadal o iné riešenie, pretože som chcel mať v suteréne priestor. Teraz je už všetko pripravené na stavbu, len ma zaujímali praktické skúsenosti s takým nosníkom. Ku stavbe je riadny statický posudok. Mne sa veľmi páči tradičný spôsob, ale nakoniec som z viacerých dôvodov a obmedzení aj samotný múr suterénu spravil zo železobetónu a nie z kameňa, takže ten jeden nosník tam znesiem :)
Odpovedať
@jan45 Hm, ale teraz by to este slo zmenit, tiez by ma zaujimalo, hranol s akeho prierezu, alebo dva s akymi prierezmi by tam museli byt.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavepeter koncepcia nevyužívala materíál, tie 3 hranoly už mali dostatočnú únosnosť, len podlaha by sa prehýbala, A tých 12 ks bolo tiež samostatne dosť, Ďaľšiu podporu to nepotrebuje ani keby bola nad nimi dielňa . Statický posudok je formalita je tam veta, že konkrétne detaily treba vypočítať a nenahradzuje projekt pre realizáciu. Všetky domy mali trámy 18/24 po 60-80 cm a stoja 100 rokov.
Odpovedať
hovoril som znovu o tejto veci so statikom. povedal že skúšal prepočítať hranol 30 x 30 cm a ani ten nestačil. problém je že na tom nosníku bude stáť stĺp, na ktorý sa prenáša váha väčšej strany nesymetrickej strechy , kebyže ten nosník drží len podlahu, tak by ho šlo vymeniť za hranol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?